Foto: Vida Press
Svētā Nikolaja mirstīgo atlieku likteni apvij dažādas leģendas. Par galveno viņa relikviju un mirstīgo atlieku glabātuvi līdz šim tika uzskatīta bazilika Bari pilsētā Itālijā, bet jauni atklājumi šo pieņēmumu sašķobījuši.

Atsaucoties uz Turcijas mediju vēstīto, "The Guardian" ziņo – Svētā Nikolaja baznīcā Antālijas provincē Demrē atrasts neskarts templis un apbedījuma vietas, kur, kā uzskata vietējie arheologi, varētu atrasties arī Svētā Nikolaja mirstīgās atliekas.

"Mēs jau esam sasnieguši labus rezultātus, bet īstais darbs sākas tagad. Mēs atsegsim pazemes stāvu un, iespējams, atradīsim tur neskartu Svētā Nikolaja ķermeni," medijiem atzinis vēsturisko vietu izpētes vadītājs Kemils Karabairams.

Līdzšinējā informācija liecināja, ka kristiešu svētā mirstīgās atliekas sākotnēji patiešām apglabātas pilsētā Mirā, kur mūsdienās atrodas Demre, bet vēlāk itāļu jūrnieki tās pārveduši uz Bari.

Balstoties uz jaunatrastām liecībām, Turcijas arheologi pieļauj – uz Itāliju aizvestie pīšļi drīzāk varētu piederēt kādam vietējam priesterim, nevis leģendām apvītajam svētajam, kura atliekas vēl aizvien varētu atrasties zem baznīcas kompleksa Demrē.

Atrast iespējamo brīnumdara Svētā Nikolaja atdusas vietu neskartajā templī zem baznīcas palīdzējuši ģeoradari, bet pagaidām piekļuvi tam apgrūtina akmens reljefi un grīdas mozaīkas, kuras arheoloģisko darbu laikā ir jāsaglabā pēc iespējas neskartas, tāpēc pagaidām vēl tiek gaidīta rakšanas darbu atļauja.

Līdz šim, balstoties uz dažādiem nostāstiem, tika pieņemts, ka daļa no bērnu, jūrnieku un tirgotāja aizstāvja pīšļiem atrodas Bari, bet tas, ko itāļu jūrnieki atstāja nodegušajā Miras baznīcā 1087. gadā, vēlāk nokļuvis Venēcijā, kur arī par godu Svētajam Nikolajam uzcelta baznīca. Zinātniskā izpētē arī gūts apstiprinājums – Bari un Venēcijā esošās relikvijas nākušas no viena skeleta.

Tiesa, daudzas baznīcas Eiropā, Krievijā, kur Svētais Nikolajs ir īpaši mīlēts, un ASV apgalvo, ka arī pie viņiem atrodas nelielas brīnumdara relikvijas, piemēram, zobs vai pirksts.

Svētais Nikolajs, kurš mira 73 gadu vecumā 343. gada 6. decembrī, dzīves laikā paveica dažādus brīnumus. Tāpat viņš materiāli palīdzējis ļaudīm, un, tā kā nereti to darījis slepeni, uzskatāms par Ziemassvēku dāvanu tradīcijas iedvesmotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!