Foto: Publicitātes foto
Pērnā nedēļa pagāja dažādu skaitļu zīmē. Vairāki ražotāji paziņoja par saviem finanšu datiem, kā arī citu informāciju ar lieliem skaitļiem. Visvairāk gaidīta bija tieši Apple atskaite par guvumiem Ziemassvētku periodā.

Kā parasti *āboļnieki* pārsniedza iepriekšējos rekordus un - kā parasti - daudziem tas šķita nepietiekoši labi un kārtējo reizi tiek piesaukta kompānijas grimšana jaunā šefa vadībā.

Apple tik pelna miljardus

Foto: AFP/Scanpix

Ar Apple tad arī sāksim. Tātad pērnā gada pēdējā ceturksnī pārdoti 47.8 miljoni iPhone un 22.9 miljoni iPad. Kopējie ieņēmumi sasniedza 54.5 miljardus, savukārt kopējā peļņa - 13.1 miljardu ASV dolāru. Vēl pie lielajiem cipariem var pieminēt faktu, ka ik sekundi Apple pārdod 10 iOS ierīces.

Tas viss kopā ļāva Apple sasniegt rekordlielu ceturkšņa un gada peļņu. Tomēr tirgus pētniekiem un citiem prātvēderiem tas netraucē piesaukt uzņēmuma norietu, kā rezultātā dramatiski nokrita Apple akciju cena.

Īsziņu 'slepkavas' - iMessages

Foto: DELFI

Pērn redzējām, ka īsziņu popularitāte sāk strauji krist. Lūk, viens no vaininiekiem - iMessages. Savā lielajā ceturkšņa atskaitē Apple padalījās arī ar dažiem statistikas datiem. Tā nu redzam, ka šajā Apple ierīču vidē pērnajā gadā nosūtīt vairāk nekā 450 miljardi ziņojumu. Popularitāte turpina augt un šobrīd tiek sūtīti ap 2 miljardiem i-mesidžu katru dienu.

iMessages ļauj sūtīt teksta, foto un video ziņojumus starp iOS ierīcēm, kā arī Mac datoriem.

Nokia turpina cīņu par vietu tirgū

Foto: AFP/Scanpix

Otrā mobilo ierīču spektra galā ir Nokia, kas ceturksnī pārdevusi 4.4 miljonus Lumia (Windows Phone) viedtālruņus. Tas ir krietni vairāk kā iepriekš bija plānots, tomēr reizes desmit mazāk kā Sasmung un Apple. Cerams, izaugsme turpināsies un Nokia neizkritīs no viedtālruņu topa.

Lai gan ar viedtālruņiem somiem iet salīdzinoši bēdīgi, Nokia joprojām ir līderos "parasto" telefonu pārdošanā. Savukārt skaitot kopā vied- un ne-tik-vied-tālruņus, 2012. gada top 3 ir Samsung, Apple un Nokia, kas kopā pārdevuši vairāk kā 700 miljonus telefonu.

Vēl viens interesants fakts pat "parastajiem" telefoniem - Nokia peļņa no katra pārdotā telefona esot vien 2.5 eiro.

Vai tu esi redzējis kādu Huawei un ZTE viedtālruni?


Foto: Publicitātes foto

Turpinot par topu, jāpiemin arī nosacītie jaunpienācēji. Jau iepriekš apskatījām "ķīniešu ābeci" - jaunos zīmolus, kas drīzumā būs labi jāpazīst, tagad statistikas dati rāda, ka divi no tiem, jau ir klāt. Huawei un ZTE ieņem vietu top 5 pārdotāko viedtālruņu topā.

Vai tu esi redzējis kādu Huawei un ZTE viedtālruni? Drīz redzēsi!

4K - pie mums fantastika, Japānā - realitāte

Foto: PantherMedia/Scanpix

4K. Tas ir vēl viens nosaukums, kas drīz būs jāiemācās. Šis gan nav zīmols, bet vienkārši tehnoloģisks apzīmējums ekrāna izšķirtspējai.

4k ir četras reizes lielāks pikseļu blīvums kā šobrīd aktuālajam Full HD. Daudz vairāk pikseļu, daudz skaistāka bilde, daudz lielāka cena. Kamēr ražotāji vēl tikai gatavojas 4K revolūcijai, Japāna jau ir paziņojusi, ka uzsāks 4K televīzijas apraidi 2014. gadā.

Mēs beidzot esam no 4:3 formāta zemas izšķirtspējas televīzijas pārgājuši uz 16:9 formāta [joprojām zemas izšķirtspējas] televīziju. Pāreja uz HD tik drīz mums nespīd. Bet japāņi jau sper nākamo soli... Varbūt mūsu televīzijām arī prātīgāk ir izlaist HD apraidi vispār un gatavoties jau uz 4K? Vai varbūt uzreiz uz 8K...

Pērtiķiem patīk iPad

Foto: Publicitātes foto

Nobeigumā mazliet jautrības. Patiesībā nekā īpaši jautra, bet tēmas nosaukums priecēs - pērtiķiem patīk iPad. Jā, pērtiķiem. Tiem, kas sēž krātiņā. Jā, iPad - populārais planšetdators.

Īpašā kampaņā aicina ziedot iPad planšetdatorus zoodārziem, kas tos izmanto pērtiķu izglītošanai. Izrādās, ka spalvainajiem mošķiem dikti patīk spēlēties ar šīm skārienjutīgajām ierīcēm. Skatīties fotogrāfijas, video, kā arī pašiem zīmēt, muzicēt un visādi citādi izdarīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!