Kopš 2005. gada 9. oktobra iekš Google Reader kā lasītus esmu atzīmējis kopā nepilnus 400 tūkstošus rakstu. Un man ir atlikuši trīs ar pusi mēneši. 2013. gada 1. jūlijā šis serviss, kuru lieto desmitiem, ja ne simtiem tūkstoši, tiks klapēts ciet. Jo Gūglei tas nav izdevīgs.

Google Reader produkta menedžeris Brian Shih skaidro iemeslus Quorā.

Pirmajā sadaļā mazliet pakaitēšos, bet uz beigām kļūšu mazliet konstruktīvāks, piedāvājot plānu tam, kā dzīvot tālāk.

Viedoklis

Runa nav par to, ka sindikācija (lasīt - RSS, Atom, utt) ir mirusi. Runa ir par to, ka milzīgai daļai no šiem rīdera lietotājiem tas tehniski bija teju vienīgais veids, kā iegūt informāciju, atklāt un uzzināt par notiekošo. RSS bija tikai nesējs. Šie cilvēki tiek spiesti meklēt alternatīvas, jo ar šī servisa slēgšanu viņi efektīvi tiek izolēti. Viņiem tiek atņemts gadiem atstrādāts un lieliski strādājošs, iespējams arī maksimāli efektīvs informācijas saņemšanas veids. Viņi tiek spiesti līst ārā no savas komforta zonas un doties labāka rīka meklējumos. Un mēs jau zinām, ka viņi to uztvers personiski. Citi to uztvers kā iespēju uzbūvēt vai uzlabot savu produktu. Vēl kāds atmetīs ar roku un beigs lasīt.

Ja nu gribam, varam kļūt par pastarās dienas sludinātājiem. Gūgles rīderis principā ļāva tikt pie lasītājiem milzīgam daudzumam sīkblodziņu. Gūgles rīderis bija domāts tieši lasīšanai. Kamēr nu jau dominējošie tviteri un feisbuki ir domāti sarunām, skimošanai un satur kaut ko noderīgu... visbiežāk... netīšām. Pat tādam mazliet gīkiskam un ne sevišķi populāram servisam bija milzīgs kulturālais efekts.

Negribu pārvērtēt šī soļa mērogu un nozīmību, bet, iespējams, tas palīdzēs webam nonākt pie jauna veida, kā (de)centralizēti nogādāt jaunumus lasītājiem. Pašlaik bez RSS nav daudz opciju. Sociālās - tviteris, draugi, feisbuki. E-pasti par jaunumiem, kas der reti kuram. Regulāra interesējošo lapu apmeklēšana. Vēl ir visādi stārtapi kā Prismatic (iečeko, varbūt noder), kas uzņemās sagādāt škietami tevi interesējošo paši.

Līdz šim mans lieliskais interneta lasīšanas komplekts bija Google Reader webs uz datora un Reeder uz iPad (jamie nemiršot). Tagad kaut kas vai viss mainīsies.

Kad rīderis nogalināja sociālo pusi, visi mulsa un īdēja, bet tagad ir miers. Vieta un laiks kam jaunam, kam atjautīgam.

Viens interesants moments. Viņi neko nav teikuši par "neoficiālo" Google Reader API. Visticamākais dēļ sava neoficiāluma tā arī pazudīs.

Praktiski padomi, jeb - ko darīt?

Īsumā - migrē uz NewsBlur (1 dolārs mēnesī) vai feedly (padomi ex-rīderistiem; bez maksas). Vai arī pagaidi mēnešus trīs. Nomigrēt paspēsi, bet varbūt uzrodas vērā ņemams konkurents esošajiem. Par iemeslu pagaidīt varētu būt tas, ka saasināsies konkurence. Visi gūgles lietotāji šo trīs mēnešu laikā izbirs uz ielas un meklēs labāku piedāvājumu. Tas nozīmē, ka servisiem nāksies "uzpirkt" ar iespējām. Varbūt radīsies kāds premium produkts (ceru uz Reeder).

Un tagad garāks opciju izklāsts. Uzskaitīju tikai vērā ņemamos servisus, lai gan vērā neņemamo ir ļoti daudz.

Feedly. Bezmaksas. Elementārs un vienkāršs imports. Tik vien kā jāielogojas ar savu Gūgles kontu. Soli-pa-solim apraksts tiem, kas grib lietot kā gūgles rīderi. Kas interesanti - pašlaik pat lasīts/nelasīts statusi sinhronizējas ar Google Reader. Var lietot abus vienlaicīgi. Ir aplikācijas visām platformām. Man pagaidām nav nekā slikta, ko teikt. Blogs.

NewsBlur. Par maksu (1 dolārs mēnesī; par velti ir iespēja paprovēt līdz 12 avotiem). Funkcionāli dažviet ir pārāks, bet dažviet ir sliktāks par rīderi. Ir aplikācijas visām platformām. Man nepatīk, jo šķiet pārbāzts, j un k strādā otrādi, laiku pa laikam izlec āds gļuciņš. Atvērtais kods, attiecīgi, vari novilkt pie sevis, uzlikt un dzīvot. Blogs.

The Old Reader. Pašlaik, diemžēl, ir ļoti lēns, kā arī nedarbojas imports no oriģinālā rīdera, bet izskatās vienkāršs un puslīdz identisks gūgles veikumam. Blogs.

Vecās labās Netvibes. Lai gan tas nav tāds tikai-rss-lasītājs per se, viņim ir vienmēr bijis sevišķais RSS lasīšanas interfeiss. Ir arī padomi, kā pārvākties no gūgles rīdera. Izskatās mazliet arhaiski, kā arī pēc manu avotu ielādes kaut kā nelādē neko iekšā, bet tas varētu būt īslaicīgi. Blogs

Feedbin. Tikai par maksu (2 dolāri mēnesī; trīs pirmās dienas bez maksas). Vienkāršs, bez klaviatūras īsceļiem (daži ir, bet tie nav ierastie). Bet ir ļoti, ļoti ņiprs. Pat uz importu. Gribēju nerakstīt, bet pārdomāju - varbūt attopas.

Vēl vesela opciju kopa ir izmantot programmu uz datora (oldschool). Vai arī izmantot pašuzturamu webisku risinājumu. Šķiet, ka vislabāk nostrādātais ir Fever° (par maksu; 30 dolāri; PHP). Pieminēšanas vērts ir arī selfoss (par velti; PHP).

Aiziet uz blogu laacz.lv

Ja arī Tev ir blogs un Tu vēlies dalīties savā saturā ar "Delfi" lasītājiem, pievieno savu blogu www.delfi.lv/blogi arī Tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!