Foto: Privātais arhīvs
Kad cilvēks ceļo vienatnē, rūpju saraksts ir visnotaļ īss, jo jāpārliecinās tikai par viena cilvēka paņemto mantu sarakstu. Bet kā ir, ja tavi ceļabiedri ir dzīvnieki, precīzāk – četri kaķi? Zane Rantiņa šobrīd atrodas Kanāriju salās, jo pēdējo piecu gadu garumā savu dzīvi pārcēlusi uz šo salu arhipelāgu, taču šobrīd kaļ plānus, kā mērot 5470 kilometru garo ceļu mājās ar visiem četriem mīluļiem.

Kaķu nonākšana pie Zanes

Zane stāsta, ka pirms pieciem gadiem nolēmusi savā dzīvē kaut ko mainīt vai vismaz izmēģināt ko nebijušu. "Ilgi, manuprāt, nebija jāgaida, jo jau pēc gada man piedāvāja iespēju dzīvot Kanāriju salās. Nokārtoju visu nepieciešamo, lai būtu drošībā arī ārzemēs un devos ceļā!" Meitene šobrīd dzīvo vietā ar nosaukumu Lansarote (Lanzarote).

Zane ir četru kaķu saimniece. "Pirms diviem gadiem uzzināju, ka manas paziņas kaķenītei piedzima mazuļi. Kad aizgāju aplūkot, viens no tiem aizmaldījās prom no mammas un pierāpoja man klāt. Tas bija tik mīlīgs skats! Pēc tā es viņu paņēmu pie sevis, un nosaucu par Garfīldu."

Foto: Privātais arhīvs

Vēl pēc gada paziņas kaķenei piedzima vēl divi kaķēni. Jāpiebilst, ka Zane brauc uz Latviju pie radiniekiem vismaz divas reizes gadā, tāpēc vēlējās, lai Garfīldam būtu kompānija viņas prombūtnes laikā. Viņa atklāj, ka sākumā nevarējusi starp abiem mazuļiem izvēlēties, tāpēc nolēmusi, ka paturēs to, kuram nevarēs atrast mājas. Rezultātā pēc salīdzinoši ilga laika nevienam no kaķēniem neizdevās atrast ilgtermiņa dzīvesvietu, tāpēc viņa nolēma paturēt abus, dodot vārdus Kami un Snow.

Taču dzīve ir pārsteigumiem pilna, un viņai bija jākļūst par ceturtā kaķa saimnieci. "Kādā pavasara dienā sēdēju viesistabā, kad ārā izdzirdēju kaķēna ņaudēšanu. Piegāju pie kaimiņa mašīnas un izrādījās, ka skaņa nāk no mašīnas "kapota". Tur atradām mazu kaķēnu – kaulainu un netīru, aizvedām pie veterinārārsta, kurš konstatēja, ka kaķēnam viss ir labi un viņam tikai regulāri jāēd. Lūk, tā esi tiku pie Pekes!"

Kaķu pārvešana no Kanāriju salām uz Latviju

Tā kā kaķēni piedzimuši Kanāriju salās, Zanes dzimteni Latviju tie vēl nav redzējuši, attiecīgi – vairāku tūkstošu kilometru garais lidojums viņiem ir svešs. Kā īsti ir jārīkojas, kad tavi ceļabiedri ir vēl četri kaķi? Meitene stāsta, ka, viņasprāt, lielai problēmai tieši kaķēnu labsajūtas ziņā nevajadzētu būt, jo par braucieniem mašīnā viņi nesūdzas. Taču jāatceras, ka šādos gadījumos neko 100% nevar zināt, jo spiediena maiņas var ietekmēt arī mazos peļu junkuriņus.

Zane piebilst, ka lidmašīnas kargo nodalījumā var kļūt pat ļoti auksts, tāpēc galvenais ir atcerēties mazajiem mīluļiem līdzi ielikt siltas sedziņas un mīkstus apģērba gabalus.

Informāciju par dzīvnieku pārvadāšanu lidmašīnā Zane meklējusi internetā. "Atradu, ka aviokompānija "Norwegian" atļauj lidmašīnā pārvadāt četrus kaķus, īstenībā pat vairāk! Aizrakstīju viņiem e-pastu un uzzināju, ka ir iespējams kabīnē ņemt divus kaķēnus, bet pārējos vest kargo nodalījumā."

Foto: Privātais arhīvs

Svarīgi piebilst, ka par dzīvnieku pārvadāšanu ir laicīgi jāziņo, lai maksa par šo pakalpojumu būtu mazāka, tāpēc šonedēļ Zane plāno veikt gan reģistrāciju, gan arī apmaksu.

Zane atklāj, ka internetā atradusi arī citas aviokompānijas, kuras atļauj pārvadāt dzīvniekus. "Sheknows" vēsta, ka tādas kompānijas kā "Air France", "Virgin America", "Lufthansa", "Turkish Airlines", "American Airlines", "Delta" un arī citas piedāvā šādu iespēju, taču Zanes gadījumā svarīgi bija, lai nav noteikts, ka viens cilvēks nevar vest vairāk kā vienu vai divus dzīvnieciņus. Tāpat katrai no lidsabiedrībām ir atsevišķi noteikumi un ierobežojumi, kuri attiecas uz dzīvnieku pārvadāšanu.

"E-pastā viņi man atbildēja, ka par pārvadāšanu kargo nodalījumā jāmaksā 70 –100 USD (aptuveni 60 – 80 eiro), ja reģistrējas un apmaksā rēķinu tiešsaistē, bet 80 – 110 USD (aptuveni 70 – 90 eiro), ja maksāšana tiek veikta lidostā.

Ja apmaksā rēķinu tiešsaistē un gribi vest dzīvnieku pasažieru kabīnē, jāmaksā 67 –100 USD (55 – 80 eiro), taču, norēķinoties lidostā, 83 –117 USD (70 – 100 eiro)."

Jāatsauc atmiņā, ka pavisam nesen portālā "Delfi" bija iespējams iepazīties ar kādas citas lasītājas pieredzi, kas saistīta ar pundurtrušu pārvadāšanu lidmašīnā. Arī aviokompānija 'airBaltic' piedāvā šādu iespēju, taču lasītāja lidsabiedrībai pārmet vienaldzību un trušu diskrimināciju, jo grauzējus iespējams pārvest tikai bagāžas nodalījumā, savukārt uzņēmums atsaucas uz jaunākajām tendencēm aviācijā, bet veterinārārste pieļauj, ka trusis lidojumu var nepārciest. Plašāk par šo stāstu lasi šeit.

Taču ļoti sirsnīgu stāstu par kaķa Lodes ceļojumu no tālās Ķīnas uz Latviju, atradīsi šajā rakstā.

Kanāriju salas latvietes acīm

Taču, kā var nepieminēt pašas Kanāriju salas! Zane uzver, ka viņas pieredze ar tautā sauktajām "Kanārijām" ir visnotaļ pozitīva. "Es noteikti nenožēloju, ka atbraucu uz šejieni. Šeit daba un cilvēki ir daudz citādāki kā Latvijā – viņiem nav tik liels "personīgais burbulis"".

Tiem, kuri nav apmeklējuši šo pasaules daļu, varētu sākumā būt pārsteidzoša cilvēku sasveicināšanās maniere. "Viņiem ierasts sabučoties uz vaiga ar cilvēkiem, kurus satiek pirmo reizi. Tas sākumā šķita mazliet dīvaini, taču ar laiku pierod. Atceros, ka sākumā gan es, gan spāņi bija apjukuši, kad bučas vietā iedevu viņiem roku!

Foto: Privātais arhīvs

Salas pašas par sevi ir ļoti skaistas. Kā minēju iepriekš, dzīvoju Lansarotē – salā, kas burtiski atrodas uz vulkāna! Tas ir fascinējoši, ka patiesībā puse no salas ir sacietējusi magma. Iespaidīgi, nenoliedzami!

Kādu laiku es padzīvoju arī Tenerifē, un tā ir zaļāka par Lansaroti. Manām acīm pārsteidzošs bija milzīgais zoodārzs, kurā mīt tik daudz un dažādu dzīvnieku. Tā nosaukums ir Loro parks, un, manuprāt, tas pārsteigs ikvienu."

Foto: Privātais arhīvs

Vēl citādu ceļojuma stāstu, kura galamērķis ir tieši Lansarote, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!