Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Kaspars Gerhards trešdien aicinājis Valsts kontroli (VK) izvērtēt un rast iespēju veikt ārpus kārtas revīziju uzņēmumā SIA "Rīgas satiksme" (RS), portālu "Delfi" informēja VARAM pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

VARAM skaidro, ka bažas radījusi publiskajā telpā izskanējusī informācija par uzņēmuma RS iespējamo maksātnespēju. Tāpat ministrija atgādina, ka Rīgas dome (RD) atbalsta tā dēvēto "Viedās Rīgas" projektu par 8,6 miljoniem eiro, kura īstenotājs ir pašvaldības uzņēmums RS. Tieši dome nesen domes atbalstījusi aizņēmuma garantiju šim pašam uzņēmumam 4,3 miljonu apjomā.

Gerharda un VK pārstāvju tikšanās notika nolūkā skaidrot steidzamās revīzijas nepieciešamību un pārrunāt ar abiem iepriekš minētajiem darījumiem saistītos riskus, skaidro Dika-Bokmeldere.

"Iepazīstoties ar mūsu rīcībā esošo informāciju, rodas pamatotas bažas par RD kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" nespēju tikt galā ar tai uzticētajiem projektiem un finansēm. Atceramies neseno "nano ūdens" skandālu, slepeno tā dēvētā "kapu tramvaja" līnijas virzīšanu, neuzklausot sabiedrības viedokli un citus gadījumus," uzsvēra ministrs, piebilstot, ka uzņēmums katru gadu arvien vairāk slīkst parādsaistībās, kas neliecinot par kapitālsabiedrības spēju efektīvi un atbildīgi strādāt rīdzinieku, nodokļu maksātāju labā.

"Ņemot vērā, ka tuvākajā laikā projekti, kuros paredzēta RS dalība, ir plānoti ar vairāku miljonu valsts budžeta finansējumu, trešdien vērsos pie valsts kontrolieres, prasot pēc iespējas ātrāk rast iespēju veikt ārpus kārtas revīziju šajā uzņēmumā," apgalvo Gerhards.

VARAM ir iepazinusies ar Rīgas domes lēmumu par galvojumu Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību RS aizņēmumam no valsts budžeta Kohēzijas fonda Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstībai. RD nolēmusi sniegt galvojumu 100% apmērā valsts aizdevumam līdz 4,3 miljoniem eiro, atgādina VARAM.

Jau vēstīts, ka SIA "Rīgas satiksme" izstrādāja projektu "Viedo pilsētu tehnoloģijas resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai", prasot atbalstu no Eiropas Savienības vides un klimata pasākumu programmas "LIFE". Projektā plānoti vēl citi pieci partneri, tostarp Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma". Kopējais projekta budžets plānots vairāk nekā 8,6 miljoni eiro.

Lai novērstu iespējamos pārkāpumus un rīdziniekiem sniegtu informāciju par pēc iespējas caurspīdīgāka pašvaldības uzņēmuma darbību, VARAM aicina Valsts kontroli veikt steidzamu revīziju SIA "Rīgas satiksme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!