Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien oficiāli brīdināja Itāliju, ka tās budžeta plāni 2019. gadam rada nopietnas bažas un pieprasīja Romai sniegt paskaidrojumus par novirzīšanos no Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Pirmdien Roma iesniedza EK apstiprināšanai 2019. gada budžeta projektu, kurā izklāstīti plāni palielināt valsts izdevumus un pārtraukt pēdējo gadu taupības pasākumus, neskatoties uz brīdinājumu par budžeta deficītu.

Itālijas valdība paredzējusi, ka budžeta deficīts nākamgad veidos 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), krietni pārsniedzot 0,8%, ko bija prognozējusi iepriekšējā valdība. EK norāda, ka Itālijai nepieciešams samazināt budžeta deficītu, lai sāktu samazināt tās apjomīgās parādsaistības, kas jau tagad pārsniedz 130% no IKP un ir krietni virs ES noteiktā 60% limita.

Šis budžets izraisījis bargu ES augsto ekonomikas amatpersonu kritiku, viņiem Romai nosūtot vēstuli, kurā šie plāni raksturoti kā vēl nebijuši, un brīdinot, ka Brisele varētu arī šo budžetu noraidīt. Šajā vēstulē EK viceprezidents Valdis Dombrovskis un ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka Itālijas 2019. gada budžets neatbilst ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Tas nozīmē, ka Brisele var noraidīt Itālijas budžeta likumprojektu un nosūtīt to atpakaļ uz pārskatīšanu, kas būtu pirmais šāds gadījums ES. EK Itālijas valdībai devusi laiku līdz pirmdienai, lai sniegtu atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!