Foto: Publicitātes foto
Pirms simts gadiem, 1917. gada nogalē, Valkā tika izveidota Latviešu Pagaidu Nacionālā padome, kuras paveiktais, apvienojot Kurzemi, Vidzemi un Latgali, popularizējot neatkarības ideju Latvijā un starptautiski, lika pamatus valsts dibināšanai 1918. gada 18. novembrī. Sestdien Valkā tika atzīmēta šī notikuma simtgade.

Kā informē Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Linda Pastare, sestdien Valkā norisinājās augsta līmeņa starptautiska zinātniskā konference "Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei - 100".

Tāpat tika atklāta Valkas muzeja pastāvīgā ekspozīcija "Valka – Latvijas neatkarības idejas šūpulis", norisinājās svētku gājiens, monumenta "Veltījums Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei" atklāšana.

Valkā sestdien arī norisinājās Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts "Šai zemē man visa pasaule".

Ziņots, uzstājoties šajā pilsētā notiekošajā starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Latviešu Pagaidu nacionālā padome - 100", Valsts prezidents Raimonds Vējonis sacīja, ka Valkā labāk nekā jebkur citur iespējams apzināties, ka valsti mums neviens neuzdāvināja, mēs paši to izveidojām.

Vējonis uzsvēra, ka stipras valsts pamats ir stipri cilvēki. Viņš norādīja, ka Latviešu Pagaidu Nacionālā padome bija drosmīgi un stipri cilvēki, kuri nebaidījās un rīkojās, lai Latvijā visiem būtu iespējama labāka nākotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!