Līdzās vispievilcīgāko, visasprātīgāko vai visēdelīgāko zodiaka zīmju sarindojumiem un citiem "pop-astroloģijas" brīnumiem savu vietu ieņem arī visgudrāko zodiaka zīmju topi. Kā tad ir – vai esam "bijuši mājās, kad Dievs prātu dalīja?"

Cilvēciskās kvalitātes var iedalīt tajās, ko iespējams attīstīt un izmērīt, un tajās, ko nevar, klāsta "Horoscopes.rambler.ru" veidotāji, un grūti tam nepiekrist. Pie izmērāmajām pieder redze, dzirde, garša un arī intelekts, pie otrajām – tauste un oža. Bet kā tad ar gudrību? Vai maz iespējams piemērot visiem vienādu latiņu? Tūlīt prātā nāk dažādi IQ testi, bet – stop! – ar tiem mēra intelektu, kā jau tas minēts nosaukumā. Nevis gudrību. Jo tā mēdz būt atšķirīga.

Pirmām kārtām jau jāatšķir divi prāta tipi – sintētiskais un analītiskais. Šo analītisko prātu tad arī mēra IQ testi, savukārt izmērīt sintētisko īsti nevar: tas parādās darbībā – spējās organizēt, paredzēt notikumus, pieņemt ilgtspējīgus lēmumus un tamlīdzīgi.

Arī zodiaka zīmes var sadalīt "sintētiskajās" un "analītiskajās" – vieniem spilgtāk izteikta spēja uztvert, otriem – analizēt. Runājot par prognozētājiem un analītiķiem, pirmo vietu varētu iedalīt attiecīgi Skorpionam un Ūdensvīram. Ja netici, pamēģini kaut reizi brīvi un nepiespiesti apmuļķot tipisku Skorpionu! Viņs, malacis, taču pamana un nolasa pat vārdos nepateikto un sejā neparādīto...
Vēl precīzāk domāšanas veidu (un arī to, ko var nodēvēt par gudrību) apraksta zodiaka zīmes piederība atbilstošajai stihijai. Tās, kā zināms, ir četras – Uguns, Ūdens, Zeme un Gaiss, un katra savējos apveltījusi ar atšķirīgu, bet tāpēc ne mazāk vērtīgu gudrību.

Foto: Shutterstock

Uguns zīmes (Auns, Lauva un Strēlnieks) pārstāv intuitīvās domāšanas tipu. Uguns stihija dāvājusi viņiem spēju saskatīt ceļus un veidus nospraustā mērķa sasniegšanai. Auns (piemēram, karaliene Katrīna Mediči) savas domas pareizību pat neiedomāsies apšaubīt, Lauva (piemēram, 4. augustā dzimušais Baraks Obama) gribēs, lai viņu paslavē, bet Strēlnieks par sava domu gājiena pareizību centīsies pārliecināt arī pārējos (25. novembra jubilārs Endrū Karnegi). Taču visas trīs zīmes vieno intuitīva mērķa apziņa un gatavība riskēt, lai to sasniegtu.

Bet – neba nu tikai Uguns zīmes tiek līdz izdomātajam. Arī Zemes stihijai piederošie – Vērsis, Jaunava un Mežāzis – kaut lēnāk, bet savu panāks, jo viņu iedzimtā gudrība ir izskaitļot un tehniski nopamatot savus projektus. Zemes stihijā dzimušie prot pārbaudīt idejas "uz iespējamību" iedzīvināt. Lai saprastu, ko ar to domāju, pamēģini iztēloties, kā domā Vērši Anglijas karaliene Elizabete II (21. aprīlis) un Marks Zakerbergs (14. maijs), cik neatlaidīgi savu dzīves mērķu realizēšanā bijuši un cik secīgi rīkojušies Jaunava māte Terēze (26. augusts) un Mežāži Stīvens Hokings (8. janvāris) un Aristotelis Onasis (15. janvāris). To varētu dēvēt par praktisku, reālistisku domāšanas veidu – pretēji ugunīgajai "pa galvu – pa kaklu" skriešanai vai gaisa piļu būvēšanai.

Ja runājam par gaisa pilīm, tad tās drīzāk tendēti celt ir Gaisa stihijas pārstāvji – Dvīņi, Svari un Ūdensvīrs. Viņu domāšanas veidu var dēvēt par ideālistiski analītisku. Gaisa stihijas zīmes dzīvo ideju un komunikācijas pasaulē un cieš, ja nevar idejās un informācijā apmainīties ar citiem. No daudzajām saklausītajām un pašizdomātajām idejām šie zodiaka pārstāvji prot atsijāt perspektīvākās un oriģinālākās, attīstīt un papildināt tās ar trūkstošajiem elementiem, nesabojājot (viņuprāt) visu ar subjektīvu un emocionālu prizmu. To, ka Gaisa zīmes nav tikai mākoņu stūmēji, liecina kaut vai Ūdensvīri Frānklins D. Rūzvelts (dzimis 30. janvārī), Dmitrijs Mendeļejevs (8. februāris) un Tomass Edisons (11. februāris).

Vai tad emocijas būtu kas slikts un ar gudrību nesavietojams? Protams, nē, un to vislabāk parāda Ūdens stihijas pavalstnieki – Vēzis, Skorpions un Zivis, kuri, kaut arī dzīvo emociju pasaulē, tomēr pamanās vislabāk no visiem izjust perspektīvu. Emociju dziļums palīdz viņiem uztvert sarunbiedra noskaņojumu un izprast viņa motivāciju – šādu "bonusiņu" daba devusi tikai (vai vismaz – galvenokārt) Ūdens stihijai. Starp citu, ķīniešu astroloģijā ar prātu saistās tieši šī stihija. Ja vēl nav gana pierādījumu Ūdens stihijas gudrībai, varam piebilst, ka Alberts Einšteins un Stīvs Džobss dzimuši Zivju zīmē (attiecīgi 14. martā un 24. februārī), Nikola Tesla – Vēzī (10. jūlijā), arī Dalailama ir Vēzis (10. jūlijs), savukārt Bils Geitss – Skorpions (28. oktobris).

Kā tad paliek ar to, kura zīme ir visgudrākā? Uz šo jautājumu atbildes nav un arī nevar būt, jo, kā paskaidros jebkurš astrologs, pēc vienas pašas saulītes atrašanās vietas zodiakā par cilvēka viedumu spriest ir pārāk virspusēji. Tāpēc – izmantosim katrs savas dāvanas, nemēģināsim lauzties citu zīmju kompetencē un cienīsim citādu domāšanas veidu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!