Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdienas pusdienlaikā uz kādas Stabu ielas jaunceltnes sastatnēm "Delfi" aculiecinieks Pēterītis ievērojis Rīgas centram netipisku skatu - vistu vanags vienā mierā plosījis balodi.

"Vanags balodi, visticamāk, noķēris tuvējā sētā, kur tantes tos baro. Viņam droši vien vajadzēja izvēlēties tikai treknāko no visa tā bara," raksta aculiecinieks.

"Vanaga pusdienas ilga aptuveni pusstundu, un tās pa gabalu vēroja kovārņi, kuri brīžam pielēkāja tuvāk, taču pavisam klāt Otro Lieldienu galdam nenāca. Vēlāk, kad aiz loga noklusa ķērkšana, paskatījos vēlreiz - vanags bija nozudis, bet par viņa pusdienām liecināja nenovāktais svētku galds," raksta Pēterītis.

Vistu vanags (Accipiter gentilis gentilis - latīņu valodā) Latvijā ir ļoti izplatīts, taču tradicionāli uzturas mežu tuvumā un medī mežos vai tuvu tiem. Kopš Padomju Savienības sabrukuma plēsīgie putni aizvien biežāk redzami pilsētās, jo lauku reģionos samazinājies viensētu skaits, kurās bija vistas, kā arī kolhozu centri, kur nekad netrūka baložu, noskaidrojis Pēterītis.

"Šis noteikti ir jau pieaudzis putns, jo tikai tiem esot oranžas acis," viņš raksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!