Foto: VUGD

Šobrīd Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ieguvuši 78% darbinieku, savukārt 10% vēl nav izlēmuši par tā ieguvi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja VUGD vadītāja vietnieks Kristaps Eklons.

Pirms nedēļas VUGD darbinieku lokā bija 28% cilvēku, kas vēl nebija izlēmuši, kā viņi rīkosies, sacīja Eklons.

Par ugunsdzēsēju darbinieku plānoto tikšanos pie Saeimas VUGD uzzināja no medijiem, sacīja Eklons.

Viņš arī minēja, ka šāds ugunsdzēsēju solis – pulcēšanās pie Saeimas, turklāt formastērpos, ir bijis ļoti nepatīkams dienestam, un tas neatspoguļo dienesta pozīciju.

Šobrīd VUGD kopumā ir 2922 nodarbināto. Kā norāda dienesta pārstāve Agrita Vītola, dati par vakcinācijas aptveri dienestā netiek apkopoti katru dienu, līdz ar to šī brīža dati ir par 12. oktobri.


"Nodarbināto viedoklis tika uzklausīts, sniegtas atbildes un jautājumiem par prasību vakcinēties un dienesta būtību – uzņemties risku un rūpēties ne vien par savu, bet sabiedrības veselību kopumā," savā tviterī raksta VUGD.

Jau ziņots, ka pie Saeimas ceturtdienas rītā pulcējušies daži desmiti ugunsdzēsēju, kā arī vairāk nekā 100 viņu atbalstītāju, lai protestētu pret noteikto vakcinācijas pret Covid-19 kārtību

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka VUGD darbinieki ceturtdien Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) grasījās nodot atklātu vēstuli, aicinot Saeimu neatbalstīt Ministru kabineta rīkojumu, kas paredz šā gada 15. novembrī atstādināt no pienākumu pildīšanas iekšlietu sistēmas darbiniekus bez vakcinācijas sertifikāta.

Kā portālu "Delfi" iepriekš informēja ugunsdzēsēju pārstāvji Andris Celmiņš un Egīls Uļjanovs, iekšlietu struktūru darbinieki vēlas pievērst likumdevēja un sabiedrības kopumā uzmanību, jo šāds valdības un arī Saeimas lēmums radīs būtiskus iekšējās drošības riskus – struktūrās jau šobrīd akūti trūkst darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām ir uz izdegšanas robežas.

Vēl lielāka strādājošo zaudēšana nozīmētu jau reālu apdraudējumu valsts primāro funkciju veikšanai. Turklāt darbinieki ir pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu "atstādināšana no pienākumu pildīšanas" jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu.

VUGD darbinieki arī nosūtījuši kolektīvu vēstuli Saeimas deputātiem, cerot uz viņu izpratni par situācijas nopietnību un riskiem, ko radīs tik bezatbildīgs lēmums iekšlietu sistēmai.

Vēstulē struktūru darbinieki aicinājuši izsvērt riskus starp pandēmijas mazināšanu un cilvēku dzīvību nodrošināšanu ikdienā, atgādinot, ka traģēdijas var notikt jebkurā brīdī un svarīga ir iekšlietu struktūru spēja nodrošināt ātru un profesionālu rīcību.

"Jau šobrīd darbinieku trūkums rada reaģēšanas riskus – vēl lielāks iztrūkumus var apdraudēt valsts pamatfunkciju izpildi, nodrošinot katra iedzīvotāja tiesības uz drošību," par vēstulē pausto informēja ugunsdzēsēju pārstāvji.

Kā portālam "Delfi" iepriekš norādīja VUGD pārstāve Agrita Vītola, šobrīd VUGD nodarbinātie netiek atstādināti un nav arī iesniegti atlūgumi.

Darbs turpinās un ir nodrošināta dienesta funkciju izpilde.

VUGD pārstāve norādīja, ka patlaban VUGD nodarbinātie līdz 15. novembrim var pildīt dienesta pienākumus bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, bet ar negatīva Covid-19 testa rezultātu.

Jau ziņots, ka pirmdien, 11. oktobrī, stājas spēkā ārkārtējā situācija Covid-19 ierobežošanai. Ārkārtējās situācijas laikā iedzīvotājiem jāievēro virkne ierobežojumu, kas galvenokārt skars pret Covid-19 nevakcinētas personas. Ārkārtējās situācijas laikā visi pakalpojumi pamatā tiks nodrošināti tā dēvētajā drošajā režīmā, proti, tos varēs saņemt personas ar Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!