Foto: Shutterstock
Vai tev ir gadījies tā, ka pat pēc uzmundrinošas rīta dušas un sātīgām brokastīm joprojām trūkst enerģijas un jau pēc pāris stundām plakstiņi kļūst smagi un rodas nepārvarama vēlme nosnausties turpat uz darba galda. Ļoti iespējams, ka miegainības un nespēka iemesls ir produkti, ko izvēlies baudīt brokastīs vai dienas pirmajā daļā. Protams, nevajag pārspīlēt, un uz visiem laikiem izslēgt tos no savas ēdienkartes, bet nenāks par ļaunu noskaidrot, kuru produktu baudīšanu būtu vēlams pārcelt no brokastīm uz vakariņām.

Ja regulāri jūties noguris un miegains, nespējot tam atrast loģisku izskaidrojumu, iespējams, ir pienācis laiks pārskatīt savu ikdienas ēdienkarti, skaidro portāls "Kitchenmag".

"Ātrie" ogļhidrāti

Foto: Shutterstock

Kruasāns, kanēļmaizīte vai sviestmaize, protams, ir ideāli brokastu kafijas sabiedrotie, bet šie našķi nekādā ziņā nenāks par labu tavai veselībai un nesniegs nepieciešamo enerģijas devu.
Tā saucamos "sliktos" ogļhidrātus dietologi dēvē par "ātrajiem" ogļhidrātiem. Tiem ir vienkāršs ķīmiskais sastāvs, tādēļ organisms tos nekavējoties pārstrādā jeb sašķeļ. Rezultātā ļoti strauji paaugstinās cukura līmenis asinīs, kas izraisa pastiprinātu apetīti. Tieši tāpēc, brokastīs apēdot kādu smalkmaizīti, pēc neilga laika sāc izjust nogurumu, miegainību un atkal gribi ēst. Šī ēstgriba ir viltus ēstgriba, jo īstenībā organisms jau ir saņēmis pietiekami daudz kaloriju, bet smadzenes tiek maldinātas (jo asinīs ir strauji paaugstinājies cukura līmenis) un signalizē, ka vajadzētu vēl kaut ko apēst. Ātros ogļhidrātus saturošie produkti, kuru lietošanu uzturā vēlams ierobežot – baltmaize, konditorijas izstrādājumi, baltie rīsi, šokolāde, konfektes un citi tamlīdzīgi našķi, saldi, gāzēti dzērieni un cukurs.

Šeit uzzināsi, kādēļ putra ir viena no labākajām brokastu izvēlēm.

Kafija

Tev būtu jāzina, ka kafija ir visai viltīgs dzēriens. Tai, protams, piemīt uzmundrinošas īpašības, bet tikai tad, ja kafija tiek lietota saprātīgos daudzumos. Ja dienas laikā izdzersi pāris tasītes, jutīsi spēku un enerģijas pieplūdumu, bet pārspīlējot efekts būs gluži pretējs – pēc katras nākamās tasītes jutīsies arvien miegaināks.

Ķirši

Foto: Shutterstock

Tirgū jau nopērkamas pirmās pašmāju zemenes, un tas nozīmē, ka nav vairs aiz kalniem brīdis, kad varēsim baudīt arī vietējo melleņu, aveņu un ķiršu ražu. Ņem vērā, ka ar ķiršiem nebūtu vēlams mieloties dienas pirmajā pusē, jo šīs ogas ir dabīgs melatonīna avots. Šis hormons atbild par miega kvalitāti, tādēļ ķiršu sulu īpaši tiek ieteikts lietot tiem, kas cieš no bezmiega. Ja nevēlies aizmigt darba vietā, tad labāk smelies eneģiju, brokastu putrai labāk pievienojot mellenes, bet sauju ķiršu pataupi vakariņām.

Gaļa

Gaļa satur salīdzinoši lielu daudzumu triptofāna. Tā ir aminoskābe, kas zināma kā "laimes hormons" un piedalās melatonīna sintēzē. Kā jau minējām, melatonīns palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiko un uzlabo miega kvalitāti. Īpaši daudz triptofāna ir vistas, truša un tītara gaļā, bet, jebkurā gadījumā, ja vēlies saglabāt mundrumu, gaļas baudīšanu labāk atlikt uz pēcpusdienu, pusdienās izvēloties zivis.

Mandeles

Dažāda veida riekstus mēs nereti turam pa ķērienam sava darba galda atvilktnē, lai ātri remdētu izsalkumu. Tie ir sātīgi un, saprātīgos daudzumos lietoti, nerada smaguma sajūtu kuņģī. Bet ņem vērā, ka ar mandelēm dienas pusē mieloties gan nebūtu ieteicams, jo to sastāvā ir samērā daudz magnija. Tas ir mikroelements, kas veicina muskuļu atslābšanu un var radīt tev grūtības saglabāt aktivitāti visas darba dienas garumā.

Banāni

Foto: Shutterstock

Arī banāni, gluži kā mandelēs, ir bagātīgs magnija avots. Pat viens dienas pirmajā pusē apēsts banāns var būtiski mazināt tavu enerģiju. Izplatīta kļūda ir arī banāna baudīšana pirms treniņa, jo magnijs, kam piemīt muskuļus atslābinošas īpašības, neļaus tev aizvadīt treniņu pilnvērtīgā režīmā.

Piens un piena produkti

Dažādi citi piena produkti ir daudzu iecienīta izvēle brokastīs, tomēr, diemžēl, tie var izraisīt miegainību. Piena produkti satur jau iepriekš pieminēto triptofānu – aminoskābi, kas veicina miega hormona melatonīna izstrādi organismā, tādēļ arī no biezpiena vai jogurta baudīšanas labāk atturēties līdz pēcpusdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!