Foto: DELFI
Latvijai tika izteikti kārtējie draudi. Par karstumu un viesuļvētrām. Draudi vietām arī apstiprinājās. Pie visa vainīgs izrādījās Higsa bozons, ko izdevās atklāt ar hadronu paātrinātāju Alpu pazemē, kam otrs gals bija gudronu dīķos. Tā pasaule sadodas rokās – dīķi Inčukalnā, bet applūst Saldus un mazā Jeruzaleme a'la Jomas iela Jūrmalā. Bet dzīve rit tālāk vai +30, vai -30...

Katjušas Liepājā

Par Latvijas, pat vairāk - Visuma centru aizvadītajā nedēļā kļuva Liepāja. Tur notika ne vien Latvijas Olimpiāde un "Sommer Sound", bet arī viesuļvētra Saldū, "Tērauda stieņa" konkurss, Pasaules latviešu Dziesmusvētki Milvokos, Kravcova ielu plāksnīšu glītrakstīšanas skola un Sesku salidojums. Pilsēta pie jūras un liepām pārbaudījumu izturēja godam. Tas nieks, ka uz trijām stundām pilsētā bija izdzisusi elektrība, jo Raga mestais šķēps pārrāva augstsprieguma līniju. Bet salūts kļuva par kaut līdzīgu "katjušām" pie Berlīnes. Kā noskaidrojās izmeklēšanā, tā bijusi āpšu sabotāža pret sesku tiesnešu mājiņā. Izmeklējot padziļināti, tika atklāts, ka āpšiem kukulis dots ventos. Nākamais Liepājas eksāmens varētu būt mēģinājums iegūt Latvijas vai pat EU galvaspilsētas titulu.

Beidzot tika nosaukts Latvijas olimpiskās komandas sastāvs, kas skries, lēks, metīs, peldēs, šaus Londonā. Lai būtu vieta sievasmātei, kā arī Olijarei ar visiem Čeļabinskas radiniekiem, dalībnieku skaitā tika ierakstīts arī Arājs. Viens pats bez komandas, kaut visi zināja, ka Ronalds kruķus kaktā varēs nolikt tikai ap Ziemassvētkiem. Vieta atradās arī Osnačam, kurš tikai nupat atsācis staigāt. Šķēpu bija gatavs mest arī Jānis Lūsis, tomēr viņam priekšā jau bija trīs metēji. Toties Afanasijs Kuzmins, kas mērķi drīzāk uzmin nevis redz, šaus joprojām. Pa krieviski šaus. "Pa latviski joprojām ņe runaju, ņe pišu," - tā Afanasijs (nejaukt ar Vaidakovu!) un "dal očeredj" ar kalašņikovu.

Katafalks un promiles

Latvijas iedzīvotāji tepat uz vietas sarīkoja sava veida olimpiskās spēlēs un vēlmi iekļūt arī Ginesā. Uzdevums vienkāršs - uzkrāt promiles un palikt dzīvam. Poļikarps no purčika slimnīcā atjēdzās ar 6,3 promilēm. Vasjka no Sauriešiem sakrāja 6,6, bet joprojām ir komā. Toļiks no Mazās Kalnu ielas ieņēma līdz 7,27 promilēm un uz kādu laiku iekrita bezsamaņā, cerot, ka viņam par godu Fredijs jau dzied "We are the champions"! Tomēr nekā. Lisijam "bez konkrētas dzīvesvietas" "zašķalilo" tikai pie 8,89 promilēm. Kā atzina profesors Danilāns, pieci amerikāņi no tādas devas jau runātu ar Pēteri, bet Lisijs, jau komā esot, joprojām saka "Naļej jesčo!". Boļuss no Ciblas par to visu gan tikai pasmīnē. Viņš ar 6,66 promilēm staigā jau 6 gadu un viņam viss poh... Reiz gribējis būt par asins donoru, taču māsiņa atzinusi, ka viņa alkoholā tikpat kā nav asiņu. Tō jys i dzeivoj...

Atgriezušies no viņpasaules, vīri ar nožēlu noskaidroja, ka šajā gadījumā Guiness ir rekordu grāmata, nevis muca stiprā īru alus, ko bija cerējuši dabūt...

Kamēr Zaķis, Vilks, Ronis kārtoja savu auto lietas, jo bija latvieši, deputāts Potapkins mierīgi vizinājās ar "Audi Q 7" katafalku. Un nevienam pat nebija jautājumu, kur viņš tādu ņēmis. Kā izteicās draugs no "Paradisus", Potapkinam nekas nepieder, pat baltās tapočkas reiz nāksies uzsaukt. Tāpat kā šo auto. Bet auto kā jau auto, jo mirst ne tikai Stradiņu pagalmā, Gaiļezera palātā vai zem ābeles Mazajās Kļockās. Arī Jēkaba ielā un tad viņa vāģis būt īstajā brīdī un īstajā vietā. Par tautas kalpiem Potapkina draugiem ir īpaša rūpe. KNAB, SAB, DP un visi pārējie, lai stāv rindā!

Vilni nomaina brašie pupi

Še pat "Delfu" aculiecinieks nesen bija vērīgi piefiksējis, ka pašā vasaras plaukumā Dzintaru pludmalē mudž 30 cilvēki. Kādreiz bija varbūt 3000. Laiki citi un tikumi arī. Un galu galā, kurš šurp brauks, ja te gaišā dienas laikā šauj nost. Un pēc tam asins peļķe veselu nedēļu žūst. Erkilu Puaro, varbūt Kamensku gaida, vai? Šos varbūt arī gaida, bet tūristu bari tiek solīti tikai kopā ar Kobzonu, Krutoju un Usmanovu un runās tikai vienā valodā. Tikmēr visās citās valodās runājošie no Jūrmalas turēsies tālāk. Lai netrāpītos ceļā jaunā razborkā. Tā laikam domāja visi un pēkšņi attapās 5 km garā rindā pie kases automātiem. Nostāvējuši divas stundas pie iebraukšanas Jūrmalā, atpūtnieki vēl stundu meklēja, kur noparkot mašīnu. Iedzēra mazo minerālūdens pudelīti, kas maksāja 5 latus un, labi atpūtušies, varēja doties mājās. Lūk, tas ir pasaules klases kūrorts! Capacabana var ūdeni pienest.

Pēdējā brīdī "Jaunajam vilnim" nomainīts nosaukums pret "Vareno pupu" festivālu (nejaukt ar Skalbes pasaku par garo pupu!). Tāpēc arī par vadītājām izvēlētās - Semenoviča, Ļera Kudrjavceva, Brežņeva, nē, nē ne jau Leonīda Iļjiča mīļotā sieviete vēl no Mazās zemes laikiem, bet Vera! Līdz ar to arī Paulam un Latvijai vajadzēja iespringt, lai atrastu piemērotu kandidatūru, kas nekristu ārā no Dzintaru koncertzāles un Krutoja rāmjiem. Sončika, tāpat Elīna Egle nedzied, arī Samantha Tīna ne visai. Plotņikovai nav vēl tas izmērs. Anna Marija māte Terēze savu izdarīja Baku un te tomēr nav mīkstā žūrija. Tika apsvērta Kombuļu Ineses kandidatūra, tomēr viņu atkal nelaida kārtējais mīļotais vīrietis. Beigās superideja iešāvās Alnim Zaķim, kurš piedāvāja Nika Matvejeva kandidatūru - gan balss sulīgi skaļa, gan krūtis brangas! Lai viņam veicas! Nedaudz žēl, ka popmūzikā nav iecentrējies Markuss Jupiters, kas "Dievu mijkrēslī" dziedāja Gunteru. "Eh, ja man būtu tādi pupi..." nomecosopranēja Samsons Izjumovs.

Pat Ediks viņu atstājis

Līdz šim pasaule zināja Puškina māti (Pushkina matj!). Latvija jau labu laiku zin Znaroka māti. Pa retam uzdzied par Māti Latgali un vēl retāk atceras Laimes māti. Tagad šajā galerijā varētu būt parādījies jauns personāžs - Gruškevica māte. Protams, radītāja, kas, dēlam jau lielam esot, viņam pēkšņi uzdāvina 22 000, šādu godu ir pelnījusi. Bet tā jau ir - labām mātēm bērni, īpaši jau dēli, jāuztur, kamēr viņi sasniedz pensijas vecumu. Līdz tam Marekam vēl tālu tālu, tāpēc par mātes gādību var neuztraukties. Un turpināt vaiga sviedros strādāt valsts un tautas labā! Kā par nelaimi, Ķīlis šajos sapņos dzen lielu ķīli.

Beidzot apprecējās ne tikai Ance Krauze un Siliņš (nē, ne Egils, bet Valdis!). Apprecējās arī Latvijas pārvērtētākais vīrietis Biedriņš, kas samija gredzenus ar seno mīlestību Madaru. Jā, jā Madaru un nevis Kentucky whiskey, Mojitos vai Ādolfu. Dažas dienas pirms tam maļčišņikā viņš pēdējo reizi pa īstam atlaidis bremzes - tā vismaz liecina bildītes, kas ieliktas "Latvijas Vēstnesī". Sak, ar šo es paziņoju, ka neviena cita atskaitot Madaru ar mani tā vairs nevarēs izrīkoties! Un turpmāk centīšos trāpīt vairāk par vienu sodu no 10. Ja vien tiks dota tāda iespēja. Kaut vai LBL 2. Bet vai sanāks, jo nodokļu inspektors ir tuvāk kā aiz stūra.

Pēc kārtējās Ministru kabineta parauglauciņa apskates nācās konstatēt iepriecinošu faktu - viss aug griezdamies. Zemkopības ministrei labi padevušies burkāni, Labklājības ministrei - gari un taisni gurķi, kas noder arī ēšanai. Ar Roņa bietēm varēs iedot bietē ikvienam, bet Gremdes redīsi ir tik skaisti, ka aiz redīsiem gribēsies paņemt ikvienu kordiriģentu. Žēl, ka Sirmais nosirmoja ātrāk kā jūra. Bet Teterovskis tak paliek! Drīz kļuva arī skaidrs, kāpēc tik ātra audze. Jo visi, arī loki un redīsi par katru cenu gribēja redzēt, kā Klintones miesassargi pēc romiešu leģionu metodes šturmēja MK durvis. Kaut kā tak vajadzēja atzīmēt, ka tieši Latvija ir 100 valsts, kur viesojusies Mrs.Levinska Nr.2. Kā izrādījās, Ulmaņlaiku darbs bija gruntīgs. Bet kilograms trotila spēj daudz. Tagad, lai stāv vaļā līdz ziemai, jo tur iekšā tāpat nav daudz ko ņemt! MK jau nav Valsts kase vai Tautas Banka. Labi, ka Turcijas prezidents atsauca vizīti. Ej sazini, varbūt visu pili uzspridzinātu, tā atbildot uz kurdu biznesmeņu ciemošanos Ventspilī.

Kamēr Henriks Danusevičs jau piecpadsmito gadu turpināja dzemdēt Pasaules Poloniādes sarīkošanas ideju Eglainē, viņa plašās izrunāšanās dēļ no Latvijas tirgotāju asociācijas viens pēc otra izstājās "Rimi", "Maksima", "Iki", "Supernetto", "Degviela", "Krustpunkts", "Labi un Lēti" un visbeidzot arī Centrāltirgus. Henriks gan solīja, ka tūlīt visi būs atpakaļ viņa apkampienos, tomēr pat vientuļais ziepju pārdevējs Movša un "Latgalītes" Ediks aizgāja no viņa. Tas gan netraucēja prezidentu vadīt savu LTA arī bez neviena biedra. Ne viņš pirmais, ne pēdējais...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!