Foto: DELFI Aculiecinieks
Portālā ss.lv kāds uzņēmīgs, bet anonīms tirgonis pārdod starptautisko preses karti. Patiesībā viņš nodarbojas ar neesošu dokumentu tirdzniecību.

Par nieka 351 latu starptautisko žurnālista pasi (kā tā ir nosaukta sludinājumā) var iegādāties ikviena persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu. Šādā veidā kartes saņēmējs automātiski kļūst par sertificētu starptautisko žurnālistu, kura pilnvaras apstiprina Starptautiskā Preses asociācija Briselē.

Šis 'brīnišķīgais' dokuments ir tulkots astoņpadsmit valodās, tas esot nozīmogots ar visiem oficiālajiem zīmogiem un parakstiem. Tas darbojas visās pasaules valstīs, tam ir pielīdzināms diplomātiskās pases spēks, tā īpašnieks var bez problēmām iekļūt valsts slēgtajos objektos un izmantot stāvvietas bez maksas. Līdzi sertifikātam tiek izsniegta arī zīme, kuru jāievieto aiz auto vējstikla. Ja kāds mēģina pases īpašnieka tiesības apstrīdēt, tad faktiski viņš pārkāpj likumu.

DELFI Aculiecinieks mēģināja sazināties ar 'pases' tirgotāju, zvanot uz sludinājumā norādīto numuru, taču atbildēts uz zvanu netika. Tāpat šī paša tālruņa īpašnieks sludinājumu portālā ss.lv par vairākiem simtiem eiro tirgo abstraktās mākslas darbus, kuriem nav norādīti autori un kuru izcelsme vispār nav skaidra. Bez tam, šī paša telefona īpašnieks nodarbojas ar Eiropas līmeņa banketu organizēšanu, jo viņam ir vairāku gadu pieredze Eiropā. Turklāt viņš var piegādāt produktus un alkoholu par visizdevīgākajām cenām.

Paskaidrojums. Lai patiešām iegūtu starptautisko preses karti (īsto), žurnālistam ir jābūt Latvijas Žurnālistu savienības biedram, kas, savukārt, ir Starptautiskās Žurnālistu federācijas struktūrvienība. Apliecību pieteikumu izskata LŽS valde, tā tiek izsniegta uz diviem gadiem.
Katrā ziņā, skaidrs ir tas, ka šo dokumentu iegūt nevar kurš katrs.

Starptautiskā preses un žurnālistu asociācija (International Press and Journalism Association), uz kuru atsaucas sludinājuma autors, patiešām pastāv, tikai preses kartes tā izsniedz saviem biedriem, profesionāliem reportieriem un summa, kas tiek norādīta kā asociācijas biedru nauda, nebūt nav 351 LVL (500 eiro), bet krietni zemāka.

Interesanti būtu zināt, kādus vēl viltotus, neīstus dokumentus brīvi var iegādāties interneta vietnēs? Ja jums ir zināmi šādi gadījumi, rakstiet 'DELFI Aculieciniekam' un sūtiet aculiecinieks@delfi.lv vai izmantojot satura iesūtīšanas formu.

Ziņu iesūtīja Patriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!