Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 25. novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Epidemioloģiskās drošības likumā, kas paredz, ka iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 varēs veikt arī farmaceiti aptiekās.

Paredzēts, ka Ministru kabinets noteiks profesionālās kompetences prasības farmaceitiem, kuri veic vakcināciju. Aptiekas pašas varēs brīvi noteikt, vai tās vēlas sniegt vakcinācijas pakalpojumus. Iespēja aptiekās vakcinēties pret Covid-19, sezonālo gripu un ērču encefalītu ļaus mazināt ģimenes ārstu pārslodzes risku, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi paredz arī pienākumu farmaceitam, kurš konstatējis vakcinācijas izraisītās komplikācijas, nekavējoties par to ziņot Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, farmaceiti var palīdzēt veicināt piekļuvi ticamai un uz pierādījumiem balstītai informācijai par vakcināciju, kā arī nodrošināt papildu vakcinācijas pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Līdz šim likumā bija noteikts, ka vakcināciju drīkst veikt tikai sertificēta ārstniecības persona.

Jau vēstīts, ka balstvakcinācijas pret Covid-19 apjoms Latvijā sāk tuvoties trešdaļai no dienā sapotētā, jau būtiski apsteidzot vakcinēšanās aktivitāti ar pirmo poti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Trešdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 9880 personas, tostarp pirmo poti - 1747 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 5092 cilvēki, tostarp 862 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!