Foto: DELFI
Tuvojoties vieniem no gada priecīgākajiem svētkiem, Jāņa dienai, ir pienācis laiks ne tikai nolemt, kādā kompānijā tiks likts raits deju solis līdz pat rīta gaismai, bet arī kur lielā apdziedāšana un ķimeņu siera baudīšana notiks. Ieteikumus, kā sagatavot svinēšanas vietu, kā rotāt ar jāņuzālēm, vaicājām Latvijas folkloras biedrības pārstāvei Guntai Saulei.

Saule skaidro, ka svinību vietas sagatavošana sākas ar ikdienišķiem darbiem, piemēram, zāles izpļaušanu, taču jāatceras, ka nedaudz jāatstāj arī jāņabērnu vainagiem un vītņu vīšanai: "Ir daudz dziesmu par izravētiem dārziem un tīru māju, kā arī to, ka vari tikt apdziedāts no jāņabērniem, ja neesi bijis gana čakls." Viņa piebilst, ka svarīgi ir nedusmoties uz garāmbraucošiem jāņabērniem, kas iebriduši tavā pļavā pēc skaistiem ziediem vainagiem: "Jāņabērni ir svētība katrai pļavai un mūsdienu valodā kompliments saimniekošanai."

"No tuvākajām birzīm un meža svinēšanas vietā un sētā, un mājā vajadzētu savest bērzu meijas, kā arī pīlādžu un ozolu zarus," iesaka Saule. "Runājot par Līgo nakts svarīgāko elementu jeb ugunskuru – tas jāiekārto pļavā vai kalniņā. Jāņu kalnu iekārtojot, svarīgi ir trīs vārti: jāņabērnu vārti, ko novieto vietā, pa kuru ierodas svinētāji un arī paši māju ļaudis. Novietojot abus pārējos vārtus, jāzina Saules lēkta un rieta vieta konkrētajā vidē. Tie ir saulrieta un saullēkta vārti," skaidro tradīciju pazinēja.
Foto: DELFI

Vaicājot par mājvietas dekorēšanu ar dabā atrodamiem zaļumiem, viņa atbild kā dziesmā: "Visa bija jāņuzāle – jebkurš augs, zāles stiebrs un pļavas puķe. Protams, līdzās tam, ka visas der, ir arī īpašākas jāņazāles – vībotnes, papardes, buldurjānis (baldriāns), kā arī nātres, dadži." Saule stāsta, ka Jāņu naktī sevi un tuvos cilvēkus jāpasargā no mošķiem un raganām, tāpēc svinību vieta jāapsprauž ar pīlādžiem un nātrēm, bet vissargājošākais ir Jāņu vainags. "Vienalga, no kā tas sapīts. Jebkurai rotai, vai tā pašam galvā, vai ar to apspraudīta istaba vai sēta, ir trīskārt svarīga loma – tā ir ne tikai skaistumam, bet arī svētībai un aizsardzībai no visa sliktā un kaitnieciskā."

Vēl viņa piebilst, ka par Jāņu dienas dekoriem grūti nosaukt atsevišķus veidojumus, tāpēc ka pašas svarīgākās Jāņu rotas šobrīd ir sastopamas dabā ik uz soļa.

"Mūsdienās novērojama ārkārtīgi jauka tendence, ka arvien vairāk ļaudis Jāņus vēlas svētīt pa īstam, pietuvojoties tradicionālajām darbībām, ēdieniem, kā arī liekot uzsvaru tieši uz sieru un labu alu," savos novērojumos dalās Saule. "Vēl, paturpinot par rotāšanu, ir kāds ļoti īpašs augs. Paparde, protams, šajos svētkos ir īpaša, bet Jāņiem raksturīgs vēl cits augs – kalmes." Viņa iesaka šo Latvijā salīdzinoši pavisam nesen ienākušo aizsargājošo un smaržīgo augu likt ne tikai pušķos, bet arī kaisīt istabās un izmantot telpu rotāšanā.
Foto: Edijs Pālens
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!