Pastaigas laikā pamanīto un nofilmēto putnēnu uz ceļa Andrejs un gājiena biedre noturēja par nelaimē nonākušu radību, liecina portālam "Delfi" sūtīts video. Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) stingri brīdina – putnēnu atrašanās uz zemes ir daļa no to attīstības.

Video fragmentā dzirdams, kā Andreja pastaigas biedre aicina vīrieti putnēnu paņemt, bet vīrietis prāto: "Ko gan es ar viņu darīšu? Man liekas, ka viņš vienkārši nobīsies un viss." Tikmēr sieviete fonā turpina klāstīt, ka viņai putnēna žēl. Video turpinājumā vīrietis telefonu uztic dāmai, bet pats pieliecas pie putnēna. Tā kā video šai brīdī apraujas, nav skaidrs, vai putnēns paņemts rokās, vai kur aiznests.

Ornitoloģijas biedrības pārstāve Elīna Kokareviča norāda, ka Latvijas likumdošana liedz mājās turēt savvaļas putnus un dzīvniekus. "Nereti LOB zvana cilvēki, kuri mājās paņēmuši putnus un nezina, kā par tiem rūpēties. Mazuļi ir izrauti no dabiskās vides, kur par tiem regulāri gādā pieaugušie, bieži nesot ēdienu," teic Kokareviča.

LOB pārstāve arī pauž – ir dabiski, ja daļa putnu mazuļu iet bojā, tie kļūst par barības ķēdes daļu. Cilvēkam jāsteidz palīdzēt tikai gadījumos, kad putnēnam var tikt nodarīts kaitējums vai ja tas ir ievainots, bez spalvas. Šajās situācijās jāziņo pašvaldībai, kuras funkcijās ir dzīvnieku un putnu nodošana dienestiem, kas var palīdzēt. Piemēram, Rīgā iedzīvotāji var paši sazināties ar Beinerta klīniku.

Andreja sastapto putnēnu, kas, visticamāk, ir kāds no ķauķu jaunuļiem, Kokareviča raksturo kā veselīgu, jauku un dzīvelīgu. "Putnam nekas nekaiš. Ja tas ir paņemts uz mājām, pēc iespējas ātrāk jānes atpakaļ, kur atrasts, un jāatstāj," aicina Kokareviča. Lai arī tuvumā nav redzami pieaugušie sugas pārstāvji, jo baidās no cilvēka un noslēpušies, tomēr turpina atvases pieskatīt, skaidro speciāliste. Cilvēka klātbūtne nav vēlama.

Redzot, ka putnam varētu draudēt briesmas, to var nolikt drošākā vietā, piemēram, tuvākā koka zarā vai krūmos. Putnēnus bez spalvām pirms pārvietošanas var ielikt pašgatavotā ligzdiņā. "Šobrīd Rīgā, piemēram, dažkārt redzami kaiju jaunie putni. Šķietami maziņi, nogāzušies no jumtiem, kliedz, nemāk lidot, bet staigā apkārt. Tomēr tos nav jāglābj. Putnēnu lielākā problēmā ir ceļā satiktais cilvēks," rezumē Kokareviča.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!