Foto: AFP/Scanpix

Katalonijas separātistu vidū parādījušās domstarpības par plāniem vienpusēji pasludināt reģiona neatkarību no Spānijas.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons ir solījis pasludināt reģiona neatkarību tuvāko dienu laikā, tomēr katalonijas uzņēmējdarbības ministrs Santi Vila rosināja "pamieru" strīdā ar centrālo valdību Madridē. Katalonijas laikrakstā "Ara" viņš aicināja separātistu nometni "pārdomāt" neatkarības pasludināšanas "noderīgumu un sekas".

Katalonijas valdība vēl nav oficiāli apstiprinājusi neatkarības referenduma rezultātus, kas liktu parlamentam 48 stundu laikā pasludināt neatkarību.

Pudždemons savukārt saskaras ar reģiona neatkarību atbalstošās galēji kreisās partijas "Candidatura d'Unitat Popular" ("Tautas vienotības kandidati", CUP) spiedienu rīkoties strauji. "Pašnoteikšanās tiesību realizācijas brīdis ir nenovēršami pienācis," paziņoja CUP likumdevējs Karless Riera.

Saskaņā ar galīgajiem balsu skaitīšanas rezultātiem svētdien notikušajā neatkarības referendumā atdalīšanos no Spānijas atbalstījuši 90,18% balsotāju. Tajā pašā laikā referendumā piedalījušies tikai 43% no aptuveni 5,3 miljoniem balsstiesīgo.

Pudždemons solījis, ka neatkarība tiks pasludināta 48 stundu laikā pēc galīgo balsu skaitīšanas rezultātu saņemšanas, taču šobrīd nav īsti skaidrs, kad un vai tas notiks. Pudždemons piektdien paziņoja, ka otrdien viņš uzstāsies ar runu par "pašreizējo politisko stāvokli", taču viņš nesniedza sīkākus paskaidrojumus.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusējā kārtā, Spānijas valsts nonāks bezprecedenta konstitucionālās krīzes situācija, turklāt satricinājuma viļņi izplatīsies pa visu Eiropu. Līdz šim gan neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Katalonijas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!