Foto: Shutterstock
Raugoties uz augu dobē, tas paliktu neskarts, jo par mata tiesu izskatās kā narcišu lapas un itin nemaz neizskatās pēc kā ēdama. Pēdējais laiks iepazīt platloku sīpolu!

Platloku sīpols (Allium nutans), ko mēdz dēvēt arī par nokareno sīpolu un Sibīrijas maurloku, ir daudzgadīgs sīpols ar aptuveni pusotru centimetru platām, plakanām un 15-25 cm garām lapām, un tieši lapas ir ēdamā auga daļa, raksta ''Svaigi''. Par nokareno sīpolu to sauc tāpēc, ka pirms plaukšanas auga ziedpumpurs it kā kautri noliecas uz leju. Ziedi šiem sīpoliem ir violeti.

Augs ir pat ļoti pateicīgs audzēšanai Latvijas mazdārziņos, jo ir aukstumizturīgs, aug gan ēnainās, gan pusēnainās vietās, bet kas svarīgi – augsnei jābūt mitrai. Vislabāk, ja augsne ir irdena, auglīga mālsmilts vai smilšmāla augsne.

Ja loki dobēs vēl tik ātri neaug, tad to nevarētu teikt par platloku sīpoliem, kuru pikantās lapas baudāmas jau agrā pavasarī, kad no zemes spraucas pirmie zaļumi. Turklāt jauni loki veidosies visu vasaru, nezaudējot raksturīgo, patīkamo garšu. Lapām raksturīga pikanta, ķiplokiem un puraviem līdzīga garša, tāpēc pietiks ēdiena papildināšanai ar dažām lapiņām, lai iegūtu interesanto garšu niansi. Turklāt loki satur virkni vitamīnu un vērtīgu vielu, tāpēc pavasarī jāsteidz uzņemt labās vielas.

Šo augu var sēt dobē pavasarī, bet arī līdz jūlijam nekas nebūs nokavēts, taču augu var pavairot arī ar ceriem. Augs ir sala izturīgs, ar spēcīgu sakņu sistēmu un nelieliem sīpoliņiem, taču tos ēšanai neizmanto. Kopšanas ziņā svarīgākais ievērot, lai tam netraucētu nezāles, laistīt un mēslot, piemēram, ar vircu. Tā kā augs pats par sevi ir dekoratīvs, to droši var stādīt puķudobēs, piemēram, līdzās salvijai, lavandai, bet arī garšaugu dobē tam var atrast vietu. Kad lapas jau izaugušas 25 cm garas, tās jānogriež, lai ataug jaunas.

Iepazīstoties ar citu pieredzi ''Cālis'' forumā, aktīvisti mudina arī citus garšaugu dobes papildināt ar šo augu, jo tas ir viegli kopjams, turklāt jau drīz pēc sniega nokušanas sniedz pirmo vitamīnu ražu. Plaktloku sīpolus varot iegādāties gan podiņos stādaudzētavās un tirgus laukumos, bet visai labi un ātri loki izaug, iesējot sēklas dobē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!