"Latvijas kuģniecība" ANO pārskatā par investīcijām ir ierindota trešajā vietā starp lielākajām transnacionālajām kompānijām Centrālās un Austrumeiropas valstīs, saglabājot pagājušajā pārskatā piešķirto vietu.
Pārskatā ir vērtēti kompāniju rezultāti 2001.gadā un par lielāko transnacionālo kompāniju reģionā ir atzīta Krievijas naftas kompānija "Lukoil Oil", otro vietu atvēlot Krievijas transporta uzņēmumam "Novoship".

Kopējie kuģniecības aktīvi ir novērtēti 491,2 miljonu ASV dolāru apjomā, kas visi bijuši ieguldīti ārvalstīs. Tas skaidrojams ar to, ka "Latvijas kuģniecības" kuģi ir reģistrēti ārpus Latvijas. Uzņēmuma pārdošanas apjoms novērtēts 172,9 miljonu ASV dolāru apjomā, bet kopējais darbinieku skaits sasniedzis 1,76 tūkstošus, no kuriem 1,3 tūkstoši nodarbināti ārvalstīs.

Tādā rādītājā kā transnacionalitātes indekss, kas norāda uz ārvalstīs ieguldīto līdzekļu un nodarbināto darbinieku attiecību pret mātes valstī veiktajiem ieguldījumiem, kuģniecība ir sasniegusi 77,7%. Tas ir augstākais rādītājs starp visiem reģiona uzņēmumiem.

Iepriekšējos gados kuģniecība vērtēta kā lielākā transnacionālā kompānija Centrāleiropā, bet pēdējā laikā pirmās vietas iekarojuši Krievijas uzņēmumi. "Lukoil" kopējie aktīvi tiek lēsti ap 15,9 miljardiem ASV dolāru, no kā ārvalstīs ieguldīti 5,8 miljardi dolāru. "Novoship" kopējie aktīvi ir 1,1 miljards dolāru, no kā ārvalstīs ieguldīti 998,9 miljoni.

Kopumā starp 25 lielākajām transnacionālajām kompānijām Centrāleiropas reģionā minētas astoņas Slovēnijas, piecas Ungārijas, pa četrām Krievijas un Horvātijas, kā arī pa vienai Polijas un Rumānijas kompānijai. No Baltijas valstīm vēl starp lielākajām 25 kompānijām minēts Igaunijas kuģubūves uzņēmums "BLRT Grupp". Tas ir ierindots 23.vietā ar 83,7 miljonu dolāru aktīviem.

Minētajā sarakstā ANO ir iekļāvusi tikai nefinanšu kompānijas.

Pasaules lielākā transnacionālā kompānija ir Lielbritānijas telekomunikāciju firma "Vodafone", kurai seko ASV kompānija "General Electrics" un Lielbritānijas "British Petroleum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!