"Re:TV" Raidījuma "Neredzami redzamais" viešņa, asociētā profesore un farmācijas doktore Vija Eniņa skaidro, ka cilvēks un augs ir radinieki – mums ir vairāk kopīgā nekā atšķirīgā: līdzīgas šūnas, augsts ūdens procents sastāvā, arī procesi, kas notiek augā un cilvēkā, ir ļoti, ļoti līdzīgi. Tāpēc tieši ārstniecības augi, pēc asociētās profesores domām, ir labākā farmācijas daļa.

Kur ieskaitāma fitoterapija – pie tradicionālās vai pie netradicionālās medicīnas? Profesore atzīmē, ka pareizāk būtu runāt nevis par fitoterapiju, bet par fitoprofilaksi – organisma uzturēšanu labā formā un pie veselības, izmantojot ārstniecības augus ikdienā.

Vija Eniņa gan atzīst, ka ārstniecības augi sāpes nemazina (ja nu vienīgi kāposta lapa uz sāpošas locītavas), taču, ja augus lieto regulāri, organisms ir labāk sagatavots, un sāpes varbūt nemaz neparādās. Un varbūt pareizāk ir nevis ārstēties, bet visu laiku izmantot to, ko mums dod augu valsts!

Kas latvietim vērtīgāks – uz vietas audzēti tomāti vai godži ogas? Nekādi aizjūras brīnumi nav nepieciešami, mēs visi esam vienoti ar augu valsti tepat šajā reģionā, uzskata Vija Eniņa. Ja jāizvēlas visvisveselīgākais Latvijas augs, asociētā profesore nosauc kumelītes ziedus, vēl arī piparmētras lapas un raudenes lakstus. Šie augi sakārto organismu nemanāmā veidā un ļauj justies labi. Protams, šie ne tuvu nav vienīgie.

Vai ārstniecības augus tējā labāk likt pa vienam vai kombinēt? Kāpēc par Latvijas "superfūdiem" var dēvēt linsēklas un dzērvenes? Kā asumiņš ēdienā cīnās ar vēzi? Vai ir augi, kurus nevajadzētu kombinēt? Ko indīgu mēs nejauši varam salasīt Latvijas pļavās? Kāpēc latvieši pārspīlē ar nakteņu dzimtas augu pelšanu?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem atradīsi raidījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!