Foto: AP/Scanpix

Spānijas Katalonijas reģions neatkarību varētu pasludināt pirmdien, ziņu aģentūrai AFP trešdien apliecināja avots reģiona valdībā.

Reģiona līderi pirmdien sasaukuši parlamenta sēdi, lai analizētu neatkarības referenduma rezultātus, un "atkarībā no sēdes gaitas var tikt pasludināta neatkarība", sacīja avots.

Sēdes darba kārtības galvenais punkts būs Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona uzstāšanās. Premjers šonedēļ jau solīja, ka Katalonijas neatkarība tiks pasludināta "dažu dienu laikā".

Kā nosaka likums, uz kura pamata tika sarīkots referendums, neatkarība ir jāpasludina 48 stundu laikā pēc referenduma oficiālo rezultātu izziņošanas.

Pudždemons arī sacījis, ka trešdien plkst. 21 (plkst. 2 pēc Latvijas laika) tiks izziņots svarīgs vēstījums.

Svētdien notikušajā Katalonijas neatkarības referendumā 90% tā dalībnieku nobalsojuši par reģiona neatkarību, jau iepriekš apliecinājusi Katalonijas valdība.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusējā kārtā, Spānijas valsts nonāks bezprecedenta konstitucionālās krīzes situācija, turklāt satricinājuma viļņi izplatīsies pa visu Eiropu. Līdz šim gan neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Katalonijas valsti.

Arī Spānijas valdībai būs jāizlemj par tālāko rīcību. Tā varētu iejaukties un atcelt Katalonijas autonomijas statusu, kas Spānijas 40 demokrātijas gados būtu bezprecedenta solis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!