Ogres upes lejtecē izveidojusies kritiska situācija – applūduši 12 īpašumu dārzkopības sabiedrības teritorijā Ogres upes krastā, informē Ogres novada dome.

Ap pulksten dārzkopības teritorijā "Ogre" applūdušajā teritorijā ūdens līmenis krities par 20 centimetriem, bet 10 zemesgabali, uz kurām atrodas dažādas būves vēl arvien ir ūdenī.

Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis Ogres novada pašvaldību informējis, ka ūdens līmenis nedaudz krities arī citos posmos Ogres upes lejtecē. Taču, ņemot vērā laika apstākļus un meteorologu sniegto informāciju, situācija var mainīties uz slikto pusi.

Ledus vižņu krāvums saglabājas vairāku kilometru garumā, turklāt pašā upes lejtecē, starp tiltiem, ledus krāvumi ir krietni augstāki kā iepriekšējos gados.

Ledus krāvumi var veicināt pilsētas teritorijas applūšanu posmā starp dzelzceļa tiltu un autoceļa A6 tiltu.

Novērojumu stacijā Lielpēči augstākais ūdens līmenis bija ap pusnakti – 267 centimetri virs stacijas nulles, tad tas pakāpeniski sāka kristies, bet ceturtdien, 15.janvārī, ap pulksten ūdens līmenis ļoti strauji pazeminājās, pulksten 13:00 ūdens līmenis bija 131 centimetri, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā publicētā informācija.

Savukārt 14. janvārī ap pulksten Ogrē pie Lielpēčiem sākās ledus iešana, kā rezultātā ap pulksten 18:30 ļoti strauji sāka celties ūdens līmenis Liepēčos, ap pulksten 21:00 ūdens līmenis paaugstinājās arī Ogrē pie Ogres.

Novērojumu stacijā Ogre ūdens līmenis turpina paaugstināties, pulksten sasniedza jau 315 centimetrus, sākot no janvāra tas līdz šim ir augstāk sasniegtais ūdens līmenis Ogrē. Vēl joprojām ir ledus sastrēgums.

Ūdens līmenis strauji cēlies virs Ogres hidroelektrostacijas (HES), to veicina tur sakrājušies ledus vižņi, informē Ogres novada pašvaldība.

Šobrīd visi aizvari Ogres HES aizsprostā ir izņemti. Tikmēr Ulmanis norāda, ka tieši šo vietu var uzskatīt par plūdu riska epicentru.

Ogres novada rīcībā esošā operatīvā informācija liecina, ka sākuši applūst zemākajā teritorijā esošie īpašumi dārzkopības sabiedrībā "Ogrē", kā arī ūdens līmenis paaugstinājies Ogres upes posmā pie Lašupēm.

Visi dienesti ir gatavi rīcībai ārkārtas situācijā. Plūdu riska teritorijās pašvaldības policija informē iedzīvotājus par rīcību plūdu gadījumā, norāda Ogres novada dome. Ja būs nepieciešams, no plūdu teritorijas iedzīvotāji tiks evakuēti un telpām Ogres rajona slimnīcā, kur var izmitināt līdz 30 cilvēkiem, ja evakuējamo personu skaits, cilvēki tiks izmitināti viesnīcā Ogrē.

Ceturtdienas pēcpusdienā tika sasaukta Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā bez pašvaldības vadības un speciālistiem piedalījās arī Rīgas HES, Latvenergo, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. 

Video: Fakti.lv



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!