Foto: Publicitātes foto
Oktobra nogalē Latvijas pirmizrādi piedzīvos Izraēlas un Latvijas kopražojuma dokumentālā filma "Operācija Kāzas", kas vēsta par vienu no dramatiskākajiem un svarīgākajiem notikumiem padomju ebreju kopienā 70. gados – 11 ebreju plānu nolaupīt lidmašīnu, lai aizbēgtu no PSRS.

1970. gadā jaunu cilvēku grupa, tai skaitā vairāki Rīgas iedzīvotāji, izplānoja lidmašīnas aizdzīšanu, taču VDK viņus notvēra, arestēja un grupas līderiem piesprieda augstāko soda mēru. Šim notikumam bija globāla ietekme, jo starptautiskā spiediena rezultātā PSRS bija spiesta šos cilvēkus apžēlot, turklāt uz brīdi tika pavērts dzelzs priekškars, ļaujot no Padomju Savienības izceļot daudziem tūkstošiem ebreju. Pasaulē šī grupa bija un ir varoņi, bet Krievijā – joprojām teroristi.

Filmā Operācija "Kāzas" stāsts tiek izklāstīts no filmas režisores, izdzīvojušo grupas līderu meitas Anatas Zalmansones-Kuzņecovas skatpunkta – viņa bērnībā vecākiem apsolīja uzņemt filmu par šo notikumu, lai tas nekad netiktu aizmirsts. "Manā uzvārdā ir abu manu vecāku uzvārdi. Es uzaugu, klausoties stāstus par šo notikumu, tie ir daļa no manas ģimenes vēstures, bet tie tāpat pieder arī pasaulei. Tie atgādina, ka brīvība ir vērtīga dāvana un sapnis par savu etnisko dzimteni palīdz cilvēkiem izturēt visskarbākos pārbaudījumus."

Ar Izraēlas vēstniecības atbalstu uz filmas pirmizrādi Rīgā ieradīsies arī filmas režisore Anata Zalmansone-Kuzņecova un viena no filmas varonēm, Silva Zalmansone.

Filma Operācija "Kāzas" ir pirmā Latvijas un Izraēlas kopražojuma filma, tās radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv komponists Kārlis Auzāns, operators Andrejs Verhoustinskis, datorgrafikas mākslinieks Armands Blumbergs un producents Guntis Trekteris (studija "Ego Media"), filmas tapšanu ir atbalstījis arī Latvijas Nacionālais kino centrs.

Filma Operācija "Kāzas" uz lielā ekrāna plašai publikai būs skatāma Izraēlas filmu nedēļas programmā kinoteātrī "K.Suns" 20. oktobrī plkst. 18.30. Filmas televīzijas pirmizrāde LTV programmā – 24. oktobrī plkst. 22.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!