Foto: DELFI Aculiecinieks

Neziņa par to, cik daudz internetu iztērēs mans telefons, ir viens no iemesliem, kāpēc mēs baidāmies to izmantot. Tomēr, nevajag baidīties, jo internets telefonā – tās ir iespējas. Šajā rakstā pastāstīšu par to, cik daudz tērē dažādas ikdienišķas lietas. Kā piemēru izmantošu savu 1 nedēļas (7 dienu) interneta patēriņu.  Ceru, ka tas ļaus arī tev uzzināt par to nedaudz vairāk.

Testa telefons: HTC One X

Nedēļas laikā izmantoti: 350 MB

Skatāmies lielākos tērētājus un pastāstu, kā tas izpaudās lietošanā:

Media - galvenokārt tā bija jaunu aplikāciju ielādē un esošo atjaunināšana (vismaz 10 gabalu). Lai no tā izvairītos, jaunas aplikācijas instalē, kad esi pieslēdzies Wi-Fi interetam un Play Store (Android Market) iestatījumos ieķeksē Update over Wi-Fi only, lai esošo atjaunināšana (diezgan regulāra lieta) arī notiek tikai tad, kad esi pieslēdzies Wi-Fi.

Dropbox - man ir izvēlēts, ka viss ar telefonu fotografētais automātiski tiek glabāts manā Dropbox. Nofočēju, eju pie datora un bilde jau ir tur. Manuprāt, superīga iespēja. Lai no tā izvairītos, Dropbox iestatījumos izslēdz automātisko bilžu augšupielādi vai izvēlies, lai tā notiek tikai tad, kad tu esi pieslēdzies Wi-Fi internetam.

Instagram - man patīk šī foto programmiņa. Fotografēju, ielādēju bildes un diezgan bieži arī skatos citu bildes.

Twitter - manā ikdienā vairāk izmantotais sociālais tīkls. Lasu citu rakstīto, daudz rakstu pats. Twitter man ir aktīvs aptuveni 16 stundas dienā. Esmu uzstādījis, lai automātiski jaunas ziņas tiek ielādētas reizi stundā. Tāpat, ja gribu palasīt, tad varu pats uzspiest, lai ielādējas jaunumi.

Android OS - telefons pats kaut ko atjaunina savai programmatūrai. Šis man pašam bija lielākais pārsteigums, jo sanāk, ka noliekot telefonu uz galda uz mēnesi, tas man iztērētu vismaz 84 MB (21 x 4). Lai no tā izvairītos, telefonam Accounts & Sync izvēlnē jāizslēdz Auto Sync, kas gan nozīmē atteikties arī no citu programmu automātiskas jaunumu ielādes (jaunu epastu, jaunu laika ziņu utt.).

Par visiem citiem interneta tērētājiem varu pateikt ļoti īsi - vienīgi Mail (vairāki desmiti epastu dienā, ar un bez pielikumiem) un Foursquare lietoju aktīvi. Un laika ziņas man atjaunojas regulāri. Bet pārējie klusiņām, bez manas un tavas zināšanas, tērē internetu. Ja Facebook un Interneta pārlūku es atceros, ka lietoju, tad, piemēram, Google+ nemaz neieslēdzu, bet redz - 8,07 MB nedēļā.

500 MB vai 2 GB internets mēnesim būs labākā izvēle kopā ar mūsdienīgu viedtālruni

Kā redzams, tad katra programmiņa, kas ir tavā telefonā var tērēt internetu. Tomēr, es negribētu, lai tas tevi sabaida. Tāpēc iesaku, pērkot jaunu telefonu, padomāt arī par internetu tajā. Izvēlēties īsto pakalpojumu var diezgan vienkārši. Ja telefonā skaties un citiem internetā rādi savas bildes, video un klausies mūziku no interneta, tad bez 2 GB neiztikt.

500 MB mēnesim būs piemērots tad, ja lieto dažādas iespējas, bet vairāk, tomēr, saraksties un lasi. Piemēram, foršā saziņas programmiņa WhatsApp, kuru šajā nedēļā izmantoju dažām sarakstēm, iztērēja tikai pusmegabaitu. Nebija jātērē nauda SMS.


Delfi blogiJa arī Tev ir blogs un Tu vēlies dalīties savā saturā ar "Delfi" lasītājiem, pievieno savu blogu www.delfi.lv/blogi arī Tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!