Šoreiz "Re:TV" raidījumā "Neredzami redzamais" viesojas bloga topivesels.lv autore, naturopāte Ance Šternberga ar stāstījumu par dabisku veidu, kā atjaunot enerģiju un uzturēt imunitāti ar veselīgiem ēšanas paradumiem.

Pati viņa savulaik ir bijusi veģetāriete un pat vegāne, bet tagad vairs nē, turklāt uzskata, ka veģetārisms var nebūt piemērots visiem. Ance ēd galvenokārt pašas gatavotus ēdienus un apgalvo, ka nespēj iztikt bez dārzeņiem.

Naturopātiskās terapeites diplomu Ance ieguvusi Londonā, kur vārds "naturopāts" nav nekāds svešvārds – faktiski par pirmo naturopātu varētu uzskatīt grieķi Hipokrātu, kurš pārstāvēja dabas medicīnu un uzskatu, ka organisms ir vienība, kurā mīt pašdziedināšanas mehānismi, kurus mēs varam palīdzēt aktivizēt.

Ķīnas medicīna uzskata, ka 75% imunitātes atrodas mūsu gremošanas traktā, un, pēc Ances domām, viņiem varētu būt taisnība. Ja vēl ņem vērā, ka mūsos dzīvo 1,5 līdz divi kilogrami baktēriju, no kurām dažas ir labas, bet dažas – nedraudzīgas, tad kļūst saprotams, kāpēc ir tik svarīgi, ar ko mēs barojam sevi un vai tas garšo "labajām" vai "sliktajām" baktērijām.

Piemēram, labs produkts, pēc Ances vārdiem, ir savulaik nepamatoti peltais sviests, kurā esošā sviestskābe baro labās baktērijas. Savukārt migloti augļi un dārzeņi, miltu izstrādājumi, rafinēti produkti un saldumi baro sliktās baktērijas.

Arī ēšana steigā vai ar skatu un domām datorā, TV vai tālruņa ekrānā nepalīdz uzturēt veselību. Fokusējot uzmanību citur, gremošanas sula neizdalās, un vēders pūtīsies arī tad, ja ēdiens būs bijis veselīgs. Ēdot ir jādomā par ēšanu, uzskata naturopāte.

Ko apēst, ja laika ir pavisam maz? "Lielveikali nedomā par to, lai mēs būtu veselīgi un enerģijas pilni," secina Ance. "Atbildība par savu veselību jāuzņemas pašiem! Veselīgai paēšanai laiks jāatrod."

Atbildot uz jautājumu, vai ēst veselīgi ir dārgāk, naturopāte atbild: "Gan jā, gan nē," piebilstot, ka vienmēr iespējams sarunāt "savu" zemnieku, par kura audzēto pārtiku nav jābaiļojas. Kad ir "iestaigāta taciņa", ēdiena pagatavošana mājās arī vairs nepaņem tik daudz laika. Piemēram, Ances ģimene iecienījusi tadžinu – notīri dārzeņus, sagriez, ieliec tajā un aizmirsti uz divām stundām!
Galvenais secinājums – lai kā to negribas atzīt, ēst neveselīgi ir nekas cits, kā mūsu pašu izvēle, kuru iespējams mainīt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!