Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas volejbola izlasei, gatavojoties 2019.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, ļoti svarīga būtu dalība Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) Eiropas līgā, norādīja valstsvienības jaunais galvenais treneris Avo Kēls.

Jau ziņots, ka trešdien Latvijas volejbola izlasi piemeklēja lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā stājās pazīstamais igaunis Kēls, kurš nomainījis iepriekšējo desmitgadi postenī pavadījušo Raimondu Vildi. Tikmēr ceturtdien risinājās 2019. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas izloze, Latvija pretiniekos iegūstot Igauniju un Izraēlu.

"Piekrītot piedāvājumam vadīt izlasi, man bija svarīgi, lai Latvijas Volejbola federācija (LVF) atbalsta ideju par spēlēšanu Eiropas līgā. Federācija tam šobrīd ir piekritusi, ar nosacījumu, ka dalībai šajā turnīrā nebūs finansiāli šausmīgi nosacījumi, kuri šobrīd vēl nav zināmi. Ceru, ka mēs Eiropas līgā varēsim piedalīties, jo tas būtu ļoti svarīgs turnīrs, lai ar kvalitatīvām spēlēm gatavoties varētu gatavoties Eiropas čempionāta kvalifikācijai, izvētījot un nosakot optimālo sastāvu," uzsvēra Kēls.

Treneris neslēpa, ka Latvijas izlasei Eiropas kvalifikācijas turnīrā trāpījusies sarežģīta grupa. "Manuprāt tā ir viena no neprognozējamākajām starp visām septiņām apakšgrupām, jo citās vairāk vai mazāk ir divi izteikti favorīti. Spēles ar Igauniju būs intriģējošas un interesantas, jo abas komandas viena otru labi zina, taču arī Izraēla nav nekāda dāvana. Domāju, ka par ceļazīmēm būs ļoti smaga cīņa," sprieda igauņu speciālists.

Kvalifikācijā izlases tika sadalītas septiņās apakšgrupās, piecās esot pa četrām, bet divās - pa trim izlasēm. Atlase sāksies 2018. gada augustā, pēc divu apļu turnīra finālturnīram kvalificējoties visu grupu uzvarētājām, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējām. Lai noteiktu otrās labākās izlases, "lielajās grupās" netiks ņemtas vērā spēles ar ceturtajā vietā palikušajām komandām.

Jau vēstīts, ka līgums ar Kēlu noslēgts uz vienu kvalifikācijas ciklu jeb diviem gadiem, pēc šī termiņa abām pusēm lemjot par turpmāko sadarbību. Kā vienu no trenera plusiem LVF prezidents Atis Sausnītis minēja faktu, ka Kēls labi pārzina Latvijas volejbolu.

"Jā, ar to man nav nekādu problēmu, jo personīgi pazīstu praktiski visus volejbolistus, kuri Latvijas izlasē spēlēja iepriekšējos divos kvalifikācijas ciklos. Iespējams, neesmu runājis tikai ar diviem vai trim puišiem, bet pārējos zinu ļoti labi, jo daļa no viņiem ir spēlējusi arī manā vadībā Baltijas līgā," norādīja Kēls, kurš šosezon ir Igaunijas kluba "Parnu" galvenais treneris, kur spēlē arī Toms Švāns.

"Man būs pietiekoši daudz laika, lai sekotu kandidātiem un viņus iepazītu vēl labāk. Pagaidām nevaru vēl pateikt, kad izlase pirmo reizi sanāks kopā, taču skaidrs, ka Baltijas līgas spēlēs es Latvijas volejbolistiem tagad sekošu līdzi vēl uzmanīgāk un jau ar citu vērtējumu. Tāpat sekošu līdzi tiem spēlētājiem, kuri spēlē ārzemēs - Vācijā, Čehijā, Krievijā un citur. Mūsu moderno tehnoloģiju laikmetā iegūt informāciju un novērtēt sportistu sniegumu vairs nav nekādu problēmu," bilda Kēls.

Kā vienu no izlasei svarīgiem spēlētājiem viņš minēja Denisu Petrovu, kurš šosezon spēlē Ļeņingradas apgabala "Dinamo" vienībā Krievijā. "Cēlājs volejbola komandā ir kā diriģents, tāpēc būs svarīgi, kādā sportiskajā formā viņš būs izlasē. Tāpat izceltu diagonāles spēlētājus - Hermanu Egleskalnu, Edvartu Buividu, arī jauno daugavpilieti Pāvelu Jemeļjanovu, tomēr komandā svarīgs ir jebkurš tajā esošs cilvēks," norādīja igaunis.

Pagaidām vēl nav zināms, kuri būs Kēla palīgi valstsvienībā. "Nākamajā nedēļā man ir paredzēta tikšanās ar LVF vadību, kurā tad arī runāsim par palīgiem," piebilda treneris.

Jau vēstīts, ka Kēls sportista karjerā pārstāvēja Igaunijas komandu Tallinas "Kalev", ar kuru spēlēja PSRS augstākās un pirmās līgas čempionātos, bet 90. gados spēlēja dažādos Somijas klubos. 1996. gadā viņš kopā ar Kaido Krēnu kvalificējās Atlantas olimpiskajām spēlēm pludmales volejbolā un ieņēma tur dalītu 17. vietu.

Savukārt kā treneris Baltijas līgā, Igaunijas čempionātā un Igaunijas kausa izcīņā Kēls ar dažādām komandām ir izcīnījis 22 titulus. Tāpat viņš deviņus gadus strādājis ar Igaunijas izlasi. Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatam viņš pieteicies, jo, uzskata, ka Latvijā bija un ir labs materiāls, lai sasniegtu labu rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!