Foto: Publicitātes foto
No zinātniskās fantastikas un bandītu trillera līdz kara varoņdrāmai un mūziklam – šā gada "godalgu sezonā" izceltie kino darbi ir ārkārtīgi daudzveidīgi formas ziņā, taču lielu daļu slavināto filmu vieno līdzcietības un vienlīdzības tematika.

Jau ziņots, ka šonedēļ, 24. janvārī, tika nosaukti Amerikas kinoakadēmijas balvas "Oskars" pretendenti, par līderi nominācijās kļūstot mūziklam "La La Land", kas izvirzīts 14 kategorijās, tostarp galvenajā – kā "Labākās filma".

Līdzās "La La Land" ierindotas vēl astoņas kinolentes – "Arrival", "Fences", "Hacksaw Ridge", "Hell or High Water", "Hidden Figures", "Lion", "Manchester by the Sea" un "Moonlight". Kā minējuši vairāki kino kritiķi, šogad nominētās filmas un mākslinieki liecina par Amerikas kinoakadēmijas centieniem pievērst arvien lielāku uzmanību melnādaino aktieru un režisoru veikumam. Arī trijās no deviņām filmām, kas pretendē uz "Labākās filmas" statusu, iesaistīta rasu nevienlīdzības problēma.

Gaidot apbalvošanas ceremoniju, kas šogad norisināsies 26. februārī, piedāvājam uzzināt svarīgāko par visām deviņām izceltajām filmām – kad un vai tās iespējams noskatīties Latvijā, kā uz nomināciju reaģējuši filmas veidotāji un kas filmas saturā un izpildījumā padara tās ievērības cienīgas.

'Arrival'

Foto: Kadrs no filmas

Denī Vilnēva (Denis Villeneuve) filma "Arrival" ("Atnācēji"), kas nominēta vēl septiņās citās kategorijās, vēsta par lingvistikas profesori, kurai uzticēts nodibināt sakarus ar būtnēm, kas milzīgos kosmoskuģos ieradušies uz zemes.

Vilnēva zinātniskās fantastikas darbs izceļas uz citu "citplanētiešu filmu" fona, jo uzmanību lielākoties velta izmaiņām centrālajā tēlā, ko filmā spēlē Eimija Adamsa (Amy Adams).

Fakts, ka Adamsa šogad nav nominēta "Labākās aktrises" kategorijā, sociālajos tīklos izraisījis sašutumu. Arī filmas režisors paudis skumjas par Amerikas Kinoakadēmijas lēmumu. "Esmu ļoti priecīgs, bet vienlaikus arī vīlies, jo Eimija ir filmas sirds un dvēsele," pēc nomināciju izziņošanas ārzemju medijiem sacījis Vilnēvs. "Ja man vakardien prasītu, kurš tiks nominēts, es viennozīmīgi atbildētu, ka tā būs viņa."

Kopumā filma uz "Oskara" balvu pretendē astoņās kategorijās.

Patlaban filmu "Arrival" iespējams noskatīties arī Latvijā.

'Fences'

Foto: Publicitātes foto

Denzela Vašingtona (Denzel Washington) režijā tapusī kinolente "Fences" atklāj kādas afroamerikāņu ģimenes stāstu pagājušā gadsimta 50. gados, kad rasu attiecības ASV bija īpaši saspīlētas.

Filma nominēta arī kategorijā "Labākais adaptētais scenārijs", turklāt "Oskara" balvām izvirzīti arī abi filmas galveno lomu spēlētāji – Denzels Vašingtons un Viola Deivisa (Viola Davis). Tāpat kā Eimijas Adamsas gadījumā, daži kino kritiķi pauduši pārsteigumu, ka Vašingtons nav nominēts "Labākā režisora" godam.

Filma "Oskara" balvai kopumā nominēta četrās kategorijās.

Pagaidām nav pieejamas ziņas par to, vai "Fences" tiks izrādīta Latvijā.

'Hacksaw Ridge'

Foto: Mark Rogers photo - © Cross Creek Pictures Pty Ltd

Vairāki ārvalstu mediji "Hacksaw Ridge" ("Kauja par Heksoridžu") nosaukuši par Mela Gibsona atgriešanos "Oskaru" kopienā, jo balvai izvirzīta ne vien pati filma, bet arī tās režisors.

Gibsons kā režisors triumfēja 1996. gadā ar filmu "Braveheart" ("Drošsirdis"), nopelnot prestižo godalgu gan "Labākās filmas", gan "Labākā režisora" kategorijā. Tomēr pēdējo gadu laikā viņš izpelnījies pretrunīgu vērtējumu, pateicoties dažādiem skandaloziem izteikumiem. Kā raksta "NY Times", līdz ar neseno nomināciju Gibsons pārstāj būt "Holivudas izstumtais". Venēcijas kinofestivālā filma izpelnījās 10 minūtes ilgas ovācijas.

"Hacksaw Ridge" stāsta par Otrā pasaules kara laika mediķi-pacifistu, kurš ir apņēmies piedalīties kaujā bez ieročiem. Sižets balstīts patiesos notikumos, proti, Desmonda Dosa dzīvesstāstā. Doss, kuru filmā spēlē Endrjū Garfilds (Andrew Garfield), cīņu laikā izglāba vairāk nekā 75 kareivju dzīvības un par nopelniem valsts labā saņēma Goda medaļu ("Medal of Honor") un Purpura sirds ordeni ("Purple Heart"). Par Dosa lomu "Oskaram" nominēts arī Garfilds. Kopumā filma saņēmusi sešas "Oskara" nominācijas.

Filma Latvijā bija skatāma no pagājušā gada 4. novembra.

'Hell or High Water'

Foto: Publicitātes foto

Filma "Hell or High Water" ("Par katru cenu"), kuras veidotāji izpelnījušies vēl papildu trīs nominācijas, vēsta par diviem brāļiem, kas pievēršas banku aplaupīšanai, lai saglābtu ģimenes īpašumu, ko draud atņemt kreditori.

"Es domāju, ka to paveicis viss kopā – gan aktieri, gan tas, ar kādu godīgumu filmai piegāja režisors [Deivids Makenzijs]. Tas ļāva filmai vienlaikus būt uzjautrinošai un emocionālai," par "Hell or High Water" sacījis "Oskaram" nominētais scenārists Teilors Šeridans (Taylor Sheridan).

"Hell or High Water" atsevišķos seansos bija skatāma Latvijā pagājušā gada novembrī.

'Hidden Figures'

Foto: Publicitātes foto

"Oskaram" kā "Labākā filma" nominēts vēl viens patiesos notikumos balstīts stāsts – Teodora Melfi (Theodore Melfi) režisētā "Hidden Figures".

"Hidden Figures" centrā ir trīs melnādainas sievietes, kas ar savām matemātikas zināšanām palīdz Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA) īstenot pirmās kosmosa misijas.

Filma saņēmusi trīs "Oskara" balvas nominācijas, tai skaitā Olīvija Spensere pretendē uz balvu kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā".

Tuvākajā laikā plānots filmu izrādīt arī Latvijas kinoteātros.

'Lion'

Foto: Publicitātes foto

Filma "Lion" ("Lauva") nominēta vēl piecās balvas katogorijās, tostarp – Devs Patels (Dev Patel) kā "Labākais aktieris otrā plāna lomā".

Filmā piecgadīgs indiešu zēns nomaldās Kolkatas ielās un kļūmes dēļ nonāk tūkstošiem kilometru attālumā no mājām, līdz viņu adoptē ģimene Austrālijā. 25 gadus vēlāk galvenais varonis atgriežas dzimtenē, lai atrastu savu zudušo ģimeni.

Latvijas kinoteātros "Lion" nonāks šā gada 17. februārī.

'Manchester by the Sea'

Foto: Claire Folger - © 2016 Amazon Studios

Režisora Keneta Lonergana (Kenneth Lonergan) jaunākā drāma "Manchester by the Sea" ("Mančestra pie jūras") vēsta par kādu vīrieti, kurš pēc sava brāļa nāves atgriežas bērnības pilsētā.

Filmas varoņu attiecībās dominē atturība un bailes, bet filma uzņemta tik meistarīgi, ka varoņu nemācēšana izrādīt emocijas rada valdzinošu atmosfēru un spēcīgu līdzpārdzīvojumu. Kinoakadēmijas žūrija arī atzinīgi novērtējusi Keisija Afleka (Casey Affleck) un citu filmas galveno lomu atveidotāju aktierspēli.

Filma saņēmusi sešas nominācijas visās galvenajās kategorijās – gan par režiju un scenāriju, gan aktierdarbiem.

"Manchester by the Sea" šobrīd skatāma arī Latvijas kinoteātros.

'Moonlight'

Foto: Publicitātes foto
Berija Dženkinsa (Barry Jenkins) drāma "Moonlight" izstāsta melnādaina homoseksuāla vīrieša dzīvesstāstu.

"The Guardian" kritiķi rakstījuši, ka Dženkinsa filma ir "satraucošs un ārkārtīgi vajadzīgs darbs, kas uz ekrāna veido mūsdienās nepieciešamu sarunu par reti apspriesto geju vīrišķības tematu".

Tāpat kā "Arrival", filma "Moonlight" uz "Oskara" balvu pretendē vēl septiņās kategorijās, tostarp nominēta aktrise Naomi Harisa (Naomie Harris). "Man žēl, ka joprojām mums jāfokusējas uz cilvēku ādas krāsu," atbildot uz jautājumu par rasu nevienlīdzību kino industrijā, pēc nomināciju izziņošanas ārzemju presei pauda Harisa. "Apbalvošana nozīmē, ka tiek atzīts talants un ieguldītais darbs. Neatkarīgi no ādas krāsas. Man ir svarīgi, ka šogad sadzirdētas dažādas balsis un tiek izstāstīti daudzveidīgi stašti. Tas ir aizraujoši."

Plānots, ka "Moonlight" Latvijā sāks izrādīt tuvākajā laikā.

'La La Land'

Foto: Publicitātes foto

Kā minēts, šogad "Oskara" nomināciju absolūtais līderis ir mūzikls "La La Land" ("La La Land: Kalifornijas sapņi"), ko veidojis režisors-scenārists Demjens Šazels (Damien Chazelle).

Filma kopā saņēmusi 14 nominācijas, nostājoties līdzās filmām-rekordistēm "Titanic" un "All About Eve", kas saņēmušas tādu pašu nomināciju skaitu un pārspējot arī 1964. gada filmu "Mary Poppins", kas līdz šim bija ar "Oskara" nominācijām bagātākais mūzikls.

"La La Land" darbība norisinās mūsdienu Losandželosā, kurā satiekas un iemīlas divi ambiciozi mākslinieki – aktrise Mia, ko filmā spēlē Emma Stouna (Emma Stone), un pianists Sebastians, ko tēlo Raiens Goslings (Ryan Gosling). Arī abi aktieri nominēti nozīmīgajai godalgai. "Visvairāk mani priecē fakts, ka cilvēki, ar kuriem šo filmu veidoju, arī ir nominēti," ārzemju presei pēc nomināciju paziņošanas atklājis Šazels. "Veidojot mūziklu, tas sanāks labs tika tad, ja tev ir laba komanda."

Kritiķu mīlēto neo-mūziklu šobrīd iespējams redzēt arī Latvijas kinoteātros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!