Foto: Publicitātes attēli
Spraiga nedēļa. Lielāko un nebaidos teikt nozīmīgāko notikumu pēdējo gadu laikā sarīkoja "Facebook", izlaižot savu Home Android telefonu. Tikmēr mēs esam tikuši pie bezmaksas bezvadu interneta.

'Facebook Home' - vairāk kā aplikācija

Foto: AP/Scanpix

Ceturtdienas vakarā saulainajā ASV "Facebook" smaidīgais šefs Zakerbergsprezentēja Facebook Home- jaunu aplikāciju "Android" telefoniem, kas "pārņem" telefona vadību savā varā. Home aizstāj "Android" saskarni, tās vietā rādot glīti noformētu "Facebook" jaunumu plūsmu. Interesanti, ka informācija ir aktīva un dinamiska jau pamodinot telefonu - vairs nav vajadzīga īpaša atbloķēšana.

"Facebook Home" pārņem arī īsziņas, kas tiek apvienotas kopā ar "Facebook" mesendžera ziņojumiem. Šie ziņojumi iegūst augstāku prioritāti kā līdz šim un katra jauna ziņa izlec uz ekrāna neatkarīgi no atvērtās aplikācijas. Interesanti, bet potenciāli kaitinoši.

Tomēr interesantākais šajā stāstā ir pati ideja - aplikācija, kas aizstāj "Android" saskarni teju pilnībā pārņemot visu vadību un dramatiski samazinot iespēju un nepieciešamību izmantot paša "Android" vidi. Šādi "Facebook" demonstrē kolosālu attapību - ar pašas "Google" metodēm "Facebook" pārņem savā varā "Google" izstrādātos sistēmu.

Kā zināms, abi uzņēmumi galveno peļņu gūst no reklāmām, un "Facebook" neslēpj, ka arī jaunajā Home vidē tiks rādītas reklāmas. Radusies situācija, kad "Facebook" pārņem iespēju demonstrēt reklāmas "Google" radītajā sistēmā jau nosaukta par, maigi sakot, ironisku. "Google" pagaidām situāciju nekomentē.

HTC First - pirmais 'Facebook' telefons

Foto: AFP/Scanpix

Reizē ar Home aplikāciju "Facebook" prezentēja arī īpaši Home pielāgotu viedtālruni HTC First. Iepriekš ilgi klīda runas par "Facebook" izstrādātu telefonu, tomēr izrādās, ka tāds nemaz nav vajadzīgs. Atliek vien radīt aplikāciju, kas spēj pārņemt jebkuru telefonu. Tomēr "Facebook" neslēpj vēlmi kādreiz izlaist paši savu aparātu, un HTC First ir pirmais solis šajā virzienā.

Nekāds dižais šis telefons nav, taču vidusmēra lietotāju apmierinās pilnībā. Diemžēl vismaz pagaidām tas būs pieejams vien ASV.

'Amazon' telefons?

Foto: Publicitātes attēli

Kamēr "Facebook" izlaiž aplikācijas un telefonus, ar jaunu sparu atsākas baumas par "Amazon" izstrādāto telefonu. Baumu iemesls - "Amazon" komandai pievienojies bijušais "Microsoft Windows Phone" menedžeris Čārlijs Kindels. "Amazon" jau šobrīd ražo vairākus planšetdatorus ar savu "Android" versiju, tāpēc arī telefons ir realitāte tuvā nākotnē.

Šobrīd "Amazon" planšetdatorus pārdod aizdomīgi lēti, jo uzņēmuma galvenais mērķis ir piesaistīt arvien vairāk lietotāju savam veikalam un peļņu gūt no pirkumiem nākotnē.

Gandrīz bezmaksas Wifi

Foto: DELFI

Pie mums neviens gan vēl netaisās ražot viedtālruņus, toties piedāvā bezmaksas internetu. Tā Lattelecom izziņo vairāk kā 2000 punktus Latvijā, kur ir pieejams bezmaksas Wifi internets. Šis ir liels solis pareizajā virzienā, tiesa, lietotājiem jārēķinās ar nelielu "samaksu" - lai lietotu šo pieslēgumu reizi pusstundā nāksies noskatīties reklāmu.

Jādomā, ka ar 2000 punktiem attīstība nebeigsies un drīz visa Latvija būs noklāta ar Wifi.

Eiropa pret 'Google'

Foto: AFP/Scanpix

Eiropā turpinās bezgalīgā cīņa par privātumu. Tā sešas ES valstis apvienojušās cīņā pret "Google". Kopīgā rīcībā pret "Google" par to, ka kompānija neatcēla pagājušajā gadā ieviestās izmaiņas lietotāju privātuma politikā, vienojās Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas, Spānijas un Itālijas personu datu aizsardzības iestādes. Ja regulatoriem izdosies panākt savu taisnību, "Google" draud naudassods vai darbības ierobežojumi visās 27 ES valstīs.

Cerēsim, ka taisnība uzvarēs. Lai kurā pusē tā būtu...

Tumsa 'Windows Phone' tuneļa galā

Foto: AFP/Scanpix

Mobilā tirgus pētnieki "Gartner" izplatījuši ziņojumu par bažām par "Windows Phone" nākotni. "Microsoft" kūrētās mobilās OS dzīve līdz šim nav bijusi rožaina, un, ja tajā netiks veiktas būtiskas pārmaiņas, "Windows Phone" varētu izzust pāris gadu laikā. Jācer, ka "Microsoft" ir kāds triks padomā, kas atjaunos pircēju un galvenais - pārdevēju ticību šai OS.

'Google' apsver 'WhatsApp' iegādi

Foto: AFP/Scanpix

Vismaz tā baumo internetos. Turklāt minēta pat iespējamā darījuma summa - viens miljards ASV dolāru.

"WhatsApp" ir populāra saziņas aplikācija, kas daudziem aizstāj īsziņas. Aplikācija lietojama dažādās OS. Šobrīd nav zināms kāds liktens to sagaidītu, ja tā nonāktu Google varā.

Rozā Betmens

Foto: Publicitātes attēli

Nedēļas KPV (kas, pie velna?) devai - "Google" šefs Sergejs Brins ar Google Glass brillēm brauc rozā "Tesla" elektromobilī, kas dekorēts kā Betmena auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!