Somijā agrā rīta stundā gāju pa Haminas pilsētas tirgus laukumu, kur pēc būtības migla ir reta parādība. Bet toreiz tā, man par brīnumu, klāja laukumu apakšējo daļu izteikti biezi.

Paceļot acis, ieraudzīju reālu, pareizas formas lidojošo šķīvīti. Miglas dēļ nevarēju noteikt tā izmērus. Pirmajā brīdī es apstulbu, jo nekad nebiju ticējis šīs parādības eksistencei. Tikai pēc laba laika sapratu, ka nekustīgais objekts ir viena no četrām gaismas lampām tirgus laukumā.

Atceros, ka bērnībā – aptuveni sešu gadu vecumā – audzinātāja steidzīgi sadzina mūs telpās, jo netālu no mums virs egļu zariem lidinājās spožs tenisa bumbiņas lieluma objekts. Vairāk gan atceros audzinātājas bailes nevis pašu objektu. Nebiju domājis, ka krietni vēlāk savā dzīvē ieraudzīšu cilvēka radītu plazmas objektu gandrīz futbolbumbas lielumā.

Krievu laikos ar sanitāro mašīnu braucu no Rīgas uz Tukumu. Lija spēcīgs lietus un trakoja vējš. Netālu aiz Slokas stacijas debesīs ieraudzīju uz visām pusēm mētājamies lidlauka prožektora starus. Nekādi nesapratu, kāpēc šis stars visu laiku haotiski mētājas no vienas puses uz otru. Nolēmu, ka Tukuma lidlaukā kaut kas ir noticis. Tikai netālu no Ķemeru stacijas pagrieziena ieraudzīju spožā stara iemeslu. Ceļa kreisajā pusē no augstsprieguma līnijas bija saķērušies divi norauti vada gali, kas veidoja Volta loku. Liku vadītājam piespiesties ceļa labajai pusei un lēnām, lēnām virzīties Tukuma virzienā.

Bieži, braucot no Ķemeru pagrieziena, uz Tukuma ceļa labajā pusē, kur atrodas plašs lauks, debesīs izdevās novērot dažādas parādības. Piemēram, saules 'dārza' – varavīksnes krāsas apli apkārt saulei – elementus varavīksnes krāsas apli apkārt saulei. Dažreiz tas ir kā bumbas veidojums, bet nereti veido krustu vai zobenu.

Saules radītos brīnumus izdevās redzēt arī lidojot ar lidmašīnu un helikopteriem. Atceros, kā, lidojot lidmašīnā no Rīgas un Karēliju, biju aizdomājies un savu skatu pagriezis uz iluminatoru. Tad arī ieraudzīju uz balti žilbinoša mākoņa fona melnu cigārveidīgu veidojumu, kas, saules radītā apļa varavīksnes ietverts, lidoja paralēli mūsu kursam. Jau gribēju par to aprunāties ar savu kaimiņu, kas snauduļoja man blakus, bet, lidmašīnai sašķiebjoties, parādījās mūsu lidmašīnas aste, kas lika saprast, ka redzu lidaparāta ēnu.

Lidojot ar helikopteru, sapratu, ka uz mākoņiem var redzēt milzīgā ātrumā pārvietojošos mūsu paša helikoptera melno ēna. Saule spīdēja augstu virs mums, un uz apakšējās mākoņu segas melnā ēna lēkāja gaismas stara ātrumā. Tagad sapratu, kā var rasties šādi objekti, ja saule ceļas vai nolaižas horizonta līmenī.

Iespaidīgs skats veidojas, kad, skatoties uz zemi, redzi milzīgu apļa varavīksni slīdot pāri zemei. Tam ir vajadzīgas tikai dažas lietas. Saule virs un lietutiņš zem lidmašīnas spārniem. Šādas parādības var redzēt arī tumsā. Esmu redzējis, tā saucamo 'nakts varavīksni', kas rodas agri no rīta. To rada uzlecošā saule, pustumsai vēl klājot zemi.
Nav redzētas tikai svētās Elamas ugunis, kas parasti veidojas elektrības iespaidā uz kuģu mastiem.

Ir vēl viena lieta ko nav redzējuši ļoti daudzi cilvēki. Tas ir leģendārais zaļais stars, kas ārkārtīgi reti veidojas norietot saulei.
Daudzas lietas mūsu senči nevarēja saprast simtiem tūkstošu gadu garumā, tāpēc mūsu ģenētiskā atmiņa tic un prasa brīnumus. Nereti šī prasība pārsniedz veselā saprāta robežas, un tad mēs to saucam par fanātismu. Diemžēl Nesijas, Dieva un NLO fanātisms nereti kļūst bīstams pašiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!