Šovasar ejot no Tukuma uz Jauntukumu pa kāpnēm, kas ved uz Tukuma ezera senleju, acīs 'iekrita' latvāņu daudzums. Tie ir ielenkuši Tukumu.

Pagājušajā gadā to vēl nebija tik daudz, tāpēc nepievērsu tiem vērību. Sasnovkska latvāņus ieveda padomju laikos no Kaukāza, kā perspektīvu zaļbarību lopiem.

Ir vairāki iemesli, lai Tukuma pašvaldībā šis fakts uztrauktu. Pirmkārt, ir apdraudēta bērnu drošība. Latvāņi satur furakumarīnus, kuri ultravioleto staru ietekmē izsauc smagus ādas un gļotādas ķīmiskos apdegumus. Čūlas no šādiem apdegumiem nedzīst ilgi. Cilvēks kura acīs nokļūst šī auga ēteriskās eļļas var iegūt smagus acu gļotādas apdegumus. Ilgi, ja ne visu mūžu, acis būs jāsarga no tiešiem saules stariem, nēsājot saules brilles. Līdz galam nav zināms, kādu iespaidu šo augu izgarojumi atstāj uz plaušu gļotādām. Ir saprotams, ka šī auga ēteriskās eļļas sensibilizē organismu - padara to ārkārtīgi jūtīgu uz alergēniem.

Latvāņi ir invazīva suga, kas gada laikā okupē 10% no sākotnējās teritorijas. Tātad, nākošgad Tukuma apkārtne jau būs piesārņota augstākā bīstamības pakāpē. Tas prasīs lielus naudas līdzekļus un cilvēku resursus.

Botāniķis A. Rasiņš uzskata, ka latvāņi ir dabas katastrofa, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību. Lielos daudzumos tie ir bīstami arī mājlopiem.

Somijā, kad cilvēks ierauga latvāni, viņš zvana uz katastrofu dienestu, kas nekavējoties izsūta speciāli ekipētus cilvēkus šā auga iznīcināšanai. Mūsu valdība un pašvaldība gaida, kad latvāņu 'uzbrukums' radīs tādas briesmas, ka cīņā pret to vajadzēs iesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus un armiju.

Privātpersonu cīņa pret šīm briesmām ir izrādījusies bezspēcīga. Ja jau šogad latvāņi līdz sēklu gatavības pakāpei netiks iznīcināti, tad nākošajā vasarā ceļš no Tukuma uz Tukuma ezera senleju būs slēgts daudziem cilvēkiem. Pļavas pārvērtīsies par atbaidošu un cilvēkiem slēgtu vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!