Foto: DELFI Aculiecinieks
Naktī no 5. uz 6. augustu Salacgrīvā plosījies pērkona negaiss un virpuļviesulis, ziņo "Delfi" lasītājs. Virpuļstaba "viesošanos" Salacgrīvā apstiprina arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Negaisa postījumu Salacgrīvā 6. augustā fiksēti ap pulksten 00.30. Viesulis savā ceļā lauzis resnus kokus, izrāvis tos ar saknēm, pārplēsis pušu pa vidu. "Pārcelti arī siena ruļļi. Viens no tiem pa gaisu nests kādus 40 metrus un iemests Salacas upē," klāsta aculiecinieks, kurš izveidojis karti, atzīmējot vētras skartās vietas un kopumā "noietais" ceļš. Negaiss sācies jūrā un tad ceļu turpinās no Tallinas šosejas malas, teic lasītājs.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Punktā divi pļavā nesti siena ruļļi un izpostītas tualetes. Starp punktu divi un trīs ir mazdārziņi, kuros virpulis salauzis un pa gaisu nesis vairākas siltumnīcas, bet dārza mājiņām norāvis jumtus. Punktā trīs ir batuts, kas no īpašnieces pagalma nests uz aptuveni kilometru attālo pļavu. Punktā četri viesulis gājis cauri augļu dārzam, to gandrīz pilnībā iznīcinot," uzskaita aculiecinieks. Visiespaidīgākie postījumi esot nodarīti punktā pieci, Salacas krastā, kur uz pusēm pārlauzti koki un upē samesti dēļi.

"Delfi" aculiecinieka paustais ir ticams, apstiprina LVĢMC Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna. Fotoattēli un apraksts nonācis arī sinoptiķu rīcībā. LVĢMC informācija liecina, ka Salacgrīvā aculiecinieka minētajā laikā pāri gājuši spēcīgi negaisa mākoņi un pērkons. Virpuļstabu veidošanos veicina karsti un mitri apstākļi, kad naktīs veidojas gubu mākoņi un vērojama liela nestabilitāte gaisā. Konkrētajā gadījumā virpulis skāris teritoriju šaurā joslā.

Virpuļstabu veidošanās un to izraisīti lielāki vai mazāki postījumi Latvijā vasarās nav retums, skaidro speciālists. Sevišķi piekrastēs, kur karstuma dēļ starp akvatoriju un sauszemi veidojas spēcīgs kontrasts, izraisot nestabilitāti gaisā. Šādos apstākļos radušies pērkona negaisi var atnest spēcīgas vēja brāzmas, pat krusu.

LVĢMC pētnieki pērn veiktā pētījumā secinājuši, ka kopumā Latvijā pērkona negaisu intensitāte vasarās palielinās, tie kļūst spēcīgāki un bīstamāki. Arī virpuļstabu veidošanās biežums tādējādi var pieaugt. Tiesa, gan tie ir lokāli un turpinās vien īsu brīdi.

"Klimats mainās, Latvijā vidējā gaisa temperatūra paaugstinās, savukārt nokrišņu daudzums palielinās," norāda Vīksna. Arī tuvākajās dienās, trešdien, 8. augustā, un ceturtdien, 9. augustā, Latvijā gaidāms karstuma vilnis, temperatūrai sasniedzot +30 līdz +32 grādus. Naktī uz piektdienu var veidoties pērkona negaisam labvēlīgi apstākļi, nesot krusu un spēcīgas vēja brāzmas, nodarot lokālus postījumus, prognozē Vīksna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!