Šajā nedēļas nogalē vairāki portāla "Delfi" lasītāji iemūžinājuši visai neierastus skatus jūrā atkāpies ūdens, kas atsedzis akmeņainās pludmales, kā arī Kolkas ragu visā tā krāšņumā.

Jau ziņots, ka visā Latvijas piekrastē ūdens līmenis ir zems, tādēļ pludmales kļuvušas krietni platākas un ar sausām kājām var nokļūt tur, kur parasti skalojas viļņi. Tostarp Kolkas rags ir daudz plašāks nekā ikdienā. Pazeminājies arī ūdens līmenis upju grīvās, kā arī kanālos un ezeros, kas savienoti ar jūru.

Piedāvājam aplūkot vairāku "Delfi" lasītāju foto un video reportāžas, kurās iemūžināti neparastie skati, kas bija vērojami šajā nedēļas nogalē.

"Delfi" lasītājs Artūrs Sausiņš iesūtījis video, kur redzams neparastais skats. Arī vairāki citi portāla "Delfi" lasītāji devušies uz Kolku, kur iemūžinājuši vairākas fotogrāfijas ar Kolkas ragu.

Kā portālam "Delfi" norādīja aculiecinieks Mārtiņš Pudņiks, kas iesūtīja vairākus fotoattēlus, pie jūras Kolkā brīvdienās pūtis spēcīgs vējš, kā arī bija novērojams interesentu pieplūdums, lai apskatītu šo parādību.

"Jūra atkāpusies arī Vidzemes pusē un atsegusi daudzus akmeņus, kas parasti guļ ūdenī," stāsta Baiba Bicēna, kura iemūžinājusi jūras viļņu atsegtos akmeņus.

Savukārt 22. oktobrī neierasto skatu Buļļupē iemūžinājusi Marija Tuče. "Tik zems ūdenslīmenis Buļļupē, Vakarbuļļos, nav redzēts!" atzīst bilžu autore.

Vēstīts, ka ūdens līmenis nokrities līdz zemākajai atzīmei kopš 2014. gada janvāra beigām un februāra sākuma, kad bija krietns sals un ledus. Šajās dienās jūra atsegusi skatus, kādi daudzviet nav redzēti vairākas desmitgades.

Saskaņā ar Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta aprēķiniem oktobra pirmo divu nedēļu laikā no Baltijas jūras aizplūduši aptuveni 200 kubikkilometru jeb 200 miljardu kubikmetru ūdens.

Jau kopš 4.oktobra laikapstākļus Baltijas jūras reģionā nosaka spēcīgs anticiklons, kas izraisījis noturīgu un brīžiem stipru austrumu vēju. Tā ietekmē ūdens no Baltijas jūras caur šaurumiem, kas atrodas starp Dāniju, Zviedriju un Norvēģiju, ieplūdis Ziemeļjūrā un Atlantijas okeānā.

Sagaidāms, ka būtiska ūdens līmeņa paaugstināšanās Baltijas jūrā sāksies šīs nedēļas vidū, kad austrumvējus nomainīs rietumvēji.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!