Foto: Shutterstock
Nebūs melots, apgalvojot, ka tad, kad piezadzies izsalkums, reti kurš pievērš uzmanību pulksteņa rādītājiem. Bet vajadzētu gan, jo, kā izrādās, pat veselīgi produkti, apēsti nelaikā, var radīt diskomfortu, vēdera pūšanos un – ja vien nemainīsi paradumus – ar laiku arī liekos kilogramus. Lai organisms tādus daudzu iecienītus produktus kā gaļu, banānus, piena produktus un pākšaugus izmantotu pēc iespējas efektīvāk, uzzini, kad tos būtu visprātīgāk ēst – brokastīs, pusdienās vai vakariņās.

Lūk, piedāvājam deviņus noderīgus portāla "Scoopwhoop" ieteikumus.

Biezpiens

Visprātīgāk biezpienu ir ēst dienas pirmajā pusē, jo tas aktivizē zarnu trakta darbību un nomierinoši iedarbojas uz gremošanas sistēmu.

Biezpienu nevajadzētu ēst vakarā, īsi pirms naktsmiera, jo īpaši tad, ja ir nosliece uz elpceļu slimībām, jo ajūrvēdas medicīnas speciālisti apgalvo, ka biezpiens rosina gļotu izdalīšanās procesu.

Rīsi

Foto: Shutterstock

Rīsus vislabāk iekļaut ēdienkartē brokastīs vai pusdienās, jo pa dienu mūsu vielmaiņa darbojas aktīvākā režīmā, tādēļ naskāk izmantos ogļhidrātiem bagātos rīsus.

Ja rīsus regulāri ēdīsi vakarpusē, pastāv risks iedzīvoties liekajos kilogramos.

Āboli

Arī ābolus vislabāk baudīt rīta pusē, jo šie augļi satur šķiedrvielas, uzlabojot zarnu trakta darbību un palīdzot novērst aizcietējumu.

Vakarā pirms gulētiešanas no ābolu ēšanas gan būtu prātīgi atturēties, jo ābolu organiskās skābes paaugstinās skābes līmeni kuņģī un radīs diskomfortu, savukārt pektīna pārstrādāšana naktī būs pārlieku liela slodze gremošanas sistēmai.

Siers

Sieru vislabāk ēst agrās rīta stundās. Gaļēdājiem, bet jo īpaši veģetāriešiem, siers ir lieliska alternatīva gaļai, sniedzot ilgstošu sāta sajūtu un enerģiju, turklāt sieram piemīt arī īpašība mazināt vēdera pūšanos.

Vakarā vajadzētu izvairīties no siera iekļaušanas ēdienkartē, jo tas ir kalorijām bagāts produkts, turklāt grūti sagremojams.

Saldumi

Foto: Shutterstock

Ar šokolādi, zefīriem, sukādēm un citiem veselīgiem saldumiem labāk našķoties rīta cēlienā, jo pa dienu dažādās aktivitātes tiks iztērētas ar saldumiem uzņemtās kalorijas. Turklāt dienas laikā organisms pastiprināti ražo insulīnu, kas palīdz ātrāk un efektīvāk sašķelt cukurus.

Ja ar saldumiem mielosies vakarā, tad šāds paradums ātri vien var rezultēties tauku "riepiņā", jo guļot tiek tērēts daudz mazāk kaloriju nekā nomodā esot, turklāt saldumi radīs nevajadzīgu kairinājumu gremošanas traktam, nelabvēlīgi ietekmējot miega kvalitāti.

Banāni

Banāni ir daudzu iecienīta uzkoda, kas ātri palīdz remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm. Banānu vislabāk būs baudīt, piegriežot pie brokastu putras vai deserta vietā pēc vieglām pusdienām, jo banāni veicina gremošanas trakta darbību un samazina skābes līmeni, palīdzot izvairīties no dedzinošas sajūtas pakrūtē Tikai jāņem vērā, ka banānu nevajadzētu ēst tukšā dūšā, jo augstais magnija līmenis šajā auglī var radīt kuņģa darbības traucējumus.

Sliktākais laiks, kad mieloties ar banāniem, ir vēlas vakara stundas. Pirmkārt, banāni ir visai bagāti kalorijām, otrkārt, gluži kā biezpiens, arī banāni provocē gļotu izdalīšanos.

Gaļa

Foto: Shutterstock

Tā kā gaļa ir smags un organismam grūti pārstrādājams produkts, to labāk baudīt dienas pirmajā pusē. Ar liesu gaļu uzņemtās olbaltumvielas sniegs ilgstošu sāta sajūtu, spēku pieplūdumu un uzlabos koncentrēšanās spējas.

Ja gaļa tiks ēsta vēlu vakarā un pēc tam nesekos fiziskas aktivitātes, tad par ciešu miegu naktī vari aizmirst.

Pākšaugi

Šķiedrvielām bagātās pupiņas, zirņi un lēcas palīdz samazināt holesterīna līmeni, un pētījumi liecina, ka, baudīti vakariņās, pākšaugi sekmē ciešu miegu.

Sliktākais brīdis pākšaugu ēšanai ir rīts un pusdienas, jo šie šķiedrvielām bagātie produkti aktivizē kuņģa darbību un var veicināt zvērīgu apetīti, kā rezultātā dienā pastāv risks uzņemt vairāk kaloriju kā nepieciešams.

Piens

Foto: Shutterstock

Visiem kopš bērnības zināms, ka krūzīte silta piena īsi pirms naktsmiera palīdz nomierināt nervu sistēmu un uzlabo miega kvalitāti.

Rīts gan nebūs īstais brīdis piena dzeršanai, jo īpaši tad, ja pa dienu nav paredzēts nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Šis produkts ir grūti sagremojams, tādēļ var radīt lieku sajukumu ierastajā ēdienreižu grafikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!