Jūnija sākumā uz Vjetnamu devās autoekspedīcija ceļotāja Harija Sila vadībā. Tās mērķis bija atgādāt no Vjetnamas pilsētas Lao Cai uz Rīgu pirms vairāk nekā septiņiem gadiem tur pamesto autoekspedīcijas "Rīga – Melburna" mašīnu – ekspedīcijas vajadzībām pārbūvēto ugunsdzēsēju auto "Mercedes Benz" jeb "ugunsdzēsēju". Par ekspedīcijas pirmo daļu pirms septiņiem gadiem, lasiet šeit, bet par "iestrēgšanu" uz Vjetnamas robežas – šeit.

Tagad mašīna atgriezusies Rīgā. "Ekspedīcija ir izdevusies! Uzdevums izpildīts - mašīna ir Latvijā. Jāpieliek tagad tikai formālais punkts," priecīgs ir ekspedīcijas vadītājs Harijs Sils.

Pirms septiņiem gadiem mašīna netika pāri Vjetnamas un Ķīnas robežai, tādēļ "iesprūda" muitas zonā un septiņus gadus nostāvēja Vjetnamā nepiemērotos apstākļos un tika arī apzagta. Tomēr Harijs Sils uzskatīja, ka ceļojums un uzdevums nav paveikts līdz brīdim, kamēr Latvijā atgriezīsies abas pārbūvētās ugunsdzēsēju mašīnas, kas uzticami kalpojušas ceļotājiem daudzos piedzīvojumos. Ar šo mašīnu iepriekšējās ekspedīcijās mērots vairāk nekā 70000 kilometru un tā pabijusi 48 valstīs, piecos kontinentos. Tādēļ Harijs Sils ar palīgiem vairākus gadus organizējis "ugunsdzēsēja" atgūšanas ekspedīciju.

Pēc visu nepieciešamo atļauju iegūšanas, ceļotāji "atbrīvoja" savu mašīnu no Vjetnamas robežas gūsta, un auto "atbildēja" ar pateicību – tas pēc septiņu gadu stāvēšanas ne vien bija gatavs darboties, bet arī prasmīgo latviešu mehāniķu un šoferu rokās spējis atgriezties Latvijā.

19. jūlijā notiek svinīga ekspedīcijas "Lao Cai – Rīga" sagaidīšana pie Rīgas Motormuzeja. "TūrismaGids" pēdējos kilometrus veica kopā ar komandu, lai iemūžinātu vēsturiskā ceļojuma finišu.

Pēc ekspedīcijas paredzēts izdot grāmatu, kā arī veidot filmu, televīzijas raidījumus un fotoizstādi par ekspedīcijas laikā piedzīvoto, redzētajām vietām un satiktajiem cilvēkiem.

Komanda un Harijs Sils personīgi pateicas esošajiem autoekspedīcijas "Lao Cai – Rīga 2017" atbalstītājiem, kas daļēji mums palīdz segt ekspedīcijas izdevumus. Tāpat dalībnieki ir ļoti pateicīgi Latvijas Automobiļu federācijai, ar kuras palīdzību atbalstītāji saņem likumā noteiktās nodokļu atlaides.

Atbalstītāji: Juris Jansons, "Mass Portal", "Winstaco", "Auto Plus", Veikals "Virsotne", Ķīnas Tautas Republikas vēstniecība Latvijā, GoPro, DJI Latvija, "Race Solutions", mebeludarbnica.lv, Auto un moto darbnīca – LP Technics, SB Siltumtehnika, ZTC - wood panel houses, "Lāma", "Artium", "Rīgas Mērniecības birojs", " Firma "ACER", Uldis Seržāns, Biedrība "Kultūras un mākslas centrs "Nātre"".

Informatīvie atbalstītāji www.delfi.lv un www.iauto.lv .

Lūk, stāsti par to, kā gājis ekspedīcijās "Rīga – Melburna" un "Lao Cai – Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!