Foto: Shutterstock

Jau trešo gadu pēc kārtas dāmas, kuras savai dzīvei simboliski grib piešķirt vairāk sievišķības, seko blogeres Ances Šternbergas aicinājumam 30 dienas jūnijā pavadīt tikai un vienīgi svārkos (nu, vai kleitās). Bet – kā tur īsti ir – vai brunčiem tiešām ir kāds sakars ar sievišķo enerģiju? “Orākuls.lv” aptaujāja dažādu jomu ekspertus, bet secinājumi jāizdara tev pašai.

Sirds meditāciju vadītāja Simona Kārkliņa atzīst, ka kleitās un svārkos jūtas sievišķīgi labi, bet bieži velk arī bikses un šortus – un arī jūtas brīnišķīgi. "Pati svarīgākā ir iekšējā labsajūta, un, ja tā ir, ar apģērbu var rotaļāties. Man patīk dažādība. Kleitas un svārki vairo sievišķību, bet ar tiem vien nepietiek. Ir jārūpējas par savu iekšējo sievišķo sajūtu – jānodarbojas ar to, kas liek acīm mirdzēt un sirdij starot," uzsver Simona.

Savukārt astropsiholoģe Žanete Korde atgādina, ka apģērbs ir ne tikai temperatūras svārstību, bet arī cilvēka enerģētiskā lauka aizsargs un harmonizētājs. "Rāmā sievišķā enerģija nāk no Zemes, un gari svārki ar kuplu apakšmalu ir tai atvērti. Aktīvā – vīrišķā enerģija nāk no Gaisa un Uguns stihijām dabā. Tāpat cilvēka ķermeņa augšdaļa ir ar aktīvu polaritāti, apakšpuse – no vidukļa uz leju – ar pasīvo. Novērojams psiholoģisks fenomens, ko noteikti piedzīvojušas visas dziedošās un dejojošās Latvijas sievietes, dziesmusvētkos uzvelkot tautastērpu: iztaisnojas mugurkauls, mainās stāja, gaita, kļūstam pašapzinīgākas." Astropsiholoģe piebilst, ka garus, kuplus brunčus iesaka valkāt pie neauglības problēmām.

Konusveida apģērbs palīdz uzņemt zemes enerģiju

Alternatīvo terapiju praktiķe Baiba Arāja uz brunču tēmu lūkojas no veselības viedokļa.

"Ja paskatāmies vēsturē, tad jau no pašiem pirmsākumiem sievietes ģērbās drānās, kuras viegi un plandoši apvija ķermeni, radot sievišķības un trausluma vīziju par valktāju. Sieviete pati par sevi asociējas ar Zemes stihiju, tā dāvā auglību un pārticību. Sieviete kā māte un ģimenes garīguma avots savu enerģiju uzņem tieši no zemes. Un tas ir iespējams, pateicoties konusveida apģērbam, svārkiem, kur no zemes enerģija ieplūst tieši pirmajā čakrā. Tātad arī svārku garums enerģētiskajā plāksnē spēlē ne mazsvarīgu lomu.

Vīrieši savu enerģiju uzņem no gaisa... Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka, nēsājot bikses, mēs, sievietes, zaudējam savu sievišķīgo enerģiju un aizstājam to ar vīrišķo (no kaut kurienes taču mums enerģija jāņem)... Un pats sliktākais, ka tādējādi tiek izjaukts līdzsvars enerģiju apmaiņā starp vīrieti un sievieti – jo pati sieviete vairs nav sievišķās enerģijas nesēja un vadītāja, tātad arī savam vīrietim vairs nespēs dot sievišķo enerģiju. Vīrišķā enerģija dominē... un no tā rodas nesaskaņas, agresija utt..

Bet atgriezīsimes pie galvenā un ne tik sarežģītā jautājuma – kāpēc sievietēm labāk būtu valkāt svārkus un kleitas? Bez tā, ka tas izskatās skaisti, graciozi, šarmanti, eleganti utt., ir viena lieta, par ko sievietes dažkārt pat neaizdomājas. Un tā ir sievietes veselība. Tai skaitā arī reproduktīvā veselība. Nav noslēpums, ka pēdējo gadu laikā ir krasi pieaugušas ar neauglību sasitītās problēmas, un kā vienu no iemesliem šeit var minēt ...bikses. Un visvairāk – cieši pieguļošās bikses. Kāpēc? Tāpēc, ka sievietes organisma viena no galvenajām funkcijām ir tieši reproduktīvā funkcija – bērna iznēsāšana. Un iznēsāt bērnu normāli nevar apspīlētās biksēs...

Minēšu pāris piemēru, lai jūs labāk izprastu, ko tad tieši ietekmē bikšu nēsāšana:

1. pieaug spiediens uz mazo iegurni,
2. mazinās mazā iegurņa orgānu un kāju apasiņošana, jo tiek nospiesti asinsvadi,
3. tiek traucēta pareiza hormonu izstrādāšanās,
4. tiek traucēta vielmaiņa (rodas aptaukošanās),
5. tiek traucēta limfas attece,
6. svārku un kleitu nēsāšana atvieglo bērna "ieligzdošanos" sievietes organismā, toties bikšu nēsātāju vidū ir lielāks spontānā abotra risks,
7. šauras, pieguļošas bikses nospiež nervu galus – tie tiek kairināti, radot sāpes mazajā iegurnī un kājās,
8. šauras bikses var radīt mikronoberzumus uz dzimumorgāniem, kas ir lieliska vide sēnītēm."

Dzimtas ģenētika – starp potīti un ceļgalu

Vēdiskā astroloģe Tīlija Klusa arīdzan apstiprina: vīrietis un sieviete atšķiras ne tikai fiziski, bet arī enerģētiski, un sievietei enerģijas avots ir māte Zeme, tieši tādēļ sievietēm vajadzētu staigāt garos svārkos, lai šo te enerģiju saņemtu.

"Cik garos? Līdz pašai grīdai, lai būtu aizsegta potīte," skaidro Tīlija. "Saka, ka posmā no potītes līdz celim atrodas punkti, kas atbild par dzimtas ģenētiku jeb, citiem vārdiem sakot, nākotnes paaudžu laimīgu likteni. Tieši tādēļ no vēdiskās filozofijas skatu punkta šis stāsts nav par svārkiem kā tādiem: iznāk, ka legingos un tunikā staigāt ir labvēlīgāk, nekā īsos svārkos.

No vēdiskās astroloģijas viedokļa svārku un kleitu valkāšana un pucēšanās kā tāda uzlabo Veneru sievietes horoskopā (gari svārki vairāk stiprina Mēnesi). Nav jābūt astrologam, lai saprastu, kādas attiecības konkrētai meitenei ir ar Veneru: ja meitene ģērbjas sievišķīgi, valkā rotas, smaržojas, tad ar Veneru viss ir kārtībā, bet, ja meitene pucēties negrib un labprātāk izvēlas unisex stilu, tad, visticamāk, viņas horoskopā Venera nejūtas pārāk labi, un tas nozīmē, ka vajadzētu veikt koriģējošas darbības, jo tieši Venera dod sievietei to, ko tā klasiski vēlas. Ja runājam par svārkiem, tad – jā, svārku valkāšana ir viens no veidiem!"

Taču astroloģe akcentē – vajadzētu saprast arī to, ka katrs cilvēks ir citāds un visiem nav jābūt vienādiem: "Gluži tāpat kā skolā ir muļķīgi mēģināt būt izcilam visos priekšmetos (kur nu vēl fokusēties uz priekšmetiem, kas tev nepadodas), arī, domājot par savu horoskopu, manuprāt, vajadzētu gribēt vājākas planētas novest līdz punktam, kur tās "sasniedz sekmīgu atzīmi". Es pati dažreiz ar skaudību skatos uz sievišķīgām meitenēm, taču pati lielākoties staigāju biksēs."

Piespiedu kārtā valkāti svārki negarantē sievišķību


"Apģērbu var uzskatīt par vienu no mūsu ego ārējām izpausmēm," prāto psiholoģe Gundega Kozlova. "Tajā pašā laikā nebūtu korekti veikt personības diagnostiku tikai pēc tā, kas cilvēkam mugurā. Tomēr tieši ar apģērba palīdzību mēs varam izpaust vai noslēpt kaut ko, varam papildināt vai samazināt, protestēt vai samierināties...

Neatkarīgi no tā, vai apzināti izvēlamies vai tīri mehāniski uzvelkam pirmo lupatiņu, kas pagadījās, apģērbs nav ne dubļi, ne putekļi, kas nejauši ap mūsu ķermeni aplipuši! Tas, kas cilvēkam mugurā, ir viņa izvēle, ja, protams, runa ir par saprātīgu vecumu, kad pats spēj un prot apģērbties. Interesanti ir izvēles kritēriji un arī tas, kas šos kritērijus tieši vai netieši var ietekmēt!

Nevar noliegt vecāku piedāvāto, sabiedrības akceptēto, modes tendenču ietekmēto it kā katra paša individuālo ģērbšanās stilu, tomēr, iespējams, ir vēl citi faktori, kas nosaka, kāpēc viena sieviete staigā biksēs, bet cita izvēlas svārkus! Viens no tādiem ir –"tā šodien gribējās"!

Pēkšņi sagribēt jaunu kleitu, jaunas kurpes – kas tas ir? Vai to var uzskatīt par tipisku sievišķības pazīmi? Vai jaunu kedu sagribēšana arī ir uz sievišķību attiecināma, vai tomēr to nosaka objektīvāki faktori, piemēram, ērtums, priekšmeta funkcionalitāte?

Iespējams, liela daļa sieviešu teiks – svārkos es jūtos sievišķīgāka nekā biksēs. Tādā gadījumā, primitīvi interpretējot, bikses stiprina vīrišķīguma izjūtu, bet svārki – sievišķīguma! Ja man kā sievietei ir jārisina "veča lietas", tad, esot biksēs, ir vieglāk sasniegt mērķi? Tomēr diezin vai viss ir tik vienkārši!

Rodas vēl viens jautājums: vai, skatoties uz to, kā cilvēks ģērbies, var atpazīt viņa identitāti? Vēl svarīgāk, kā viņa/viņš pati/pats sevi izjūt! Tāpēc ir svarīgi atrast savu apģērbu, tādu, kurā jūtos tu pati. Ja sievietei tīk bikses, ja tajās viņa labi funkcionē un jūtas laimīga, tad tas ir viņas apģērbs šajā dzīves periodā. Iespējams, kādreiz būs citādi, iespējams jebkas, bet piespiedu kārtā uzvilktus svārkus nevar uzskatīt par pietiekamu ieguldījumu laimīgas sievišķīgas sievietes pašizjūtas garantijā. Nevar noliegt – ir skaisti, ja, sievietei ejot, plīvo svārki, vijas mati un augums kleitā dejo! Tomēr – vai tā īstā sievietes būtība nebūs meklējama citur? Sievietes dvēselē! Drēbes būs sievišķīgumu pastiprinošas vai mazinošas, bet ne determinējošas!

Ikviens ierobežojums ir blēņas



Eņģeļu praktiķe Maruta Pētersone
atbildes gūst, uzdodot jautājumus eņģeļiem. Lūk, kādu vēstījumu viņa pēc "Orākuls.lv" lūguma saņēma.

"Svārki ir izsenis valkāts tērps. Tos un arī kleitas, kuru apakšdaļa ir līdzīga svārkiem, nēsāja ne tikai siltajās zemēs, bet arī tur, kur valda aukstums un sals. Pat pirmatnējiem cilvēkiem ap gurniem apliktais lapu veidojums atgādina svārkus. Un jūs paši zināt, ka tādējādi svārkus ir valkājušas ne tikai sievietes, bet arī vīriešu dzimtes parstāvji. Un ir tautas, kopienas, kur arī vēl tagad gurnu apsējus (svārkiem līdzīgus) valkā abu dzimumu pārstāvji.

Kas īpašs ir svārkos? Varbūt tas viss par brunčiem un sievišķo enerģiju ir blēņas?

Garākus tērpus savulaik uzskatīja par dižciltības pazīmi. Tā ir daļa no patiesības. Svārku garums ļāva paslēpt zem auduma traumētās kājas, kas agrāk ir bijis ļoti svarīgi. Daudzām sievietēm bija deformētas kājas, un, lai to noslēptu, tika valkāti svārki. Protams, svārki ir bijuši ļoti labi palīgi saimniecībā.

Šī atvērtība (telpa zem svārkiem) ļauj sajust saikni ar Māti Zemi – Māti Gaiju, kas dāvā ikvienam iespēju sajust enerģētisko saikni ar Zemes enerģiju, tās vibrācijām. Enerģētiskie kanāli spēj pilnvērtīgāk funkcionēt, būt plūsmā.

Tajā laikā, kad cilvēki vēlējās kontrolēt citu cilvēku grupas un to enerģiju, ieviesa bikses. Protams tās ir praktiskas, bet, lūdzu, izmantojiet tās tikai pēc nepieciešamības, nevis kā pamatapģērbu ikdienā. Šajā gadījumā runāju par sievietēm, meitenēm, jaunietēm, mātēm, vecmāmiņām.

Blēņas ir jūsu pašu izdomāti likumi, kas ierobežo jūsu enerģiju, jūsu dievišķo saikni, jūsu vienotību. Ikviens ierobežojums ir blēņas. Šobrīd, kad ikvienam ir iespēja izvēlēties un arī paust savu brīvo gribu neatkarīgi no rases un ticības, ir jādomā par to, ko jūs darāt ar savu brīvo izvēli? Ko jūs domājat? Ko valkājat, ēdat, dzerat, darāt?

Pieņemot savā ikdienā vēlmi valkāt tikai svārkus vai kleitas, pavērojiet, kā mainās sajūtas, kā mainās jūsu enerģētikais potenciāls, kā maināties jūs pašas, manas mīļās, daiļās sievietes.

Pavērojiet savas sajūtas, kad esat uzvilkušas bikses. Šājā brīdī vēlos piebilst, ka arī piegulošās bikses, ko saucat par legingiem, ir pieskaitāmas šājā kategorijā. Aicinu vērot savas sajūtas.

Pieņemot savās dzīvēs kādas sabiedrības dogmas, modes tendences, uzņematies arī programmas, ko tās nes, caurstrāvo. Arī attiecībā uz apģērbu aicinu katram būt atbildīgam par paša izvēli.

Jums katram piedzimstot ir dāvāta brīvā izvēle, katram. Nav iemesla vainot kādu par to, ka viņš izvēlējies konkrēto apģērbu.

Ikvienā laikā kleita, svārki ir kalpojuši ne tikai kā aizsardzība, drošība, svētība, bet arī kā sievišķības simbols, daiļums.

Sargiet sevi, mani mīļie bērni!

Jūsu pašu rokās ir izvēle, ko valkāt. Bet atcerieties: lai jūsu enerģijas nemazinātos, ir nepieciešams harmoniski plūst, virzīties pa visiem jūsu enerģētiskajiem ķermeņiem, laukiem.

Pieskarieties šim brīnumam.

Mainīt varat ikkatru mirkli.

Jūsu mīļotā Māte Marija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!