Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" redakcijā vērsās kāda aculieciniece ar stāstu un fotoattēliem no atkritumu poligona Brocēnu novada "Dūmiņos". Aculieciniece apgalvo, ka azbestu saturošie atkritumi te turēti neatbilstoši prasībām, un to kancerogēnie putekļi apdraud Brocēnu iedzīvotājus. Savukārt Valsts vides dienestā (VVD) pārkāpumus noliedz, sakot, ka 21. novembrī veiktajā pārbaudē pārkāpumus nekonstatēja. (Papildināta un precizēta.)

Aculieciniece stāsta, ka poligona teritorijā jau vairākkārt konstatēts, ka uz zemes brīvi nobērtas šīfera atliekas, kurām pāri brauc transports, tās sasmalcinot. Savukārt putekļi vējā brīvi pārvietojas pa gaisu, nav izolēti polipropilēna maisos, nav apglabāti zem speciāla izolējoša seguma.

Informācija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājaslapā, Brocēnu novada "Dūmiņos" nonāk visi azbestu saturošie atkritumi. Šis ir vienīgais azbestu saturošo atkritumu poligons Latvijā. Valsts vides dienestā precizē, ka likums gan esot mainīts un ka "Dūmiņu" poligons kopš 2011. gada vairs nav vienīgais Latvijā, kur var pieņemt un apglabāt azbestu saturošus atkritumus. Ar kārtību, kādā tas notiek, var iepazīties Ministru kabineta noteikumu Nr.1032 "Atkritumu poligonu ierīkošanas, atkritumu poligonu un izgāztuvju apsaimniekošanas, slēgšanas un rekultivācijas noteikumi" 60.punktā.

"Delfi" aculieciniece noraizējusies, ka poligona apsaimniekotāji SIA "Viduskurzemes AAO", lai gan garantējuši azbestu saturošo atkritumu transportēšanu un apglabāšanu slēgtos iepakojumos, kas savukārt līdz minimumam samazina kaitīgo vielu emisijas iespējamību gaisā, to tomēr neievēro. Tāpat arī nav nodrošināts, ka azbesta šķiedru emisijas iespējamību novērsīs, ik dienas atkritumus apberot ar mālainu smilšu kārtu. Līdzīgi arī nav ievērots, lai azbesta putekļus no poligona neiznes un tie nenokļūs attālākās teritorijās ar atkritumu piegādātāju transportlīdzekļiem.

Valsts vides dienestā prasību neievērošanu poligonā noraida un akcentē, ka konkrētajā objektā (līdzīgi kā citos) veic sistemātiskas kārtējās un neplānotās pārbaudes, lai nodrošinātu darbībai izvirzīto noteikumu ievērošanu. Vides inspektori reaģē uz visām iedzīvotāju sūdzībām.

VVD pārstāve Maruta Bukleviča norāda, ka aculiecinieces sūtītās fotogrāfijas dienestā saņemtas jau maijā. "Tieši šie paši attēli pie VVD darbiniekiem bija nonākuši jau vairākkārt, jo, ieskatoties tajos vērīgāk, var redzēt, ka lapu kokiem ir tikko kā sākušas veidoties pirmās lapas. Nav jābūt biologam, lai saprastu, ka gadalaiks, kad tas mūsu klimatiskajā zonā notiek, nav rudens, bet gan pavasaris," akcentē Bukleviča. Viņa arī piebilst, ka aculiecinieces attēli nav tapuši "Dūmiņu" poligonā.

"23. maijā, saņemot informāciju, VVD pārbaudīja inerto atkritumu poligonu "Dūmiņos". Inspektori pārkāpumus nekonstatēja. Arī 21. novembrī veiktajā pārbaudē Liepājas reģionālā vides pārvalde pārliecinājās, ka atkritumu apsaimniekošana poligonā noris atbilstoši vides prasībām. Daļa ievesto celtniecības atkritumu ir polietilēna maisos, piemaisījumi, kā koks, metāls un citi, ir atšķiroti," skaidro VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Azbestu saturošos atkritumus vispirms novieto krātuvē apmēram 50 centimetru biezās kārtās un blietē. Kad sablietētie atkritumi sasniedz divu metru augstumu, tos pārklāj ar labi filtrējošu grunts materiāla kārtu vismaz pusmetra biezumā. VVD veiktajās pārbaudēs nekonstatēja neapbērtu slāni divu metru augstumā. Slānis nebija sasniedzis pat pusmetra augstumu.

"Apsaimniekošanas noteikumos ir paredzēts, ka putēšanas gadījumā azbestu saturošos atkritumus mitrina, bet pašlaik poligonā ievestie atkritumi ir saistītā veidā un neput," skaidro Bukleviča.

Valsts vides dienests poligonā gan konstatējis citus pārkāpumus, proti, Brocēnu novada pašvaldībai piederošajā zemes gabalā. Jau 23. maijā te konstatēts, ka 30 centimetru līdz metra biezā slānī pushektāra platībā nobērti atkritumi, tostarp sijātu atkritumu smalkas daļas (stikla lauskas, plēves gabaliņi) sajaukumā ar grunti. Pašvaldībai nekavējoties uzdeva savākt izbērtos atkritumus un nodot tos atkritumu apsaimniekotājam, kā arī VVD ierosināja administratīvā pārkāpuma lietu.

Atkritumus pašvaldībai bija jāizved mēneša laikā. Pašvaldība VVD lūdza pagarināt termiņu, ko dienests arī darīja, ļaujot atkritumus savākt līdz 1. oktobrim, taču arī šo termiņu dome nespēja ievērot un atkārtoti lūdz termiņu pagarināt. Atļauju pašvaldība gan nesaņēma.

"18. oktobrī vides inspektori veica uzraudzības pārbaudi un konstatēja, ka daļa izbērto atkritumu ir sastumti trīs kaudzēs, bet nav savākti. 7. novembrī noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, bet lēmumu plānots pieņemt 5. decembrī," skaidro Bukleviča.

Vides dienests iedzīvotājus aicina ziņot par nekārtībām, izmantojot mobilo aplikāciju VidesSOS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!