Ceturtdien, leģionāru piemiņas dienā, Rīgā notiek vairāki pretēji noskaņotu organizāciju gājieni un pasākumi. Portāls "Delfi" piedāvāja organizācijas "Daugavas vanagi Latvijā" rīkotajam gājienam uz Brīvības pieminekli sekot teksta un video tiešraidē.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Rīgas domē leģionāru piemiņas dienā, 16. martā, pasākumus bija pieteikušas dažādas pretēji noskaņotas organizācijas.

Ap pulksten 9 biedrības "Nacionālo karavīru atbalstam" pārstāvji solīja pulcēties pie Brīvības pieminekļa laukuma operas pusē, bet tradicionāli plašākais pasākums ir biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa pieteiktais gājiens no Svētā Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli un ziedu nolikšanu pie pieminekļa.

Savukārt Brīvības pieminekļa laukumā biedrības "Nacionālo karavīru atbalstam" rīkotajā sapulcē bija paredzēts atgādināt par 1944. gada 16. martā noritējušajām latviešu leģiona kaujām un skaidrot leģiona kara vēsture garāmejošajiem interesentiem.

Tāpat kā citus gadus sapulci Brīvības pieminekļa laukumā bija pieteikusi arī biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja", kā arī biedrība "Ceturtā atmoda" bija pieteikusi sapulci pie Vācijas vēstniecības Raiņa bulvārī 13. Tā būšot solidaritātes sapulce ar Vācijas antifašistu organizāciju "VVN-BdA", kas rīkošot protestus pie Latvijas konsulātiem Vācijā un pieprasīšot Vācijas valdībai asi nosodīt Saeimas un Rīgas domes deputātus, kas piedalās provokācijās pret Latviju, kā arī ieviest ekonomiskās sankcijas pret politiķiem un uzņēmējiem, kas piedalās leģiona piemiņas pasākumos Rīgā.

Brīvības pieminekļa laukumā no pulksten 17.30 līdz 19 sapulci pieteikusi kāda Alla Berezovska. Sapulce būšot veltīta kritušajiem Latvijas geto un koncentrācijas nometnēs Otrā Pasaules kara laikā. Radzevičs gan noteicis, ka pasākuma ir jānotiek tajā laukuma pusē, kas atrodas Bastejkalna pusē.

Drošības policija arī šogad strādās pastiprinātā režīmā. DP rīcībā esošā informācija liecina, ka līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad šis pasākums tiks izmantots, lai uzturētu Krievijas radīto un tā saukto antifašistu aktīvi tiražēto mītu par fašisma atdzimšanu Latvijā.

Policija drošības pasākumu īstenošanai Valsts policija (VP) arī šogad Brīvības pieminekļa laukumā izvietojusi dzeltenās norobežojošās barjeras.

Kā informē Rīgas domē, pēc policijas norādījuma 16. martā būs ierobežota satiksme Brīvības pieminekļa apkārtnē un Vecrīgā. No pulksten 8 līdz pasākumu beigām nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju kustība Skārņu ielā, Jāņa sētā, Kaļķu ielas posmā no Šķūņu ielas līdz laukumam pie Brīvības pieminekļa, Meistaru ielas posmā no Amatu ielas līdz Kaļķu ielai, kā arī Kalēju ielas posmā no Kaļķu ielas līdz Gleznotāju ielai.

Ierobežojumi noteikti arī Riharda Vāgnera ielas posmā no Kaļķu ielas līdz Gleznotāju ielai, Vaļņu ielas posmā no Smilšu ielas līdz Gleznotāju ielai, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī, Aspazijas bulvārī no Kaļķu ielas līdz Krišjāņa Barona ielai, Raiņa bulvārī no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai, kā arī laukumā pie Brīvības pieminekļa.

No pusnakts līdz pulksten 16 tiks aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt, izņemot operatīvo transportu, Aspazijas bulvāra abās pusēs, posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai, Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra abās pusēs, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai, Raiņa bulvāra kreisā pusē, posmā no ēkas Raiņa bulvārī 9 līdz Brīvības bulvārim (izņemot diplomātisko transportu), Skārņu ielā, Kaļķu ielas posmā no Kungu ielas līdz Brīvības pieminekļa laukumam, Aspazijas bulvāra abās pusēs, posmā un virzienā no 13.janvāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai.

Nepieciešamības gadījumā atstātie transportlīdzekļi tiks pārvietoti uz tuvāko atļauto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!