Foto: LETA
Traki, kad lauksaimniecības ministrs publiski paziņo, ka Latvijas cūku audzētājiem nav nekādu problēmu. Pastāstīšu par to, kā mēs cīnāmies ar problēmām, kuru nav.

Mēs savā piemājas saimniecībā, galvenokārt, audzējām un tirgojām sivēnus, dažus barokļus pašpatēriņam un ko notirgot radiem. Ienākumi nav nekādi lielie, bet audzinot 4 bērnus, katrs cents ir no svara.

Pagājušajā gadā Valkas novadā atklāja ACM (Āfrikas cūku mēri). Mūsu saimniecība atrodas vairāk, kā 10 km no vietas kur ACM tika atklāts, bet mums tika noteikta 3.ACM zona, ar aizliegumu izvest no saimniecības cūkas un gaļu, vēlāk šie noteikumi palika maigāki, bet trešā zona palika. Tika pieņemtas drastiskas biodrošības pasākumu prasības, nepildot tās, cūkas bija jāizkauj par smieklīgu kompensāciju, jo katrs mazais sivēns skaitās viens gb., jo vairāk gb, jo mazāks % maksājums.

Saimniecībā sadzimušos sivēnus neviens vairs nepirka, jo piemājas saimniecībām izvirzītās prasības nebija izpildāmas. Sadzimušie sivēni bija jāaudzē pašam, jo necēlās roka, sadedzināt mazus sivēnus, vai grūsnas sivēnmātes, par šādām zvērībām varēja saņemt smieklīgu kompensāciju.

Zinot kādas prasības tika ieviestas cūku audzētājiem, kas bija jāsedz audzētājiem pašiem, valsts neko nedarīja, lai ierobežotu iespēju meža cūkām izplatīt ACM. Kādreiz pie tādām infekcijas slimībām tika ierīkotas dezinfekcijas vannas, pārrakti mazie ceļi, veikti virkni citu pasākumu, kas ierobežotu iespēju meža dzīvniekiem izplatīt slimības. Mēs no valsts amatpersonām dzirdam tiki to, ka ACM būs visā Latvijā, pat ar konkrētām prognozēm par vietām un laikiem.

Pagājušajā rudenī zvanīju uz PVD, lai noskaidrotu, cik ilgi manā novadā būs 3.zona un aizliegumi. Atbildēja, ja 2-3 mēnešu laikā nebūs atklāti jauni ACM gadījumi mājas cūkām 3. Zonu noņems. Parēķināju, ka uz to laiku barokļi būs izauguši un cūkas arī var lecināt, sivēnus drīkstēs tirgot. Savilkām jostas ciešāk, jo mutes ko barot bija vairāk un barību vajadzēja stipri lielākos apjomos.

Uz pavasari piemājas saimniecībām biodrošības pasākumu prasības tika atvieglotas un cilvēki sāka interesēties par sivēniem, bet mums 3.zona netika noņemta, izvest sivēnus no 3.zonas joprojām nedrīkstēja. Barokļi bija izauguši, bet sakarā ar Ukrainas konflikta ieviestajiem ierobežojumiem tos neviens nepirka, vienīgais, kurš bija ar mieru pirkt bija Cēsu miesnieks, bet viņam bija pasludināta maksātnespēja kā arī viņš vēl nebija norēķinājies ar mums par iepriekš nodotajiem lopiem.

Visus radus pārbaroju, viņi vairāk noēst nevarēja, SS portālā ieliku sludinājumu, pārdodu cūkgaļu. Piezvanīja pircējs, nokāvu cūku uz ,,pasūtījumu", ieradās 5 cilvēki no PVD un ekonomikas policijas un sāka man stāstīt ko tik es neesmu pārkāpis un, ka man pienākas dažādi sodi, lielākais sods līdz 3000 eiro, jo es veicot nereģistrētu darbību. Tad kad reģistrēju savu piemājas saimniecību es drīkstēju cūkas ne tikai audzēt, bet arī tirgot gaļu, izrādās, ka ir pieņemts likums, ka cūku audzētājs nevar tirgot saimniecībā saražoto gaļu, viņam vēlreiz jāreģistrējas PVD, lai varētu pārdot to, ko saražo. Vai tos ,,pircējus" man uzsūtīja PVD tāpēc, ka es biju atkārtoti jautājis, kad noņems ACM, jo man solīja, ka ACM būs tikai 3 mēnešus? Sak sēdi un nepīksti! Nezinu?

Sāku interesēties, kā lai pārdod saražoto (gaļu, medu, putnus), izrādās, ka katrai produkcijai vajag savu reģistrāciju ar savām prasībām un maksājumiem. Lai tirgotu svaigu nesadalītu gaļu, jāreģistrējas PVD, kā savas saražotās gaļas tirgotājam un tā obligāti jākauj kautuvē, tur ir vajadzīgi kursi un tie ir papildus izdevumi.

Lai pārdotu medu, jāreģistrējas PVD, vajag īpašu telpu, vajag deklarācijas plastmasas medus traukiem un vākiem, vajag medus un ūdens analīzes u.t.t., tie atkal ir dažādi maksājumi.

Svaigu gaļu nepērk, lai to nožāvēt vajag reģistrētie PVD, cūku vajag kaut kautuvē + mājās vajag telpu ar līdz +6 grādiem gaļas sadalīšanai, + analīzes gaļai ūdenim + + dažādas prasības, kuras visas kaut ko maksā.

Putnu tirgošanai savas prasības, kurām atkal citi izdevumi.

Tādās mazās saimniecībās, kā manējā saražotais ir daudz kvalitatīvāks, dabiskāks un vērtīgāks par rūpnieciski ražoto, bet lai izpildītu visas prasības tādas produkcijas cena būs pircējam neaizsniedzama. Vai tiešām Latvijā ir tik bagāti pircēji, kuri var pirkt šo preci par ļoti dārgu cenu? Tas drīzāk izskatās pēc mēģinājuma atbrīvot tirgu vecajā Eiropā saražotajai produkcijai, jo tiem nabagiem Austrumu tirgus ir slēgts un kompleksos audzēto produkciju nav kur likt.

Eiropā arī ir mazās saimniecības kuras nodarbojas ar mājražošanu, piemēram Austrijā, kura ir bagāta valsts ar bagātiem zemniekiem, mājražošana ir ļoti izplatīta un tur produkcijas ražotājiem nav ne tādas prasības, kā pie mums, ne tādi ar reģistrāciju saistīti maksājumi, lai tirgotu produkciju. Interesējoties izrādījās tas, ka Austrijā arī nevajag betonētas mēslu krātuves, nav tādas prasības, Latvijā tāda prasība ir kā obligāta, lai vispār turētu lopus, bet tie ir lieli izdevumi.

PVD man piesprieda 70 eiro soda naudu, piebilstot, ka viņi ir ļoti labi, jo tas esot mazākais sods, ko viņi varot piespriest. Lai izaudzētu 1 cūku pēc bioloģiskām metodēm, viņa jāaudzē apmēram 7-8 mēnešus, atrēķinot barību, elektrību, medikamentus un citus tiešos izdevumus par darbu septiņu mēnešu garumā uz vienu cūku var nopelnīt ap 20-30 eiro. Lai atpelnītu 70 eiro soda naudu, man kā zaglim neoficiāli jāpārdod 2,5 cūkas. Lai varētu izpildīt visas PVD prasības un realizēt savu produkciju bez baidīšanās, ka noķers, vajag naudu aprīkojumam, reģistrācijas izdevumiem PVD un citiem maksājumiem, kas rupji rēķinot ir ap 2000 eiro, pie nosacījuma, ja PVD atļauj izmantot, pielāgot esošās telpas. Tas nozīmē, ka man jāpārdod visas cūkas un vēl mazliet jāpieliek, lai varētu izpildīt visas prasības, turklāt viss jāpārdod slepus, bet ko es tirgošu kad būšu visas prasības izpildījis, visas cūkas būs pārdotas?

Es būtu ļoti pateicīgs, ja deputāti, kuri pieņēmuši šos likumus, palīdzētu man samaksāt soda naudu un sniegtu padomu, kā ar godu pārdot visu saražoto, nevis pa slepus, kā zaglim. Turpretī es viņiem par to apsolītu, ka nekad vairs nenodarbotos ar lauksaimniecības produkcijas ražošanu un nesagādātu viņiem galvassāpes.

Es saprotu, ka Eiropas lielvarām vajag produkcijas noieta tirgu.

Es saprotu, ka PVD vajag visiem darbu, jo nevarot izpildot uzstādītās prasības daudzi ganāmpulki ir likvidēti un lai PVD nebūtu jāatlaiž darbinieki palikušajiem zemniekiem uzkrauj jaunas un jaunas prasības, līdz ar to bez darba palikušajiem PVD darbiniekiem ir ko darīt.

Es nesaprotu kāpēc Eiropas savienība Latvijai uzliek smagākus ierobežojumus un noteikumus, kā vecajā Eiropā. Pēdējā reizē PVD man paskaidroja, ka 3.ACM zonu esot noteikusi Eiropas savienība un noņemšot tikai, varbūt 2018.gadā. Eiropā ACM gadījumi jau ir sen, bet nekad nav bijuši noteikti tik smagi ierobežojumi.

Būtu pateicīgs, ja kāds, kas ir kompetentāks par Dūklavu, paskaidrotu kāpēc zemniekiem, lai realizētu piemājas saimniecībās saražoto produkciju ir tik smagas prasības un kāpēc ACM 3.zona netiek noņemta, ja Eiropas direktīvas prasa ierobežojumus tikai uz 40 dienām.

Viesturs no Beverīnas novada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!