Foto: Publicitātes foto
No pirmdienas, 15. maija, līdz nedēļas beigām laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ir apskatāma Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 nominantu izstāde. Publiskajā izstādē aplūkojami šī gada nacionālās žūrijas izvirzīto 18 nominantu - 16 objektu un divu procesu - darbi. Visas nedēļas garumā, tostarp arī Muzeju naktī 20. maijā, ikviens interesents varēs apskatīt to darbu vizualizācijas un aprakstus, kuri turpina sacensties par augstāko novērtējumu Latvijas arhitektūrā, portālu "Delfi" informē Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji.

Šogad izstādes scenogrāfiju veidojis arhitekts un arhitektu biroja DJA vadītājs Didzis Jaunzems, kurš ieguvis Latvijas Arhitektūras gada balvu 2013. un 2015. gadā par Likteņdārza skatu terasi un "Dabas koncertzāles" paviljonu, kā arī 2016. gadā bija viens no nacionālās žūrijas pārstāvjiem.

"Katru gadu Arhitektūras gada balva un nominantu izstāde cenšas spert soli tuvāk cilvēkiem, pasākumus padarot pieejamus plašākai Latvijas publikai. Tāpēc arī šogad izvēlējāmies tieši LNMM, 2016. gada arhitektūras gada balvas laureātu, kā piemērotāko telpu. Izstāde ir mēģinājums padarīt arhitektūru piesaistošu un publiski pieejamu ar scenogrāfiskiem elementiem," izstādes scenogrāfiju komentēja Didzis Jaunzems.

"Izstādē sabiedrības vērtējumam piedāvāti objekti, kurus šogad nacionālā žūrija ir atzinusi par labākajiem sasniegumiem Latvijas arhitektūrā pēdējā gada laikā. Šim vērtējumam vēl būs turpinājums, kad darbu vērtēšanu šonedēļ sāks starptautiskā žūrija, tomēr šie ir darbi, ar kuriem mēs lepojamies, un tie iezīmē tendences, kas redzamas arhitektūrā šogad," komentēja Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane. LNMM trešajā stāvā izstādes ietvaros iespējams apskatīt arī filmas, kas veidotas par Arhitektūras gada balvai nominētajiem objektiem. Filmas iespējams apskatīt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja telpās. Filmas veidojis mākslinieks Ēriks Božis, scenārija autore - Kristīne Budže.

Ar izstādes atklāšanu oficiāli tiek iesākta Arhitektūras nedēļa, kā laikā plašai sabiedrībai būs iespēja iesaistīties un iepazīt arhitektūru klātienē.

Jau ziņots, ka Arhitektūras nedēļas laikā, otrdien, 16. maijā plkst. 19.00 notiks filmas "Inside Architecture: A Challenge to Japanese Society" pirmizrāde un vienīgais seanss Latvijā, kuru ievadīs pazīstamā japāņu arhitekta, biroja "Atelier Bow-Wow" dibinātāja Jošiharu Cukamoto ievadlekcija "Architectural Behaviorology".

Trešdien, 17. maijā plkst. 15.00 notiks publiskā lekcija "Kas notiek Latvijas arhitektūrā?", kur Ievas Zībārtes vadībā diskusijas dalībnieki pārrunās tēmas un jautājumus par jauno arhitektūru pilsētu un lauku vidē, arhitektūras mantojumu, jaunu rajonu un teritoriju attīstību, mājokļu arhitektūru, kā arī arhitektu pētnieciskajām un sociālajām iniciatīvām. Diskusijā piedalīsies Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane, Nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns, Nacionālās žūrijas pārstāvis Andis Sīlis, Rīgas pilsētas arhitekts direktors Gvido Princis un MARK Arhitekti vadošais arhitekts Aleksejs Birjukovs.

Piektdien, 19. maijā, Dzintaru koncertzālē no plkst. 16.30 norisināsies Jakoba Kureka, Anda Sīļa un Arhitektūras gada balvas īpašā viesa Kengo Kumas bezmaksas vieslekcijas. Arhitektūras nedēļas pasākumu sērija tiks noslēgta piektdienas vakarā ar svinīgo Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pasniegšanas ceremoniju.

Atgādinām, ka līdz 18. maija plkst. 23.59 portālā "Delfi" norisinās Latvijas Arhitektūras gada balvas publikas balsojums. Nobalsot par savu favorītu var šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!