Foto: DELFI Aculiecinieks
Kaudze ar sadegušiem "Latgales partijas" aģitācijas materiāliem - šādu ainu "Daugavas loku" teritorijā pie Elernes Tabores pagastā nedēļas nogalē iemūžinājusi "Delfi" lasītāja Marta Strēlniece.

Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) portālam "Delfi" pirmdien, 18. septembrī, apstiprināja, ka vieta, kurā uzņemti fotoattēli ar sadegušiem un pamestiem "Latgales partijas" aģitācijas materiāliem, patiešām atrodas aizsargājamā dabas teritorijā. DAP precizēja, ka Elerne atrodas aizsargājamajā ainavu apvidū "Augšdaugava".

Par dabas piesārņojumu atbildīgais Valsts vides dienests tajā pat dienā pauda, ka par piesārņojumu informējis Daugavpils reģionālo vides dienestu, kura darbinieki informāciju nodošot pašvaldībai.

"Daugavpils reģionālā vides pārvalde nosūtīja pašvaldībai lūgumu noskaidrot, kas ir zemes īpašnieks. Tieši pašvaldībai ir pienākums nodrošināt tīrību un kārtību savā administratīvajā teritorijā," skaidroja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Kolīdz zemes īpašnieks būšot zināms, pārvalde izdošot viņam rīkojumu par teritorijas sakopšanu. Atkritumu apsaimniekošanas likums paredzot, ka zemes īpašniekam, kura īpašumā prettiesiski novietoti atkritumi, pienākums tos nodot atkritumu apsaimniekotājam. Administratīvi par pārkāpumu VVD var sodīt piesārņotāju, fiziskām personām tie ir no 70 līdz 700 eiro, savukārt juridiskām - no 350 līdz 2900 eiro.

"Latgales partija" otrdien, 19. septembrī, notikušo komentēja kā nekorektu oponentu cīņas metodi par varu. Partijas ieskatā "fotogrāfijas ir vēl viens solis, kura mērķis ir negatīva tēla veidošana mūsu ["Latgales partijas"] vēlētāju acīs". Savā e-pasta vēstulē "Latgales partija" pateicās portālam "Delfi" par sniegto informāciju un sacīja, ka esot pieņēmusi mērus teritorijas sakopšanai.

Tiesa, kad portāls "Delfi" trešdien, 20. septembrī, sazinājās ar Daugavpils novada pašvaldību, lai noskaidrotu, vai teritorija ir sakopta, sākotnēji domes darbinieki sacīja, ka "pirmo reizi dzird" par iespējamu piesārņojumu "Daugavas lokos". Vēlāk informāciju precizēja. Domē pauda, ka ziņu no vides sargiem saņēmis pašvaldības kartogrāfijas inženieris, bet Elernes loka piekrastes zonu 19. septembrī apsekojuši Tabores pagasta darbinieki. Piesārņojums neesot atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!