Foto: Valsts policija

Svētdien, 14. oktobrī, Valsts policijas likumsargi, reaģējot informāciju, ko bija sniedzis aculiecinieks, Ķekavas novadā aizturēja 35 gadus vecu šoferi, kurš pie spēkrata stūres bija sēdies bez transportlīdzekļa vadītāja apliecības un 5,5 promiļu reibumā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

14. oktobrī ap pulksten 15.30 Valsts policijas Operatīvās vadības biroja dežurants saņēmis zvanu no kāda iedzīvotāja, kurš ziņojis par "Volvo" markas spēkrata vadītāju Ķekavas novadā, kurš, iespējams, sēdies pie stūres alkohola reibumā.

Saņemtā informācija nodota Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas inspektoriem, kuri sākuši meklēt minēto automašīnu. Pēc īsa brīža, saņemot precizētu informāciju no kolēģiem par spēkrata iespējamo atrašanās vietu Ķekavas novadā, policisti devušies turp, taču transportlīdzekli nekur nav manījuši.

Netālu no precizētās atrašanās vietas ceļa malā stāvējušas divas personas, kuras, ieraugot ceļu policistus, nepārprotami pievērsuši uzmanību mājot. Piebraucot pie personām, likumsargi noskaidrojuši, ka tieši viņi ziņojuši par iespējami bīstamu autovadītāju.

Personas norādījušas, ka minētais spēkrata vadītājs radījis aizdomas, jo nav spējis novaldīt transportlīdzekli un nobraukt taisni pa savu braukšanas joslu, iebraucot pretējā joslā. Pa ceļam šī spēkrata vadītājs arī piestājis pie kāda veikala, no kura streipuļojot iznācis ārā ar grādīgo dziru un iesēdies savā mašīnā. Redzot šādu rīcību, aculiecinieki nekavējoties zvanījuši policijai, bet "Volvo" un iespējamo dzērājšoferi līdz pat policijas ierašanās brīdim nav izlaiduši no sava redzesloka.

Neilgi pēc tam Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem izdevies šoferi aizturēt. Pārbaudot datus, policisti konstatējuši, ka 1983. gadā dzimušajam vīrietim nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Savukārt, pārbaudot alkohola koncentrāciju izelpot, apstiprinājušās aculiecinieku bažas – 35 gadus vecais šoferis pie stūres sēdies pamatīgā alkohola reibumā. Viņa izelpā pēc pirmā pūtiena konstatētas 3,33 promiles, savukārt otrā pūtiena dati liecinājuši, ka reibums bijis krietni lielāks – 5,5 promiles.

Par šādu pārkāpumu paredzēta kriminālatbildība un sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Valsts policija izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri operatīvi reaģēja uz situāciju, sniedza informāciju par pārkāpēju un sadarbojās ar policiju. Šāda rīcība palīdz likumsargiem gādāt par apkārtējo drošību uz ceļa. Sekas bezatbildīgā vadītāja rīcībai varēja būt traģiskas un šoreiz, pateicoties tam, ka cilvēki ziņoja par redzēto, iespējams novērsta kārtējā nelaime, norāda policijā.

Vienlaikus likumsargi norāda, ka diemžēl ik dienu viņi aiztur kādu šoferi, kurš apzināti sēdies pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā.

Valsts policija informē, ka aizvadītajās brīvdienās noticis arī traģisks negadījums.

Sestdien, 13.oktobrī, Saulkrastu novadā, uz autoceļa Rīga – Igaunijas robeža 1974. gadā dzimis "Mercedes Benz" spēkrata vadītājs uzbraucis velosipēdistam, kurš notikuma vietā gājis bojā. Arī šīs automašīnas vadītājs bija sēdies pie stūres 2,86 promiļu reibumā un braucis bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess.

Policija atgādina, ka alkohols un jebkāda transportlīdzekļa vadīšana ir pilnīgi nesavienojamas lietas un aicina autovadītājus būt atbildīgiem un nebraukt dzērumā. Tāpat likumsargi aicina iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem, un situācijās, kad rodas pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājs pie stūres sēdies reibumā, ziņot Valsts policijai, zvanot pa tālruni 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!