Foto: Publicitātes foto

Rīgas cirks jauno sezonu atklās ar Toma Monktona virtuozo klaunādi "Tikai kauliņi", savukārt turpmākajos priekšnesumos centīsies atklāt cirka mākslas daudzveidīgumu, kā arī piedāvās skatītājiem iepazīt izrāžu aizkulises "Sarunās par cirku", šodien preses konferencē sacīja cirka pārstāvji.

Ar solo izrādi "Tikai kauliņi" decembrī Rīgā uzstāsies mākslinieks no Jaunzēlandes - Toms Monktons. Izrāde tiek raksturota kā virtuozas, humorpilnas, profesionālas un personiskas klaunādes spilgts piemērs, kas parāda mūsdienu cirka daudzveidību un iespējas.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers sacīja, ka tā ir mazas formas un ļoti personiska izrāde. "Tas ir brīnums, ka izdevies šādu augstas raudzes mākslinieku atvest uz Rīgu," viņš pauda.

"Laiks un resurss, ko esmu ieguldījis, pētot cirka pasauli, rezultātā ir pārvērties nopietnā izaicinājumā un priekšā būs liels darbs. Gatavojot pirmo sezonu, svarīgi būtu parādīt, cik daudzveidīga var būt cirka māksla mūsdienās," skaidroja Ķibers.

Viņš arī piebilda, ka vēlas parādīt mūsdienu cirka daudzveidību, saglabājot gan tradicionālos cirka žanrus, gan arī piedāvājot laikmetīgo cirku un dažādu formu izrādes - gan lielākas, gan mazākas, gan bērniem, gan pieaugušajiem paredzētas. Savukārt runājot par dzīvnieku izmantošanu cirkā, Ķibers atklāja, ka šis laiks ir pagājis.

Izrāžu programmas kuratore Odrija Fišere klātesošajiem norādīja, ka kopumā skatītājiem būs iespējams vērot piecas "Tikai kauliņi" izrādes – 16. decembrī un 17. decembrī mākslinieks uzstāsies Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts", bet 22. decembrī Kristiana Karla fon Stricka villā.

Tāpat 17. decembra vakarā mākslinieks piedalīsies "Sarunās par cirku", atklājot vairāk par izrādes aizkulisēm un mākslinieka-klauna ikdienu.

Savukārt no 18. decembra līdz 21. decembrim Monktons Rīgā pasniegs meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un topošajiem cirka profesionāļiem, daloties klaunādes meistarības zināšanās un pieredzē.

Foto: LETA

Rīgas cirka izglītības programmas koordinatore Māra Pāvula norādīja, ka jau divus mēnešus darbojas Rīgas cirka skola, un svarīgi virzieni, kas jāattīsta, ir amatieru kustības veidošana, mākslinieku un pedagogu profesionālās kvalifikācijas celšana un jaunas skatītāju paaudzes veidošana.

"Cirks nav tikai māksla, bet dzīves un domāšanas veids. Būtisks trūkums ir tas, ka nav pieejama profesionāla izglītība ne cirka māksliniekiem, ne pedagogiem, tādēļ tiek plānots turpināt dažādas meistarklases. Tāpat vajadzīgi ieinteresēti skatītāji, tāpēc esam sākuši izglītojošu sarunu ciklu "Sarunas par cirku"," teica Pāvula.

Rīgas cirka vadītāja Ināra Kehre klātesošajiem norādīja, ka cirka stratēģija nākamajiem trīs līdz četriem gadiem šobrīd ir izstrādāta, un cirks kļūs par daudzdimensionālu mākslas centru.
"Jau šajā rudenī mums izdosies iestāties divās starptautiskās cirka organizācijās. Viena no tām ir Baltijas - Ziemeļvalstu cirka tīkls, bet otra ir Eiropas cirka un ielu mākslas tīkls "Circostrada"," sacīja Kehre.

Biļetes uz izrādi "Tikai kauliņi" ierobežotā skaitā iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!