Foto: Publicitātes foto
1990. gada 4. maijs ir Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena, kad oficiāli izbeidza padomju okupāciju. "Delfi Aculiecinieks" sadarbībā ar Latvijas Universitātes pētniekiem aicina tevi pastāstīt un parādīt, kā daudzini Latvijas dzimšanas dienu.

1990. gada 4. maijā 134 Latvijas PSR Augstākās padomes deputāti balsojot pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Pērn, atzīmējot Latvijas atdzimšanas dienu, pirmoreiz tika svinēti Baltā galdauta svētki. Latvijas valsts simtgades biroja aicinājumam – 4. maijā ģimenēm, kaimiņiem, draugiem un novada ļaudīm sanākt kopā pie balti klāta galda – atsaucās visai liela sabiedrības daļa.

Tradīciju pētniekus interesē šo jaunradīto svētku dzīvotspēja. Proti, kā mēs Baltā galdauta svētkus svinam 2017. gadā? Vai priekšroku dodam pašu klātam galdam vai publiskiem sarīkojumiem pilsētā, ciemā? Kāds ir svētku cienasts? Kā galdu rotā? Ko ap galdu sanākušie runā, ko dzied? Vai baltais goda galdauts darināts vai sarūpēts īpaši šiem svētkiem? Vai Baltā galdauta svētkos labprāt kopīgi fotografējamies un dalāmies ar foto mirkļiem sociālajos tīklos?

Mudinām paust viedokli par Baltā galdauta svētkiem, atbildot uz jautājumiem, kā arī dalīties svētku iespaidos, iesūtot savas fotogrāfijas un reportāžas. Labākās reportāžas autors saņems ekskluzīvu "Latvijas Valsts simtgades galdautu".

Foto: DELFI

LU LFMI Latviešu folkloras krātuves pētnieki turpina iepazīt mūsdienu kalendāros ieradumus Latvijā. Jaunās tradīcijas – Baltā galdauta svētku – aprakstus aicinām iesniegt arī Latviešu folkloras krātuves elektroniskajā vietnē "LFK jautā". Pētījums noris ERAF finansētā projektā "Stiprinot zināšanu sabiedrību; starpdisciplināras pieejas digitālā kultūras mantojuma radīšanā" (Nr. 1.1.1.1/16/A/040).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!