Foto: DELFI Aculiecinieks
Trešdien, 7. septembrī, Papes pludmalē novērotas baltas, parafīnveidīgas granulas, ziņo "Delfi" aculiecinieks. Valsts vides dienesta Liepājas Reģionālajā Vides pārvaldē apgalvo, ka izskalotās vielas nav bīstamas.

"Ieraugot vielas, pirmais, kas ienāca prātā – varbūt vainojams kāds lietuviešu kuģis, kas "uztankojies" pie Būtiņģes naftas termināla platformas jūrā," viedokli pauž aculiecinieks, pieļaujot, ka vielas veidojušās, noplūstot naftas produktiem un tiem virsū uzberot ķīmisku vielu, lai absorbētu dabai nodarīto kaitējumu.

Valsts vides dienesta Liepājas Reģionālās pārvaldes Resursu kontroles vadītājs Andris Junkurs portālam "Delfi" tikmēr skaidroja, ka arī viņš, aplūkojot jūras izsviestās vielas, sākotnēji pieļāvis versiju, ka jūrā noplūduši un "maskēti" naftas produkti no naftas termināļa. Tomēr, izpētot vielas vērīgāk, proti, karsējot un atdzesējot, viņš nonācis pie slēdziena, ka tai piemīt parafīnam raksturīgās īpašības.

"Ziņu par jūras krastā izskalotu baltu, granulainu vielu dienests saņēma jau 6. septembrī. Viela konstatēta apmēram astoņu līdz deviņu kilometru garā posmā jūrmalā iepretim Pērkonei. Izmešiem ir neregulāra intensitāte, līdzīgi kā jūrmalā izskalotiem gliemežiem," teica Junkers. Viņš arī piebilda, ka oficiālu atzinumu Vides pārvalde sniegt nevar, jo atrastajām vielām nav veikta analīze. Taču, balstoties uz personīgo pieredzi, Junkers izteica versiju, ka jūras krastā parafīnveidīgās granulas nonākušas, pārtikas parafīnam noplūstot no kāda starptautiskos ūdeņos peldoša kuģa.

Junkers mierina, ka izmeši cilvēkam un dabai nav kaitīgi, nerada bīstamu piesārņojumu. Tiesa, paranfīnveidīgās granulas neizzudīs, bet pamazām saplūdīs ar pludmales smiltīm. "Vides pārvaldes inspektori situāciju kontrolē. Izmešu daudzums pagaidām ir neliels, tāpēc nav pamata un iespēju tos savākt. Ja piepeši izmešu būs vairāk, pašvaldība tos savāks," norādīja Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!