Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka uztura speciālisti atzīst — ziemā mūsu ēdienkartē trūkst augļu un dārzeņu. Iemesli tam ir dažādi: kādam sirds kāro sātīgu karbonādi, nevis vieglus salātus, cits ir noticējis mītam, ka ziemā dārza veltēs nav vitamīnu. Taču būsim modri un lutināsim sevi ar tik ļoti nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām arī ziemā!

Lai atvieglotu pircējam iepirkšanās procesu, nacionālais mazumtirgotājs "Elvi" kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā ziemas augļu un dārzeņu TOP5.

Kāposti

Foto: Shutterstock

"Latvijas tirgū ir grūti atrast citu dārzeni, kas būtu tikpat bagāts ar vērtīgām uzturvielām, lēts un daudzpusīgi izmantojams virtuvē. Kāposti ir ļoti bagāti ar C un K vitamīnu, kā arī folātiem, kas nepieciešami sarkano kaulu smadzeņu šūnu attīstībai. Tajos ir daudz šķiedrvielu un antioksidantu, kā arī glikozinolātu, kas ir pazīstami ar pretvēža īpašībām," stāsta uztura speciāliste un pavāre Jansone.

Lai saņemtu visvairāk vitamīnu, kāposti ir jāēd svaigi, jo temperatūras ietekmē daļa vitamīnu tiek zaudēta. Bet arī termiski apstrādāti kāposti paliks ļoti veselīgi, un uztura speciāliste iesaka likt lietā kulināro fantāziju, gatavojot gardus sautējumus, sacepumus un citus ēdienus.

Ķiploki un sīpoli

Foto: Shutterstock

Kaut arī sīpolu un ķiploku garša un ķīmiskais sastāvs atšķiras, abos ir daudz fitoncīdu — augu antimikrobo vielu, kas ir būtiski organisma veselības palīgi ziemas periodā un gripas sezonā. Viela vārdā allicīns piešķir ķiplokiem raksturīgo smaržu un ārstnieciskās īpašības. Izejot cauri gremošanas traktam, allicīns palīdz cīņā ar infekcijām, turklāt pētījumi liecina, ka tam esot arī pretvēža un pretnovecošanās iedarbība.

"Lietojiet sīpolus un ķiplokus gan veselībai, gan interesantu garšas nianšu radīšanai," uztura speciāliste.

Ziemas ķirbji

Foto: Shutterstock

Kas pirmais nāk prātā, domājot par ķirbjiem? Protams, liels un apaļš klasiskais ķirbis — dārza karalis. Taču ķirbji ir ļoti daudzveidīgi. Ozolzīļu, sviesta un dažādi citi ķirbji ir rudens un ziemas dārzeņu veselīguma līderi. Tajos ir ievērojams daudzums karotinoīdu, A un C vitamīna, kā arī kālija.

Ķirbji izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī ļoti plašu lietojumu virtuvē: tos var izmantot gan zupu, gan salātu, gan otro ēdienu un pat desertu pagatavošanā, kā arī marinēt un konservēt.

Pomelo

Foto: Shutterstock

Citrusauglis pomelo līdzīgi citiem "sugas brāļiem" izceļas ar prāvu C vitamīna daudzumu. Tas ir labs šķiedrvielu avots un īsts atradums tievētājiem — 100 gramos pomelo ir tikai 38 kilokalorijas.

"Pomelo var ēst gan tāpat, gan pievienot salātiem. Iesaku pagatavot un nogaršot garneļu salātus ar pomelo — tā ir ļoti interesanta garšas kombinācija," saka Jansone.

Granātāboli

Foto: Shutterstock

Tumši sarkano krāsu šiem skaistajiem augļiem piešķir vielas ar neparastu nosaukumu — punikalagīni. Tie ir īpaši spēcīgi antioksidanti, kas pārspēj pat zaļajā tējā un sarkanvīnā esošos antioksidantus. Granātābolu sula ir bagāta arī ar C vitamīnu, bet sēkliņas, no kurām tiek iegūta vērtīgā granātābolu eļļa, iepriecinās organismu ar šķiedrvielām un E vitamīnu.

"Tomēr jāuzsver, ka šie augļi ir bagāti arī ar cukuru — 100 g mīkstuma ir aptuveni 14 g cukura, tāpēc ar granātābolu lietošanu uzturā labāk nepārspīlēt," aicina uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!