Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien, 5. oktobrī, apstiprinātā rezolūcijā nosoda Krimas tatāru vajāšanu un aicina atcelt trīs aktīvistus notiesājošos spriedumus.

Deputāti nosoda tiesas spriedumus lietās pret Krimas tatāru aktīvistiem, tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa priekšsēdētaja vietniekiem Ilmi Umerovu un Ahtemu Čigjozu, kā arī pret žurnālistu Mikolu Semenu.

Spriedumi uzskatāmi par nopietnu cilvēktiesību pārkāpumu un būtu atceļami, aicina deputāti. Umerovs un Čigjozs būtu nekavējoties atbrīvojami, tāpat nekavējoties būtu atceļamas visas Semenam izvirzītās apsūdzības.

"Represiju un tiesību aktu par ekstrēmismu, terorismu un separātismu piemērošanas rezultātā ir notikusi nopietna cilvēktiesību stāvokļa pasliktināšanās Krimas pussalā, plaši tiek pārkāpta vārda un biedrošanās brīvība; (...) notiek sistemātiska Krievijas pilsonības piespiedu uzspiešana, un cilvēka pamattiesības un brīvības Krimā nav garantētas", uzskata EP deputāti.

"Krievijas Federācijas veiktā Krimas aneksija ir nelikumīga un pārkāpj starptautiskās tiesības un Eiropas nolīgumus, ko parakstījusi gan Krievijas Federācija, gan Ukraina," uzsver deputāti.

Kopš Krievija 2014. gadā okupēja un anektēja Krimu, Krievijas varas iestādes īsteno represijas pret Krimas tatāriem, tostarp ir aizliegta Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa darbība. Krimas tatāru līderiem – Mustafam Džemiļevam un Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam – ir aizliegts iebraukt Krievijā, tāpēc viņi nevar ierasties Krimā.

Apvienoto Nāciju Organizācija, Eiropas Savienība un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12 % no pussalas iedzīvotājiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!