Liepājas pašvaldības policijas pārstāvjus šī sezona nebeidz pārsteigt, ja pagājušo nedēļu glābēji atrada pludmalē bruņurupuci, tad trešdienas vakarā viņus pludmalē sagaidīja vēl lielāks pārsteigums – Liepājas pludmalē izskalota beigta zobenzivs.

Trešdien ap pulksten 19:20 Liepājas pašvaldības policijas Pludmales glābšanas dienestā tika saņemta informācija, ka Liepājas pludmalē, netālu no Vaiņodes ielas, jūrā atrodoties liela zivs, liecina policijas sniegtā informācija.

Pludmales glābšanas dienesta darbinieki devās uz minēto vietu un konstatēja, ka jūrā atrodas zobenzivs. Tā tika izvilkta no ūdens un nogādāta glābšanas stacijā.

Zivs svars ir apmēram 80 kilogrami, tā ir apmēram divus metrus gara. Zobenzivs nodota Baltijas jūras zivju apstrādes asociācijas pētniekiem.


Kā liecina enciklopēdijā "Latvijas Daba" sniegtā informācija, zobenzivs ir pelaģiska zivs, sastopama līdz 800 metru dziļumā.

Zobenzivs ir nevien laba peldētāja, spēj attīstīt 130 kilometru stundā lielu ātrumu, bet arī agresīva zivs, sekojot zivju bariem, veic lielus attālumus.

Zivs ir plēsēja, galvenokārt barojas ar siļķēm, makrelēm, stavridām un kalmāriem.

Zobenzivs ir Baltijas jūrā ļoti reta ieceļotāja. Parasti ieceļo augustā-novembrī. Latvijas piekrastē līdz 2. Pasaules karam zināmi vien deviņi noķeršanas gadījumi. Pēckara periodā Latvijas piekrastē konstatēta divas reizes: 1952. gadā un 1993. gadā (uz dienvidiem no Ventspils), liecina enciklopēdijā publicētā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!