Foto: F64

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) izziņo vasaras festivāla "LNSO vasarnīca" atklāšanas koncerta programmu, kurā festivāla apmeklētājus priecēs divi jaundarbi – Krista Auznieka skaņdarbs kamerorķestrim "Uguns un roze" un modernā baleta "Karmena" uzvedums horeogrāfes Milanas Komarovas īpaši festivālam veidotā stāstā ar primabalerīnu Viktoriju Jansoni (attēlā) titullomā, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Festivāla atklāšanas koncerta muzikālā vadība uzticēta diriģentam Normundam Šnē, kura vadībā "LNSO vasarnīcā" pirmoreiz muzicēs izcilais kamerorķestris "Sinfonietta Rīga".

Žorža Bizē operas "Karmena" populārās tēmas slavenais krievu komponists Rodions Ščedrins (1932) licis mežonīgos ritmos, spilgtinot kaislību tēmu un pasvītrojot likteņa iejaukšanos. Jaunā horeogrāfe Milana Komarova īpaši "LNSO vasarnīcai" izveidojusi savu stāstu par pazīstamo tēmu.

Milana Komarova saka: "Balets "Karmena" visiem asociējas ar klasisko izskatu un horeogrāfiju. Bet šoreiz stāsts tiks atveidots laikmetīgā baleta valodā, nezaudējot Rodiona Ščedrina mūzikas gaisotni un spānisko mentalitāti. Hosē un Karmenas attiecību postošās un iznīcinošās dabas priekšnojautu izrādē ienesīs jauns tēls – Liktenis. Izrādē uzsvērti galveno varoņu pretstati – Hosē Karmenas dēļ gatavs uz visu, bet Karmenai dzīve ir kā spēle."

Līdzās Viktorijai Jansonei uz skatuves būs viņas kolēģi no Latvijas Nacionālā baleta – Alise Prudāne, Arturs Sokolovs un Kārlis Cīrulis.

"LNSO vasarnīcas" atklāšanas koncerta pirmajā daļā varēs noklausīties arī Krista Auznieka (1992) jaundarbu "Uguns un roze".

Krists Auznieks mācījies Rīgas Doma kora skolā un Hāgas Karaliskajā konservatorijā, ieguvis maģistra grādu Jeila Universitātē (ASV), patlaban studē turpat doktorantūrā un ir šīs augstskolas asistentdocētājs. Viņa opuss "I Exist As I Am" ieguva otro vietu UNESCO prestižajā komponistu konkursa "Rostrum" jauno komponistu konkurencē. Klausītājiem jau zināms uzvedumus "Saules vējš" (Spīķeru koncertzāle, 2014) un "Neoarctic" (Rīgas Krievu teātris, 2016) ar Krista Auznieka mūziku.

Par tradīciju kļuvušais klasiskās mūzikas festivāls visai ģimenei "LNSO vasarnīca" notiks koncertzālē "Cēsis" no 25. līdz 27. augustam. Tāpat kā divus iepriekšējos gadus festivāls piedāvās krāšņu un daudzveidīgu programmu trijos lielos vakara koncertos, muzikālās izrādēs bērniem un pusaudžiem, kā arī divos kamermūzikas koncertos. "LNSO vasarnīcas" programma veidota tā, lai visu triju dienu garumā būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem.

Vakara koncertu laikā koncertzālē darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu.

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" atrodas Cēsīs, Raunas ielā 12.

Biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Uz visiem vakara koncertiem tiek organizēti īpaši autobusu reisi Rīga-Cēsis-Rīga, un biļetes uz tiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!