Foto: DELFI Aculiecinieks
Nedēļas nogalē Bauskas pusē atkal bija kultūras pasākumu pārpilnība. Kantri mūzikas mīļotājus jau 11.gadu Bauskas pilskalnā pulcināja tradicionālais festivāls, bet Senās mūzikas festivāla pasākumu apmeklētāji, izbraukuši cauri Bauskai, devās uz Rundāles pili. Bet Bauskas pilī 9.jūlijā notika kārtējais Senās dzīvesveida skolas ietvaros rīkotais pasākums. Šoreiz tas bija veltīts alķīmijai.

Pirmajā pasākuma apmeklētāji varēja noklausīties stāstījumu par alķīmijas būtību, alķīmiku dzīvi, darbošanos, darbarīkiem, pazīstamākajiem alķīmiķiem nostāsti un leģendas par kuriem saglabājušies līdz pat mūsdienām. Paracels, Avicenna, grāfs Kaliostro, Džordano Bruno u.c. Alķīmiķu galvenais darbošanās laiks tā sauktie Viduslaiki-13-16. Gadsimts, bet līdzīga darbošanās notikusi arī vēlākos gadsimtos, kaut ne tik plaši. Galvenie mērķi, iegūt dārgmetālus no vienkāršām vielām un t.s. filozofu akmeni- augstākās gudrības iemiesojumu. Lekcijā tika rādīti arī senās gravīras un zīmējumi, pēc kuriem varēja radīt priekšstatu par alķīmiķu darba rīkiem, simboliem un zīmēm, kas tika izmantotas alķīmijā. Ne zeltu no smiltīm, ne gudrības akmeni alķīmiķiem, kā zināms, radīt gan neizdevās, bet savu eksperimentu gaitā viņi radīja dažādus traukus , ko joprojām ķīmiķi izmanto savā darbā. Tāpat savu eksperimentu gaitā viņi atklāja daudzas vielas un parādības, kas ļoti veicināja ķīmijas un citu dabas zinātņu attīstību. Lai arī liela daļa no alķīmiķiem bija vienkārši šarlatāni, kas vairāk vai mazāk eleganti mānīja tā laika neizglītotos ļaudis ar saviem trikiem un brīnumiem, tomēr viņu ieguldījums zinātnes attīstībā nav noliedzams.

Pasākuma otrajā daļā Iecavas vidusskolas absolventi, tagad Latvijas Universitātes ķīmijas fakultātes maģistranti Mihails Haļitovs un Arturs Zariņš apmeklētājiem rādīja tos eksperimentus, kuri pirms daudziem gadsimtiem izsauca apbrīnas un šausmu ovācijas laikabiedros un lika alķīmiķus uzskatīt par burvjiem un pašiem nelabajiem un dedzināt uz sārta. Abi jaunieši ir izcilā ķīmijas pedagoga, ilggadējā Iecavas vidusskolas ķīmijas skolotāja Mihaila Gorska audzēkņi.

Ar šodienas zināšanām ķīmijā un fizikā visas šīs parādības ir vienkārši izskaidrojamas un neizsauc vairs tādas mistiskas šausmas, tomēr izskatās ne mazāk iespaidīgi un skaisti. Iecavnieku demonstrējumi bija ne tikai vizuāli aizraujoši, bet arī gana atraktīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!