Foto: EPA/LETA
Es gribētu Jums, mīļie laika biedri, izklāstīt rakstiski kāda utopiska shēma man radās galvā pirms apm. 9 mēnešiem un nedod miera. Šī utopiskā ideja ir par Baltijas jūras glābšanu.

Ir ne mazums moderno tehnoloģiju un ne tik modernu, bet efektīvu, kuras apvienojot var glābt jūras ekosistēmu. Vienīgais priekšnosacījums ir reāla apvienošanās un darbs, kas varētu tikt apmaksāts no sponsoriem un fondiem.

Jūra ir vitāli svarīga un tā ir katastrofāli piesārņota.

Ja Baltijas jūrā izvietotu tādas konstrukcijas kā naftas platformas, bet ar attīrīšanas iekārtām vai arī - attīrīšanas iekārtas būtu uz zemes, bet kuģi ar cauruļvadiem "ķemmētu" jūru, vai arī ar tīkliem ķemmētu ārā zilaļģes - vai kā savādāk (jaunie inženieri un okeanologi piedāvājiet variantus!), tad mūsu nākamās paaudzes būtu mums pateicīgas.
Baltijas jūra izmirst un tas ir fakts.
Laika vairs nav, jo jau tagad ir ne visai patīkami tajā peldēties un runa nav tikai par peldēm, bet par nozveju, kas jūrai nepalīdz, un tās faunu, kas kopš PSRS laikiem ir jau piesārņota ar toksiskiem atkritumiem.

Reāls darbs būtu tāds:
1. tiek nodibināts fonds
1.1. katrs, kurš ziedo, saņem no kāda piejūras ciematā dzīvojoša bērneļa suvenīru, kas izskalots no jūras
1.2. banneri ar saiti uz fonda portālu tiek ievietoti viskautkur pa visu Eiropu.
2. tiek palaists reāls portāls inženieriem un okeanologiem domu apmaiņai
3. pēc veiksmīgākā teorētiskā risinājuma atrašanas, sākas darbs pie tā realizēšanas (iepirkuma konkursi un papildus atbalsta meklējumi kopīgai lietai).

P.S.
Šis pat nav biznesa plāns, bet "glābšanas plosta" skice.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!